Connect with us

Antarabangsa

AS veto resolusi PBB untuk hentikan perang Israel-Palestin 

Amerika Syarikat (AS) menggunakan kuasa veto untuk menolak resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam untuk ‘pemberhentian kemanusiaan’ berhubung konflik Israel-Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

AS veto resolusi PBB untuk hentikan perang Israel-Palestin 
Foto: Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB (UNSC) berhubung konflik Israel-Palestin.
  • Amerika Syarikat (AS) menggunakan kuasa veto untuk menolak resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam untuk ‘pemberhentian kemanusiaan’ berhubung konflik Israel-Palestin.
  • Ini kerana AS mendakwa resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC) tidak mengiktiraf hak Israel untuk ‘mempertahankan dirinya’, kata duta negara itu ke PBB, Linda Thomas-Greenfield.
  • Sejumlah 12 daripada 15 anggota UNSC mengundi menyokong resolusi diketengahkan Brazil itu, yang turut mengutuk ‘serangan ngeri Hamas’, manakala Russia dan United Kingdom (UK) berpendirian berkecuali.
  • Hanya AS sahaja yang menolak resolusi itu tetapi sebagai salah satu daripada lima negara anggota tetap UNSC, undiannya itu boleh juga diterima sebagai veto.

NEW YORK: Amerika Syarikat (AS) menggunakan kuasa veto untuk menolak resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) semalam untuk ‘pemberhentian kemanusiaan’ berhubung konflik Israel-Palestin.

Ini kerana AS mendakwa resolusi Majlis Keselamatan PBB (UNSC) tidak mengiktiraf hak Israel untuk ‘mempertahankan dirinya’, kata duta negara itu ke PBB, Linda Thomas-Greenfield.

Sejumlah 12 daripada 15 anggota UNSC mengundi menyokong resolusi diketengahkan Brazil itu, yang turut mengutuk ‘serangan ngeri Hamas’, manakala Russia dan United Kingdom (UK) berpendirian berkecuali.

Hanya AS sahaja yang menolak resolusi itu tetapi sebagai salah satu daripada lima negara anggota tetap UNSC, undiannya itu boleh juga diterima sebagai veto.

“AS kecewa kerana resolusi ini tidak menyebut mengenai hak Israel untuk pertahankan diri,” kata Thomas-Greenfield selepas proses pengundian itu.

Tindakan itu dilakukan ketika Presiden AS, Joe Biden, sedang melawat Tel Aviv bagi menunjukkan solidariti serta sokongan teguh AS serta pada masa sama, menggesa Israel membenarkan bantuan disalurkan ke Semenanjung Gaza yang dihujani serangan tentera.

PBB dan badan kemanusiaan memberi amaran bahawa melengahkan lagi bantuan ke wilayah yang bergolak itu akan menyebabkan malapetaka besar krisis kemanusiaan.

Advertisement

Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan, berterima kasih kepada AS kerana menggunakan kuasa veto bagi menolak ‘resolusi yang amat buruk’ dan ‘Washington terus berdiri bersama Israel ketika diperlukan’.

Duta Palestin ke PBB, Rirad Mansour, dalam ucapan kepada UNSC, memberi amaran bahawa ‘membunuh lebih ramai penduduk Palestin tidak akan menjadikan Israel selamat’.

UNSC, dalam resolusinya, ‘dengan tegas mengutuk semua bentuk serangan dan kekejaman terhadap orang awam, serta sebarang keganasan’.

Ia juga ‘dengan sebulat suara menolak dan mengutuk serangan ngeri Hamas… dan tindakan menculik tebusan’.

Teks resolusi itu juga ‘menggesa semua pihak untuk mematuhi sepenuhnya tanggungjawab di bawah undang-undang antarabangsa’.

Pertubuhan hak asasi, ‘Human Rights Watch’, dalam mesej di X, mengutuk undi veto AS kerana ia menghalang UNSC ‘bertindak terhadap Israel dan Palestin ketika berdepan dengan tahap kemusnahan yang tidak pernah disaksikan.

Advertisement

Kementerian Luar Brazil, yang kini adalah presiden UNSC berdasarkan penggiliran secara bulanan, turut kecewa dengan tindakan AS menolak resolusi itu menggunakan kuasa veto, sama seperti UNSC.

“Brazil menganggap adalah penting dan perlu disegerakan oleh masyarakat antarabangsa untuk menguatkuasakan gencatan senjata dan kembali kepada proses damai,” menurutnya dalam satu kenyataan.

Pengundian itu dilakukan selepas UNSC pada Isnin menolak resolusi dikemukakan Russia, yang mengutuk peningkatan keganasan di Asia Barat.

Resolusi terbabit tidak menamakan Hamas secara khusus berhubung serangan mengejut terhadap Israel pada 7 Oktober, dan ia ditolak anggota tetap UNSC iaitu AS, UK, Perancis dan Jepun.

Serangan terhadap Israel itu menyaksikan sekurang-kurangnya 1,400 orang maut dan pejuang Hamas menculik 199 tebusan.

Israel membalas serangan dengan bedilan udara yang setakat ini mengorbankan 3,478 nyawa, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Advertisement

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Setiap orang awam dibunuh, 10 pejuang Palestin akan ‘dilahirkan’

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Senator Amerika Syarikat (AS) yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, Seth Moulton.
  • Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.
  • Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.
  • Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.
  • “Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.
  • Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

Senator Amerika Syarikat (AS), Seth Moulton, yang juga Ahli Demokrat di Kongres AS, mengkritik pendirian tentera Israel mengenai pembunuhan orang awam di wilayah konflik Gaza, Palestin.

Ia berkaitan dengan penilaian rejim zionis bahawa mereka “membunuh dua orang awam untuk setiap ahli Hamas”, di mana Moulton menyatakan perkara itu bukanlah sesuatu yang positif.

Moulton merujuk kepada sayap tentera Hamas iaitu Briged Al-Qassam.

Dalam satu temu ramah televisyen, Moulton memetik kajian Jeneral bersara, Stanley McChrystal yang mengatakan bagi setiap orang awam terbunuh, 10 pejuang Palestin akan direkrut.

“Dengan kiraan itu, Israel setakat ini membunuh 5,000 pengganas (pejuang) Hamas tetapi dalam usaha itu, mereka telah merekrut sekitar 100,000 pengikut baru dan perkara ini buruk buat Israel,” kata Moulton.

Jurucakap tentera rejim Israel, Jonathan Conricus pada Isnin memberitahu CNN bahawa nisbah dua penduduk awam Palestin dibunuh untuk setiap ahli Hamas satu “nisbah positif” kerana ia membabitkan situasi pertempuran dalam bandar.

“Kita tidak terlibat untuk menetapkan nisbah sebegitu, yang pada pendapat saya adalah (sesuatu yang) tidak enak,” kata Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric dipetik Jordan News, mengkritik jurucakap tentera Israel itu.

Advertisement

Dujarric menekankan fokus PBB adalah untuk mencegah korban awam, walaupun mengakui cabaran-cabaran di Gaza, di mana lebih 16,000 warga Palestin terkorban sejak 7 Oktober lalu. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending