Connect with us

Terkini

PAS ‘Ugly KingMaker’ – Ahli MKT UMNO

Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi secara sinis bersetuju PAS ialah ‘kingmaker’, namun parti itu lebih sesuai dilabelkan sebagai ‘Ugly KingMaker’ (dalang permainan politik).

Wartawan TMT

Published

on

PAS 'Ugly KingMaker' – Ahli MKT UMNO
Foto: Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi.
  • Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi secara sinis bersetuju PAS ialah ‘kingmaker’, namun parti itu lebih sesuai dilabelkan sebagai ‘Ugly KingMaker’ (dalang permainan politik).
  • Mohd Puad menyatakan perkara itu susulan kenyataan Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, bahawa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi perlu membabitkan PAS sebagai ‘kingmaker’ bagi menyambung hayat politik beliau.
  • “PAS boleh tukar fatwa untuk menghalalkan tindakan politiknya. PAS tinggalkan siapa sahaja yang dia mahu. PAS akan menghukum dan melabel sesiapa sahaja sebagai anti-Islam untuk menjadi ‘kingmaker’.
  • “PAS jadi angkuh kerana kini dia ‘kingmaker’ kepada Muhyiddin dan BERSATU,” katanya melalui kenyataan di media sosial.
  • Sebelum ini, Muhammad Sanusi yang juga Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, dilaporkan berkata, semua gerakan politik di negara ini harus membabitkan PAS sebagai ‘kingmaker’ perpaduan ummah.

KUALA LUMPUR: Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Dr Mohd Puad Zarkashi secara sinis bersetuju PAS ialah ‘kingmaker’, namun parti itu lebih sesuai dilabelkan sebagai ‘Ugly KingMaker’ (dalang permainan politik).

Mohd Puad menyatakan perkara itu susulan kenyataan dibuat Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor, bahawa Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi perlu membabitkan PAS sebagai ‘kingmaker’ bagi menyambung hayat politik beliau.

Mohd Puad yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor turut membidas tindakan PAS yang disifatkan angkuh kerana parti itu ‘kingmaker’ kepada Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin dan BERSATU.

“Menurut Sanusi, hayat politik Zahid boleh panjang jika bekerjasama dengan PAS. Menurutnya lagi PAS ‘kingmaker’. Betul, PAS adalah kingmaker. Tetapi ‘Ugly KingMaker’.

“PAS boleh tukar fatwa untuk menghalalkan tindakan politiknya. PAS tinggalkan siapa sahaja yang dia mahu. PAS akan menghukum dan melabel sesiapa sahaja sebagai anti-Islam untuk menjadi ‘kingmaker’.

“PAS jadi angkuh kerana kini dia ‘kingmaker’ kepada Muhyiddin dan BERSATU,” katanya melalui kenyataan yang dimuat naik di media sosial.

Sebelum ini, Muhammad Sanusi yang juga Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS, dilaporkan berkata, semua gerakan politik di negara ini harus membabitkan PAS sebagai ‘kingmaker’ untuk perpaduan ummah.

Muhammad Sanusi berkata, UMNO juga tidak boleh mengetepikan peranan PAS dalam banyak isu perpaduan politik sebelum ini yang ternyata menjadi sejarah dalam Muafakat Nasional (MN).

Sumber: Berita Harian

Author

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending