Connect with us

Antarabangsa

UNGA 78: Penyelesaian isu Palestin penting untuk keamanan Asia Barat

Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).

Wartawan TMT

Published

on

UNGA 78: Penyelesaian isu Palestin penting untuk keamanan Asia Barat
Foto: Presiden Palestin, Mahmoud Abbas.
 • Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).
 • Ketika berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, beliau memberi amaran kepada Israel agar tidak menjadikan perjuangan politiknya kepada “perselisihan antara agama,” merujuk kepada pencerobohan dan pencabulan terhadap kesucian Islam dan Kristian di Baitulmaqdis.
 • “Israel melanggar resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang berkaitan, dan mengetepikan Perjanjian Oslo, namun kami masih menaruh harapan anda mengambil keputusan untuk menamatkan pendudukan Israel di tanah kami,” kata Abbas.
 • Rundingan damai antara Palestin dan Israel terhenti sejak April 2014 ekoran keengganan Tel Aviv untuk menghentikan pembinaan penempatan dan membebaskan tahanan Palestin. Mereka juga mengelak penyelesaian dua negara.

RAMALLAH: Presiden Palestin Mahmoud Abbas pada Khamis berkata keamanan di Asia Barat tidak boleh dicapai tanpa jaminan ke atas hak rakyat Palestin, lapor Agensi Anadolu (AA).

Ketika berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78 di New York, beliau memberi amaran kepada Israel agar tidak menjadikan perjuangan politiknya kepada “perselisihan antara agama,” merujuk kepada pencerobohan dan pencabulan terhadap kesucian Islam dan Kristian di Baitulmaqdis.

“Israel melanggar resolusi Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) yang berkaitan, dan mengetepikan Perjanjian Oslo, namun kami masih menaruh harapan anda mengambil keputusan untuk menamatkan pendudukan Israel di tanah kami,” kata Abbas.

Abbas menggesa ketua PBB Antonio Guterres membuat persiapan untuk mengadakan persidangan damai antarabangsa bagi proses damai yang terhenti “berikutan dasar Israel.”

Persidangan itu “mungkin peluang terakhir untuk memastikan kemungkinan penyelesaian dua negara, dan untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk,” katanya.

Abbas menuntut “langkah praktikal” untuk mengiktiraf negara Palestin dan mempunyai keahlian penuh dalam PBB.

Ketegangan semakin memuncak di Tebing Barat sejak beberapa bulan kebelakangan ini di tengah-tengah serbuan berulang Israel di bandar-bandar Palestin.

Rundingan damai antara Palestin dan Israel terhenti sejak April 2014 ekoran keengganan Tel Aviv untuk menghentikan pembinaan penempatan dan membebaskan tahanan Palestin. Mereka juga mengelak penyelesaian dua negara.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Russia haramkan pengambilan anak angkat bagi negara mesra transgender

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
 • Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.
 • RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.
 • Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.
 • “Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.
 • Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.
 • Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.
 • Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Penggubal undang-undang Russia meletakkan sentuhan terakhir pada rang undang-undang yang akan menghalang pengambilan anak angkat bagi negara yang membenarkan prosedur penukaran jantina, kata Timbalan Speaker Duma (Parlimen Russia) Vasily Piskarev pada Isnin.

RT melaporkan Piskarev yang mempengerusikan Jawatankuasa Duma mengenai Keselamatan dan Pembanterasan Rasuah, meneliti larangan itu pada November lalu, menyatakan ia memberi kesan terutamanya kepada negara anggota NATO.

Menurutnya, anak angkat perlu membesar “dalam keluarga biasa di mana ada bapa dan ibu,” katanya ketika itu.

“Dokumen itu berada di peringkat akhir semakan,” kata Piskarev semasa mesyuarat jawatankuasa parlimen pada Isnin.

Beliau berkata semua kementerian dan agensi berkaitan telah memberikan input mereka.

Inisiatif itu bertujuan melarang pengambilan kanak-kanak Russia oleh mana-mana negara yang membenarkan perubahan jantina “dalam sebarang format,” sama ada melalui pembedahan atau penggunaan penyekat akil baligh berbentuk kimia.

Amerika Syarikat (AS) dan ramai sekutunya menerima prosedur sedemikian beberapa tahun kebelakangan ini dan menggelarnya “pengesahan jantina”.

Ramai pegawai awam di seluruh barat berikrar menyokong perjuangan LGBT pada “Hari Antarabangsa menentang Homophobia, Biphobia & Transphobia” (IDAHOBIT) minggu lalu.

Russia melarang pasangan sejenis daripada mengambil anak angkat pada 2013 dan mengenakan sekatan ketat terhadap perubahan jantina tahun lalu.  

Gereja Ortodoks Russia sejak itu mencadang diharamkan pengambilan anak angkat peringkat antarabangsa oleh negara-negara yang membenarkan prosedur “perubahan jantina,” yang kemudiannya diberi perhatian Ahli Parlimen. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending