Connect with us

Antarabangsa

Tujuh tahun baki PBB, masyarakat dunia hapuskan miskin tegar

Barisan pemimpin dunia bertemu di ibu pejabat PBB semalam bagi menghidupkan semula janji untuk menghapuskan kemiskinan tegar ketika negara-negara lemah berdepan pelbagai krisis.

Wartawan TMT

Published

on

Tujuh tahun baki PBB, masyarakat dunia hapuskan miskin tegar
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Barisan pemimpin dunia bertemu di ibu pejabat PBB semalam bagi menghidupkan semula janji untuk menghapuskan kemiskinan tegar ketika negara-negara lemah berdepan pelbagai krisis.
  • Mereka bertemu pada sidang kemuncak pembangunan SDG menjelang Perhimpunan Agung PBB hari ini. Sidang kali ini bagaimanapun berkemungkinan dibayangi ketegangan geopolitik yang diserlahkan oleh kehadiran Presiden Volodymyr Zelenskyy di ibu pejabat PBB, New York.
  • Dalam tahun 2015, PBB bersetuju melaksanakan Matlamat Pembangunan Lestari merangkumi 17 sasaran untuk me­ngubah dunia menjelang 2030 termasuk menghapuskan sama sekali kemiskinan tegar dan memastikan tiada seorang pun daripada 8 bi­lion penduduk dunia yang kelaparan.
  • Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres berkata, sidang kemuncak semalam bertujuan mencari ‘pelan penyelamatan global’ untuk sasaran tersebut.

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU (PBB), New York – Barisan pemimpin dunia bertemu di ibu pejabat PBB semalam bagi menghidupkan semula janji untuk menghapuskan kemiskinan tegar ketika negara-negara lemah berdepan pelbagai krisis.

Mereka bertemu pada sidang kemuncak pembangunan SDG menjelang Perhimpunan Agung PBB hari ini. Sidang kali ini bagaimanapun berkemungkinan dibayangi ketegangan geopolitik yang diserlahkan oleh kehadiran Presiden Volodymyr Zelenskyy di ibu pejabat PBB, New York.

Dalam tahun 2015, PBB bersetuju melaksanakan Matlamat Pembangunan Lestari merangkumi 17 sasaran untuk me­ngubah dunia menjelang 2030 termasuk menghapuskan sama sekali kemiskinan tegar dan memastikan tiada seorang pun daripada 8 bi­lion penduduk dunia yang kelaparan.

Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres berkata, sidang kemuncak semalam bertujuan mencari ‘pelan penyelamatan global’ untuk sasaran tersebut.

Katanya, hanya 15 peratus objektif yang dipersetujui bersama itu berada dalam capaian sedangkan sebahagian lagi tersasar.

“Matlamat PBB tersebut tentang harapan, impian, hak dan jangkaan warga dunia serta ke­sejahteraan alam semula jadi kita.

“Ia mengenai membetulkan apa yang selama ini salah, menyembuhkan perpecahan global dan meletakkan dunia di laluan keamanan berkekalan,” kata Guterres.

Usaha menyalurkan dana dan memberi tumpuan pada matlamat PBB itu berulang kali tergendala disebabkan pelbagai peristiwa termasuk pandemik Covid-19, perang Ukraine, bencana iklim yang semakin buruk dan lonjakan kos sara hidup.

“Sidang kemuncak PBB ini menjadi gelanggang penting untuk kita merangka perubahan.

“Pemimpin-pemimpin dunia perlu bertanggungjawab, menyahut gesaan mereka di barisan hadapan dan menggunakan masa ini untuk mendengar, membuat ulasan bermakna dan menyusulinya dengan tindakan sebenar,” kata Presiden badan amal anti-kemiskinan Oxfam Amerika, Abby Maxman

Beliau berkata, antara langkah penting adalah negara-negara kaya mendokong pembaharuan institusi-institusi ekonomi bagi menangani bebanan hutang yang amat membelenggu negara-negara membangun.

“Namun, persoalannya apakah SDG kali ini berdaya menghidupkan semula harapan, optimisme dan keghairahan seperti yang diharapkan.

“Peningkatan autoritanisme, demokrasi yang semakin pudar di samping persaingan geostrategik dan tekanan ekonomi cende­rung menutupi isu teras berkaitan perubahan iklim dan pembangunan global,” kata pakar Pusat Strategik dan Pengajian Antarabangsa di Washington, Noam Unger pula.

Dalam pada itu, Amerika Syarikat (AS) yang menyalurkan bantuan ketenteraan mencecah AS$43 bilion (RM201 bilion) bagi membantu pertahanan Ukraine daripada pencerobohan Russia berharap ia juga menunjukkan minat pada sidang tersebut

“Penduduk dunia yang paling terjejas meletakkan harapan kepada kita, seperti gadis yang saya temui di Chad. Dia melarikan diri daripada keganasan di Sudan dan terpaksa meninggalkan ­keluarga serta pendidikannya,” kata Duta AS ke PBB, Linda Thomas-Greenfield

Bagaimanapun, seorang diplomat kanan Eropah memberi amaran bahawa jurang antara negara maju dan membangun semakin besar.

“Salah satu matlamat sidang ini adalah memastikan supaya ­jurang ini tidak terus berkembang,” katanya.

Sumber: Kosmo

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tindakan pembohong dan pencuri zionis tuntut Palestin adalah tindakan keluar agama Yahudi

Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss.

KUALA LUMPUR – Tindakan pembohong dan pencuri zionis menuntut Palestin sebagai tanah asal Yahudi dan menubuhkan negara Israel adalah tindakan meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhannya.

Aktivis dan Jurucakap Neturei Karta, Rabbi Yisroel Dovid Weiss berkata kumpulan zionis terbukti tidak menjaga ajaran agama Yahudi dan tidak layak dikaitkan dengan agama itu.

Neturei Karta adalah organisasi antarabangsa Yahudi Ortodoks anti-Zionis.

“Mereka pembohong! semudah itu, mereka adalah pencuri, mereka adalah pembohong, negara Israel dicipta oleh orang-orang yang meninggalkan agama Yahudi, meninggalkan ketuhanan, meninggalkan agama Yahudi secara keseluruhan, mereka secara terbuka tak menjaga (arahan agama), negara itu tak menjaga 10 Perintah (dalam agama Yahudi). 

“Saya selalu kongsi gambar masa mereka buat, masa mereka isytiharkan kemerdekaan kamu pun boleh nampak, orang Yahudi kena tutup kepala seperti saya, semua Yahudi lelaki perlu menutup kepala mereka.

“Kamu boleh lihat (mereka yang) duduk pada hari-hari bersejarah pengisytiharan kemerdekaan, kamu lihat sini David Ben Gurion, ini gambar Herzl, hampir kesemua mereka tidak menutup kepala mereka.

“Ia satu sandiwara, ia adalah gurauan (bahawa) mereka menubuhkan sebuah negara Yahudi, jadi secara mudahnya ia bukan negara Yahudi, ia satu negara nasionalis yang menggunakan agama sebagai topeng, untuk menyamar, untuk menakut-nakutkan orang supaya mereka tidak bersuara menentang mereka,” kata Yisroel kepada The Merdeka Times selepas Persidangan Coalition of Malaysian Non-Governmental Organisation: Free Palestine Colloquium di Perdana Leadership Foundation, Putrajaya, dekat sini hari ini.

Turut hadir bekas Menteri Luar, Tan Sri Rais Yatim; Bekas Penolong Setiausaha Agung PBB, Dr Hans-Christof von Sponeck; Calon Hadiah Keamanan Nobel 2024, Dr Maung Zarni; dan Pengerusi Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) Malaysia, Prof Dr Mohd Nazari Ismail.

Yisroel turut menjelaskan alasan zionis untuk menduduki tanah suci itu kerana adanya arahan 3,000 tahun dulu sebenarnya sudah berakhir 2,000 tahun dahulu atas ketetapan orang-orang Yahudi diusir atas kesilapan dan dosa mereka.

“Jadi mereka (zionis) menggunakan fakta yang tuhan berikan (arahan kepada) orang Yahudi 3,000 tahun dulu supaya memasuki tanah suci, tetapi mereka sama sekali mengabaikan fakta bahawa 2000 tahun yang lalu, kita dihantar ke pengasingan dan kita dilarang sebagai orang Yahudi untuk mewujudkan negara Yahudi.

“Dan pastinya (memasuki Palestin) bukan dengan membunuh dan mencuri, dan pastinya – orang Islam dan orang Arab yang bersahabat dengan Yahudi yang mengambil Yahudi masuk sehingga kami mampu hidup, jadi kami harus menunjukkan rasa syukur kepada mereka ini.

“Apa sahaja yang mereka lakukan adalah bercanggah sama sekali dengan agama Yahudi. Dan itulah sebabnya kamu boleh dapati bahawa orang Yahudi telah berdemonstrasi selama 76 tahun di jalan-jalan Baitulmaqdis, mereka dipukul dengan kejam, ditangkap dan dibunuh dan tiada siapa yang bercakap tentang itu,” kata Yisroel.

Terdahulu di dalam ucapannya, Rabbi itu menjelaskan posisi orang Yahudi yang tidak sepatutnya menubuhkan sebuah negara dengan memetik pelbagai rujukan dalam kitab Torah (Old Testament).

Beliau berkata pengusiran warga Yahudi di tanah suci itu berlaku 2,000 tahun dahulu bukan atas dasar tiada kelengkapan senjata atau Amerika tidak memberikan sumbangan mereka, tetapi ia adalah disebabkan dosa-dosa mereka sendiri.

Yisroel menegaskan Yahudi yang jujur kepada agamanya mengungkapkan dalam doa upacara mereka bahawa “oleh kerana dosa, maka kami dalam pengusiran” dan pengusiran itu menyebabkan orang Yahudi tidak dibenarkan kembali ke tanah suci itu secara besar-besaran sebagai bangsa yang menguasainya dan perkara itu merupakan sumpah perjanjian antara mereka dengan tuhan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending