Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Guru diserang aktivis pelampau Hindu kerana promosi toleransi agama

Seorang guru di Ahmedabad, India, diserang sekumpulan aktivis pelampau Hindu di sekolahnya kerana didakwa menganjurkan acara mempromosi sikap toleransi agama.

A.R. Khan

Published

on

Guru diserang aktivis pelampau Hindu kerana promosi toleransi agama
Foto: Tangkap layar video kejadian sekumpulan aktivis pelampau Hindu menyerang guru.

Seorang guru di Ahmedabad, India, diserang sekumpulan aktivis pelampau Hindu di sekolahnya kerana didakwa menganjurkan acara mempromosi sikap toleransi agama.

Pada 3 Oktober lalu, aktivis kumpulan sayap kanan Hindu mengadakan protes dengan mencekup dan memukul guru malang itu di pekarangan sekolah terbabit.

Susulan insiden itu, kerajaan negeri Gujarat mengarahkan penyiasatan dilakukan setelah pelajar-pelajar di sebuah sekolah persendirian didakwa disuruh mengerjakan namaz (sembahyang) amalan kebanyakan agama.

Pengetua sekolah memaklumkan acara itu dianjurkan bagi mengalu-alukan kedatangan pelajar Muslim yang memasuki sekolah tersebut di bawah satu program pendidikan.

Berikutan perkara itu, sekolah membuat permohonan maaf dan menjelaskan tiada pelajar dipaksa untuk melakukan namaz tetapi apa yang ditonjolkan adalah latihan supaya pelajar-pelajar mengenali jenis-jenis sembahyang agama lain.

Sekolah itu turut bertindak memadamkan video acara yang sebelum ini dimuat naik di halaman Facebook sekolah.

Advertisement

Ahli Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (Persatuan Pelajar Nasionalis Hindutva ABVP), Bajrang Dal (Persatuan Belia Nasionalis Hindutva BD) dan pertubuhan sayap kanan lain yang mengadakan protes di sekolah terbabit menegaskan kejadian itu tidak boleh dibenarkan.

Anggota pertubuhan dan ibu bapa yang menyertai tunjuk perasaan itu dilaporkan membelasah guru yang bermain alat muzik ketika pelajar-pelajar itu mempamerkan jenis-jenis sembahyang berlainan agama berdasarkan video rakaman acara itu.

Sumber: Instagram – Al Jazeera, The Hindu

Author

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending