Connect with us

Antarabangsa

Salah bantu Palestin

Penyerang sensasi Liverpool Mohamed Salah dilapor menghulurkan sumbangan kepada penduduk Palestin yang sedang berdepan serangan menggila tentera Israel, menurut jurucakap Pertubuhan Palang Mesir semalam. 

Wartawan TMT

Published

on

Salah bantu Palestin
Foto: Penyerang sensasi Liverpool, Mohamed Salah.
  • Penyerang sensasi Liverpool Mohamed Salah dilapor hulur sumbangan kepada penduduk Palestin yang sedang berdepan serangan menggila tentera Israel, menurut jurucakap Pertubuhan Palang Mesir semalam. 
  • Pengarah Eksekutif Rami al-Nazer memberitahu akhbar Youm7 sumbangan bintang Mesir itu akan disampaikan kepada masyarakat di Gaza yang terjejas teruk akibat pengeboman bertalu-talu oleh pengganas Israel.
  • Jumlah sumbangan itu tidak didedahkan seperti diminta pemain itu. 

Kaherah: Penyerang sensasi Liverpool Mohamed Salah dilapor menghulurkan sumbangan kepada penduduk Palestin yang sedang berdepan serangan menggila tentera Israel, menurut jurucakap Pertubuhan Palang Mesir semalam. 

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengarah Eksekutif Rami al-Nazer memberitahu akhbar Youm7 sumbangan bintang Mesir itu akan disampaikan kepada masyarakat di Gaza yang terjejas teruk akibat pengeboman bertalu-talu oleh pengganas Israel.

Menurutnya, jumlah sumbangan itu tidak didedahkan seperti yang diminta oleh pemain itu. 

Sejak meletus pertempuran membabitkan pejuang Palestin di Gaza dan Israel, aktivis media sosial mengkritik Salah yang terus membisu daripada menyatakan sokongannya, tidak seperti beberapa pemain ternama lain termasuk pemain Perancis, Karim Benzema dan pemain Algeria, Riyad Mahrez. 

Sehingga kini jumlah penduduk Palestin yang terbunuh akibat serangan udara Israel sejak 7 Oktober lalu meningkat 2750 orang termasuk 750 kanak-kanak manakala kematian di pihak Israel berjumlah 1,300 orang.

Sumber: Harian Metro

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending