Connect with us

Terkini

Mohon warganegara: Jangan longgarkan syarat lulus bahasa Melayu

Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

Mohon warganegara: Jangan longgarkan syarat lulus bahasa Melayu
Foto: Ahli Dewan Negara, Senator Profesor Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan.
  • Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.
  • Ahli Dewan Negara, Senator Prof Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan berkata, beliau bagaimanapun menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung ketegasan kerajaan dalam penguasaan bahasa kebangsaan sebagai satu daripada syarat meluluskan permohonan kewarganegaraan.
  • Katanya, syarat penguasaan itu amat asas iaitu sekadar dapat berkomunikasi mudah dalam bahasa kebangsaan yang menurut Perkara 19 Perlembagaan Persekutuan disebut ‘mempunyai pengetahuan bahasa Melayu yang memadai’. 
  • “Oleh itu, tidak wajar mana-mana pihak mempersoalkan syarat itu kerana di negara-negara lain pun, syarat itu dilaksanakan,” katanya dalam kenyataan di Facebook miliknya hari ini.

PETALING JAYA: Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.

Ahli Dewan Negara, Senator Profesor Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan berkata, beliau bagaimanapun menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung ketegasan kerajaan dalam penguasaan bahasa kebangsaan sebagai satu daripada syarat meluluskan permohonan kewarganegaraan.

Katanya, syarat penguasaan itu amat asas iaitu sekadar dapat berkomunikasi mudah dalam bahasa kebangsaan yang menurut Perkara 19 Perlembagaan Persekutuan disebut ‘mempunyai pengetahuan bahasa Melayu yang memadai’. 

“Oleh itu, tidak wajar mana-mana pihak mempersoalkan syarat itu kerana di negara-negara lain pun, syarat itu dilaksanakan,” katanya dalam kenyataan di Facebook miliknya hari ini.

Awang Sariyan yang juga Penasihat Kehormat Pusat Pengajian Melayu China di Beijing Foreign Studies University (BFSU) berkata, kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan menjadi warganegara Malaysia lebih-lebih lagi apabila individu tersebut gagal menguasai bahasa Melayu dengan baik.

Sebaliknya, beliau mencadangkan supaya kerajaan menggalakkan pemohon mengikuti kursus asas bahasa Kebangsaan.

“Langkah yang dapat dilakukan ialah dengan menggalakkan pemohon mengikuti kursus asas bahasa Kebangsaan yang boleh dianjurkan oleh pihak tertentu dengan kerjasama dan pemantauan DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka),” katanya.

Advertisement

Semalam, Saifuddin dalam sidang Dewan Rakyat memaklumkan bahawa kebanyakan warga emas yang tidak mendapat warganegara kerana gagal melepasi ujian penguasaan bahasa Melayu.

“Penguasaan bahasa di negara-negara luar pun kita teliti, mereka menghendaki yang pemohon boleh berbahasa rasmi iaitu bahasa pertuturan di negara berkenaan. Kalau markah tak lulus ialah satu markah, kalau lulus lapan markah.

“Sekarang ini, yang dua markah pun kadang-kadang saya luluskan, maknanya kalau hanya cakap terima kasih dan sama-sama, apa khabar dan khabar baik. Dia tak boleh buat ayat, sampai kita turunkan kayu ukur ke situ,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Advertisement

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending