Connect with us

Antarabangsa

Naratif sebenar, peranan wanita dalam media bantu tangani cabaran semasa

Naratif sebenar dan peranan penting wanita dalam bidang media boleh membantu lebih lanjut menangani isu-isu hak asasi manusia, profesionalisme dan berita palsu.

Wartawan TMT

Published

on

Naratif sebenar, peranan wanita dalam media bantu tangani cabaran semasa
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Naratif sebenar dan peranan penting wanita dalam bidang media boleh membantu lebih lanjut menangani isu-isu hak asasi manusia, profesionalisme dan berita palsu.
  • Presiden Iran, Ebrahim Raisi berkata penyertaan wanita dalam bidang media juga penting untuk memperbesar suara yang tidak didengari serta untuk mengelakkan keadaan negatif.
  • “Peranan anda yang kuat dan media yang bebas adalah penting kerana mereka boleh dicontohi oleh orang lain terutamanya warga global,” kata Raisi semasa pertemuan ringkas dengan lebih daripada 100 wartawan dan aktivis media wanita, termasuk dua rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam edisi pertama Festival Media Khorsheed Antarabangsa.

TEHRAN — Naratif sebenar dan peranan penting wanita dalam bidang media boleh membantu lebih lanjut menangani isu-isu hak asasi manusia, profesionalisme dan berita palsu.

Presiden Iran, Ebrahim Raisi berkata penyertaan wanita dalam bidang media juga penting untuk memperbesar suara yang tidak didengari serta untuk mengelakkan keadaan negatif.

“Peranan anda yang kuat dan media yang bebas adalah penting kerana mereka boleh dicontohi oleh orang lain terutamanya warga global,” kata Raisi semasa pertemuan ringkas dengan lebih daripada 100 wartawan dan aktivis media wanita, termasuk dua rakyat Malaysia yang mengambil bahagian dalam edisi pertama Festival Media Khorsheed Antarabangsa.

Turut hadir semasa pertemuan di Pusat Persidangan Antarabangsa Iran adalah Menteri Kebudayaan dan Bimbingan Islam Iran, Mohammad Mahdi Esmaili, dan Pengarah Program Festival, Marzieh Hashemi.

Mengenai festival tersebut, Raisi menekankan bahawa ia merupakan platform yang baik untuk membincangkan dan meningkatkan kerjasama antara peserta.

“Ia secara langsung boleh mencipta kuasa analisis dan menjadi sumber penting bagi maklumat dan perkongsian pengetahuan yang baik,” kata Raisi.

Bertemakan “Wanita Mengisahkan, Menerangi dan Memulakan Perubahan”, festival yang diadakan di timur laut Iran dari Jumaat (29 Sept) hingga 1 Okt.

Festival tahun ini juga didedikasikan untuk mengenang Shireen Abu Akleh, seorang wartawan Palestin yang dibunuh oleh tentera Israel pada Mei 2022 di bandar Jenin di Tebing Barat yang diduduki.

Festival itu merangkumi topik yang melibatkan kehadiran wanita dalam media dan promosi keadilan sosial, impak media terhadap institusi keluarga, peranan wanita dalam penentangan melalui media, normalisasi keganasan terhadap wanita oleh media dan hubungan antara media dan perhambaan zaman moden.

Selain Malaysia, negara-negara yang mengambil bahagian dalam festival itu termasuk di antaranya Brazil, Indonesia, China, Sepanyol, Uganda, Venezuela, Kuwait, Argentina, Oman, United Kingdom, dan Jordan. — BERNAMA 

Sumber: Bernama

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending