Connect with us

Terkini

Malaysia satu-satunya negara perjuang hak Palestin di Sidang Kemuncak ASEAN – Anwar

Malaysia adalah satu-satunya negara yang tegas menyuarakan pandangan dalam Sidang Kemuncak ASEAN ke-43, susulan penindasan berterusan Israel ke atas Palestin, yang sudah berlarutan sejak 75 tahun lepas.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia satu-satunya negara perjuang hak Palestin di Sidang Kemuncak ASEAN – Anwar
Foto: Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
  • Malaysia adalah satu-satunya negara yang tegas menyuarakan pandangan dalam Sidang Kemuncak ASEAN ke-43, susulan penindasan berterusan Israel ke atas Palestin, yang sudah berlarutan sejak 75 tahun lepas.
  • Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu turut beliau bangkitkan dalam Sidang Kemuncak ASEAN bersama negara-negara besar seperti Amerika Syarikat, Russia, China dan Korea, Kanada, dan Australia, selain Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).
  • “Tapi (Malaysia adalah) satu suara yang perjuangkan rakyat Palestin, dan itu saya tekankan kepada semua negara yang mendengar, seperti AS diwakili (Naib Presiden) Kamala Harris, China oleh Perdana Menteri Li Qiang, Jepun, Korea dan semua termasuk Kanada dan Australia.
  • “Kita suarakan dengan tegas, perlu hormat hak rakyat Palestin khususnya nilai kemanusiaan, hak asasi dan sebagainya. Dan Setiausaha Agung PBB António Guterres menyahut dengan menyatakan hari ini akan berpanjangan,” katanya kepada sidang media selepas selesai Sidang Kemuncak ASEAN ke-42 dan Sidang-sidang Kemuncak di Jakarta, pada Khamis.

JAKARTA: Malaysia adalah satu-satunya negara yang tegas menyuarakan pandangan dalam Sidang Kemuncak ASEAN ke-43, susulan penindasan berterusan Israel ke atas Palestin, yang sudah berlarutan sejak 75 tahun lepas.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perkara itu turut beliau bangkitkan dalam Sidang Kemuncak ASEAN bersama negara-negara besar seperti Amerika Syarikat, Rusia, China dan Korea, Kanada, dan Australia, selain Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

“Tapi (Malaysia adalah) satu suara yang perjuangkan rakyat Palestin, dan itu saya tekankan kepada semua negara yang mendengar, seperti AS diwakili (Naib Presiden) Kamala Harris, China oleh Perdana Menteri Li Qiang, Jepun, Korea dan semua termasuk Kanada dan Australia.

“Dan saya nyatakan perkara itu sementara mereka suarakan atau membantah serangan Russia ke atas Ukraine, tapi kelu membisu dan tidak mengesankan apabila menyentuh atau menyinggung soal Palestin.

“Kita suarakan dengan tegas, perlu hormat hak rakyat Palestin khususnya nilai kemanusiaan, hak asasi dan sebagainya. Dan Setiausaha Agung PBB António Guterres menyahut dengan menyatakan hari ini akan berpanjangan,” katanya kepada sidang media selepas selesai Sidang Kemuncak ASEAN ke-42 dan Sidang-sidang Kemuncak di Jakarta, pada Khamis.

Anwar berkata, Menteri Luar Datuk Seri Zambry Abdul Kadir akan mengambil inisiatif mengadakan sidang khas Malaysia dengan negara-negara Islam dan Eropah di New York khusus bagi membincangkan situasi di Palestin.

Tambahnya lagi, sidang khas itu akan diadakan semasa mereka menghadiri Perhimpunan Agung PBB (UNGA) yang akan berlangsung pada 19 September nanti.

Dalam pada itu Anwar berkata, beliau menyahut permintaan Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdoğan, agar dianjurkan persidangan khas yang serupa bagi membincangkan isu berkaitan peningkatan sikap pelampau perkauman dan agama.

“Turkiye telah meminta saya membantu anjurkan pertemuan dengan wakil lebih kurang sama di New York, bagi menentang sikap pelampau perkauman dan sentimen anti agama yang disebut Islamofobia, sikap kebencian terhadap agama, khususnya Islam.

“Dan Presiden Erdogan bersetuju dengan saya untuk menganjur pertemuan ini, dan kalau boleh kita akan perluaskan kepada negara-negara Islam dan negara lain,” katanya lagi.

Sumber: Astro Awani

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending