Connect with us

Antarabangsa

UNGA 78: Penyelesaian isu Palestin penting untuk keamanan Asia Barat

Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).

Wartawan TMT

Published

on

UNGA 78: Penyelesaian isu Palestin penting untuk keamanan Asia Barat
Foto: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.
  • Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).
  • Ketika berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, beliau memberi amaran kepada Israel agar tidak menjadikan perjuangan politiknya kepada “perselisihan antara agama,” merujuk kepada pencerobohan dan pencabulan terhadap kesucian Islam dan Kristian di Baitulmaqdis.
  • “Israel melanggar resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang berkaitan, dan mengetepikan Perjanjian Oslo, namun kami masih menaruh harapan anda mengambil keputusan untuk menamatkan pendudukan Israel di tanah kami,” kata Abbas.
  • Rundingan damai antara Palestin dan Israel terhenti sejak April 2014 ekoran keengganan Tel Aviv untuk menghentikan pembinaan penempatan dan membebaskan tahanan Palestin. Mereka juga mengelak penyelesaian dua negara.

RAMALLAH: Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).

Ketika berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, beliau memberi amaran kepada Israel agar tidak menjadikan perjuangan politiknya kepada “perselisihan antara agama,” merujuk kepada pencerobohan dan pencabulan terhadap kesucian Islam dan Kristian di Baitulmaqdis.

“Israel melanggar resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang berkaitan, dan mengetepikan Perjanjian Oslo, namun kami masih menaruh harapan anda mengambil keputusan untuk menamatkan pendudukan Israel di tanah kami,” kata Abbas.

Abbas menggesa ketua PBB Antonio Guterres membuat persiapan untuk mengadakan persidangan damai antarabangsa bagi proses damai yang terhenti “berikutan dasar Israel.”

Persidangan itu “mungkin peluang terakhir untuk memastikan kemungkinan penyelesaian dua negara, dan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk,” katanya.

Abbas menuntut “langkah praktikal” untuk mengiktiraf negara Palestin dan mempunyai keahlian penuh dalam PBB.

Ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat sejak beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah serbuan berulang Israel di bandar-bandar Palestin.

Advertisement

Rundingan damai antara Palestin dan Israel terhenti sejak April 2014 ekoran keengganan Tel Aviv untuk menghentikan pembinaan penempatan dan membebaskan tahanan Palestin. Mereka juga mengelak penyelesaian dua negara.

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending