Connect with us

Antarabangsa

(VIDEO) Pelampau Hindutva robohkan makam orang Islam di Uttarakhand, India

Beberapa tempat pemakaman orang Islam di Uttarakhand, India dimusnahkan sekumpulan individu pengikut nasionalis ekstrem sayap kanan Hindutva.

A.R. Khan

Published

on

Pelampau Hindutva robohkan makam orang Islam di Uttarakhand, India
Foto: Pengikut nasionalis ekstrem sayap kanan Hindutva yang memusnahkan tempat pemakaman orang Islam di Uttarakhand, India.

Beberapa tempat pemakaman orang Islam di Uttarakhand, India dimusnahkan sekumpulan individu pengikut nasionalis ekstrem sayap kanan Hindutva.

Insiden yang tercetus di kawasan Amit Gram di Rishikesh itu menjadi topik perbualan di media sosial selepas video merakamkan kejadian dimuat naik atas talian.

World Echo melaporkan tempat pemakaman itu dipecahkan sekumpulan individu yang dikaitkan dengan kumpulan Devbhoomi Raksha Abhiyan. 

Penggunaan tukul besi bagi menghancurkan struktur binaan di makam itu dihayun pemusnah sambil melaungkan slogan “Jai Shree Ram” (Kemenangan untuk Dewa Rama).

Slogan yang dilaungkan itu antara elemen menyemarakkan dan meningkatkan ketegangan sekitar lokasi kejadian.

Presiden Devbhoomi Raksha Abhiyan, Swami Darshan Bharti berkata mereka mempunyai kebenaran untuk merobohkan makam daripada pemilik tanah struktur-struktur itu dibina.

“Tanah di mana makam dibangunkan adalah milik dua penganut Hindu dari bukit. Mereka membenarkan kami merobohkannya. Kami melakukannya dengan kehadiran anggota polis,” katanya menurut laporan India Today.

Selain itu, penggunaan jentolak turut jelas kelihatan sedang menarik dan menolak timbunan runtuhan zink dan batu di tempat kejadian.

Sumber: Twitter – Hindutva Watch, World Echo, Twitter – 5Pillars, India Today

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending