Connect with us

Antarabangsa

Konflik Israel-Palestin: Iraq beri amaran gangguan eksport minyak global

Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia Al-Sudani memberi amaran bahawa eksport bekalan minyak Asia Barat ke pasaran global akan terganggu jika perang Israel-Hamas memuncak sehingga melibatkan negara lain di rantau tersebut, lapor laman berita RT.

Wartawan TMT

Published

on

Konflik Israel-Palestin: Iraq beri amaran gangguan eksport minyak global
Foto: Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia Al-Sudani.
  • Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia Al-Sudani memberi amaran bahawa eksport bekalan minyak Asia Barat ke pasaran global akan terganggu jika perang Israel-Hamas memuncak sehingga melibatkan negara lain di rantau tersebut, lapor laman berita RT.
  • “Konflik itu akan menjejaskan keselamatan global, meningkatkan konflik serantau, menjejaskan bekalan tenaga, memburukkan lagi krisis ekonomi dan mengundang konflik selanjutnya,” kata  Al-Sudani pada sidang kemuncak keamanan di Kaherah kelmarin.
  • Beliau menggesa gencatan senjata segera dan pertukaran tahanan antara kedua-dua pihak untuk menamatkan pertumpahan darah akibat konflik tersebut. 

KAHERAH – Perdana Menteri Iraq, Mohammed Shia Al-Sudani memberi amaran bahawa eksport bekalan minyak Asia Barat ke pasaran global akan terganggu jika perang Israel-Hamas memuncak sehingga melibatkan negara lain di rantau tersebut, lapor laman berita RT.

“Konflik itu akan menjejaskan keselamatan global, meningkatkan konflik serantau, menjejaskan bekalan tenaga, memburukkan lagi krisis ekonomi dan mengundang konflik selanjutnya,” kata  Al-Sudani pada sidang kemuncak keamanan di Kaherah kelmarin.

Justeru, beliau menggesa gencatan senjata segera dan pertukaran tahanan antara kedua-dua pihak untuk menamatkan pertumpahan darah akibat konflik tersebut. 

Beliau juga menentang saranan untuk membawa keluar orang awam dari Semenanjung Gaza di tengah-tengah pengeboman Israel dengan berkata: “Rakyat Palestin tidak mempunyai tempat lain selain tanah air mereka.”

Amaran Al-Sudani dikeluarkan di tengah-tengah kebimbangan bahawa negara-negara Asia Barat memutuskan untuk menghentikan eksport minyak ke Barat sebagai tindak balas kepada serangan Israel di Gaza.

Menteri Luar Iran, Hossein Amir-Abdollahian mengejutkan pasaran tenaga Rabu lalu apabila beliau menggesa negara-negara Islam untuk mengenakan sekatan eksport minyak dengan kadar segera dan menyeluruh ke atas Israel.

Kira-kira satu pertiga daripada penghantaran minyak dunia menggunakan jalan laut melalui Selat Hormuz di Iran yang menghubungkan Teluk Parsi ke Teluk Oman dan Laut Arab. – Agensi

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Modi mengaku diutus tuhan

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Perdana Menteri India, Narendra Modi.
  • Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.
  • Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.
  • “Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 
  • “Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 
  • “Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.
  • Modi dilaporkan berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.
  • “Perdana Menteri (Modi) yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh.

Perdana Menteri India, Narendra Modi berkata beliau yakin dirinya tidak dilahirkan secara biologi dan beliau diutuskan tuhan untuk melakukan kerja-kerjanya.

Modi dilaporkan berkata demikian ketika berkempen untuk Parti Bharatiya Janata (BJP) di Basti, Uttar Pradesh pada 22 Mei lalu.

Free Press Kashmir melaporkan Modi berusaha untuk menaikkan imejnya dengan dakwaan mereka mengundinya akan mendapat manfaat daripada kerja baik yang akan dilakukannya.

Dalam temu bual dengan News18 pada 14 Mei lalu, sebelum memfailkan kertas pencalonan Lok Sabha (Dewan Rakyat India) bagi kawasan Varanasi, Modi membuat kenyataan mengaitkan hubungan ketuhanan membabitkan dirinya.

“Ketika ibu saya masih hidup, saya percaya saya dilahirkan secara biologi. Selepas ibu meninggal dunia, merenung pengalaman saya, saya yakin bahawa tuhan telah menghantar saya. 

“Tenaga ini bukan dari tubuh biologi saya tetapi diberikan oleh tuhan. Saya percaya tuhan telah memberikan saya kebolehan, inspirasi dan niat yang baik dengan tujuan. 

“Saya hanyalah alat, dan setiap kali saya melakukan apa-apa, saya rasa dibimbing oleh tuhan.” Inilah respons kepada soalan utama dari lima tahun lalu, “Mengapa kamu tidak keletihan?,” kata Modi kepada News18 dipetik Free Press Kashmir.

Modi sebelum ini menyebut dirinya sebahagian daripada rancangan tuhan, tetapi komen dibuat dalam tempoh kempen pilihan raya yang semakin sengit menarik perhatian ramai.

Ketua Media Kongres, MP Jairam Ramesh mengkritik kenyataan Modi dan menyifatkannya sebagai cerminan “khayalan dan keangkuhan yang belum pernah berlaku sebelum ini”, mencadangkan perkara itu sebagai indikasi kekalahannya akan datang. 

“Perdana Menteri yang akan tamat tempoh ini nampaknya fikir dia adalah tuhan. Ini adalah tahap khayalan dan keangkuhan yang tidak pernah berlaku sebelum ini,” kata Ramesh. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending