Connect with us

Terkini

Mohon warganegara: Jangan longgarkan syarat lulus bahasa Melayu

Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.

Wartawan TMT

Published

on

Mohon warganegara: Jangan longgarkan syarat lulus bahasa Melayu
Foto: Ahli Dewan Negara, Senator Profesor Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan.
  • Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.
  • Ahli Dewan Negara, Senator Prof Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan berkata, beliau bagaimanapun menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung ketegasan kerajaan dalam penguasaan bahasa kebangsaan sebagai satu daripada syarat meluluskan permohonan kewarganegaraan.
  • Katanya, syarat penguasaan itu amat asas iaitu sekadar dapat berkomunikasi mudah dalam bahasa kebangsaan yang menurut Perkara 19 Perlembagaan Persekutuan disebut ‘mempunyai pengetahuan bahasa Melayu yang memadai’. 
  • “Oleh itu, tidak wajar mana-mana pihak mempersoalkan syarat itu kerana di negara-negara lain pun, syarat itu dilaksanakan,” katanya dalam kenyataan di Facebook miliknya hari ini.

PETALING JAYA: Kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan kewarganegaraan bagi mana-mana individu yang gagal memperoleh dua daripada skala lapan dalam penguasaan bahasa Melayu.

Ahli Dewan Negara, Senator Profesor Emeritus Datuk Seri Dr Awang Sariyan berkata, beliau bagaimanapun menyokong kenyataan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berhubung ketegasan kerajaan dalam penguasaan bahasa kebangsaan sebagai satu daripada syarat meluluskan permohonan kewarganegaraan.

Katanya, syarat penguasaan itu amat asas iaitu sekadar dapat berkomunikasi mudah dalam bahasa kebangsaan yang menurut Perkara 19 Perlembagaan Persekutuan disebut ‘mempunyai pengetahuan bahasa Melayu yang memadai’. 

“Oleh itu, tidak wajar mana-mana pihak mempersoalkan syarat itu kerana di negara-negara lain pun, syarat itu dilaksanakan,” katanya dalam kenyataan di Facebook miliknya hari ini.

Awang Sariyan yang juga Penasihat Kehormat Pusat Pengajian Melayu China di Beijing Foreign Studies University (BFSU) berkata, kerajaan tidak perlu melonggarkan syarat kelulusan permohonan menjadi warganegara Malaysia lebih-lebih lagi apabila individu tersebut gagal menguasai bahasa Melayu dengan baik.

Sebaliknya, beliau mencadangkan supaya kerajaan menggalakkan pemohon mengikuti kursus asas bahasa Kebangsaan.

“Langkah yang dapat dilakukan ialah dengan menggalakkan pemohon mengikuti kursus asas bahasa Kebangsaan yang boleh dianjurkan oleh pihak tertentu dengan kerjasama dan pemantauan DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka),” katanya.

Semalam, Saifuddin dalam sidang Dewan Rakyat memaklumkan bahawa kebanyakan warga emas yang tidak mendapat warganegara kerana gagal melepasi ujian penguasaan bahasa Melayu.

“Penguasaan bahasa di negara-negara luar pun kita teliti, mereka menghendaki yang pemohon boleh berbahasa rasmi iaitu bahasa pertuturan di negara berkenaan. Kalau markah tak lulus ialah satu markah, kalau lulus lapan markah.

“Sekarang ini, yang dua markah pun kadang-kadang saya luluskan, maknanya kalau hanya cakap terima kasih dan sama-sama, apa khabar dan khabar baik. Dia tak boleh buat ayat, sampai kita turunkan kayu ukur ke situ,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending