Connect with us

Terkini

Segera tambat ringgit Malaysia – Tun M

Kerajaan digesa menambat mata wang negara sebagai langkah untuk mengelakkan nilainya daripada terus merudum berbanding Dolar Amerika Syarikat (USD) ketika ini.

Wartawan TMT

Published

on

Segera tambat ringgit Malaysia – Tun M
Foto: Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad.
  • Kerajaan digesa menambat mata wang negara sebagai langkah untuk mengelakkan nilainya daripada terus merudum berbanding Dolar Amerika Syarikat (USD) ketika ini.
  • Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, penambatan ringgit dapat membantu negara menangkis kemerosotan akibat penyangak mata wang yang melakukan urusan tukaran mata wang asing negara.
  • Beliau menjangkakan RM akan terus susut sekiranya kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak melaksanakan kaedah tersebut memandangkan USD semakin mengukuh.
  • “Selain itu, ia (tambat ringgit) dapat membantu rakyat membeli barangan import dengan harga yang tidak terlalu mahal, seperti sekarang ini,” katanya.

SHAH ALAM: Kerajaan digesa menambat mata wang negara sebagai langkah untuk mengelakkan nilainya daripada terus merudum berbanding Dolar Amerika Syarikat (USD) ketika ini.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, penambatan ringgit dapat membantu negara menangkis kemerosotan akibat penyangak mata wang yang melakukan urusan tukaran mata wang asing negara bagi keuntungan mereka.

Malah, beliau menjangkakan RM akan terus susut sekiranya kerajaan dan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak melaksanakan kaedah tersebut memandangkan USD semakin mengukuh.

“Selain itu, ia (tambat ringgit) dapat membantu rakyat membeli barangan import dengan harga yang tidak terlalu mahal, seperti sekarang ini.

“Sekarang barang import naik disebabkan RM yang lemah dan ditambah dengan peningkatan kos barangan tersebut, jadi rakyat terpaksa beli barang tersebut dengan harga mahal,” katanya pada sidang akhbar Persidangan Tahunan Parti Berjasa, pada Sabtu. 

Jelas Dr. Mahathir, kaedah tersebut terbukti berjaya menyelamatkan Malaysia daripada terjerumus dalam krisis mata wang dunia sekitar tahun 1997 hingga 1998, yang mana kebanyakan mata wang dunia susut nilai akibat tindakan yang dilakukan penyangak mata wang.

“Malah Tabung Kewangan Dunia (IMF) pada tahun 1998 mengiktiraf kaedah yang dilakukan Malaysia pada waktu itu adalah cara terbaik bagi mengelak RM daripada terus susut.

Advertisement

“Jadi, saya tak faham apabila ada pihak dalam negara ini mengatakan bahawa menambat RM merupakan bukan cara terbaik bagi elak RM menyusut. Rakyat semakin susah dan tertekan dengan penyusutan ini. Harap ada tindakan segera daripada kerajaan,” tegasnya.

Semakan nilai mata wang pada Sabtu mendapati nilai ringgit berada pada paras RM4.78 berbanding USD. 

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Terkini

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu – Saifuddin

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Wartawan TMT

Published

on

Lawyers for Liberty jangan putar belit isu penguasaan bahasa Melayu - Saifuddin
Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (kiri) & Pengarah Lawyers for Liberty, Zaid Malek (kanan).
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.
  • Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.
  • “Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.
  • “Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.
  • Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

Tanjung Malim: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menasihati Lawyers for Liberty (LFL) supaya tidak memutar-belitkan isu penguasaan bahasa Melayu dalam proses pembaharuan pasport.

Beliau berkata, Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) tidak pernah menolak sebarang permohonan direkodkan hanya kerana rakyat negara ini gagal menguasai bahasa kebangsaan itu.

“Saya tidak pernah sebut bahasa Melayu menjadi syarat untuk dapatkan pasport. Takkan fakta semudah itu saya naif sehingga tak tahu. Jadi LFL tidak perlu putar belit lebih.

“Hakikatnya tiada penolakan permohonan kerana bahasa, malah jumlah pasport yang kita keluarkan tahun ini adalah 2.3 juta.

“Kalau ada penolakan contohnya mereka pemegang pasport negara melakukan kesalahan di luar seperti tinggal lebih masa, apabila membuat permohonan semula pasport sudah semestinya ada semakan dan mungkin berakhir dengan tidak lulus.

“Tetapi kerana bahasa Melayu…tiada,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Stesen Parol Daerah (SPD) Jabatan Penjara Malaysia dengan kerjasama Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di Kompleks Mini Kementerian Dalam Negeri (KDN) Daerah Muallim, dekat Slim River, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Komisioner Jeneral Penjara, Datuk Nordin Mohamad; Ketua Pengarah Rela, Datuk Yahya Sulaiman dan Ketua Polis Perak, Datuk Seri Mohd Yusri Hassan Basri.

Advertisement

Semalam, Pengarah LFL, Zaid Malek dilaporkan berkata menteri itu terkeliru mengenai syarat-syarat kewarganegaraan melalui penaturalisasian atau pendaftaran dengan syarat kewarganegaraan sebagai perkara undang-undang.

“Mengenakan syarat seperti itu adalah menyalahi undang-undang, keterlaluan dan akan menimbulkan kebimbangan di kalangan orang ramai,” kata Zaid seperti dilaporkan sebuah portal berita tempatan.

Mengulas lanjut, Saifuddin Nasution berkata, sebagai warganegara adalah menjadi kewajipan untuk menguasai bahasa Melayu selaras martabatnya sebagai bahasa rasmi seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Perkara yang kita tekankan adalah setiap warganegara Malaysia apabila berurusan di kaunter kerajaan paling kurang boleh berbahasa Melayu.

“Baik LFL atau pihak lain, jangan putar belit sampai seolah-olah syarat permohonan adalah bahasa, padahal kita tak pernah ungkap.

“Saya anjurkan semua warganegara termasuk LFL utamakan dahulu bahasa Melayu,” katanya.

Advertisement

Terdahulu, seorang wanita mendakwa diherdik oleh pegawai imigresen di Pusat Transformasi Bandar (UTC), Johor gara-gara tidak tidak fasih berbahasa Melayu semasa memohon pembaharuan pasport anaknya.

Sumber : Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending