Connect with us

Antarabangsa

Hukuman penjara 10 tahun menanti individu langgar kod pakaian Iran

Parlimen Iran meluluskan satu rang undang-undang kontroversi yang akan meningkatkan tempoh penjara dan denda bagi wanita dan gadis yang melanggar kod berpakaian yang ketat negara itu.

Wartawan TMT

Published

on

Hukuman penjara 10 tahun menanti individu langgar kod pakaian Iran
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Parlimen Iran meluluskan satu rang undang-undang kontroversi yang akan meningkatkan tempoh penjara dan denda bagi wanita dan gadis yang melanggar kod berpakaian yang ketat negara itu.
  • Mereka yang berpakaian “tidak sesuai” boleh dihukum penjara hingga 10 tahun di bawah rang undang-undang itu.
  • Ahli-ahli Parlimen Iran meluluskan “Rang Undang-Undang Hijab dan Kehormatan” pada Rabu dengan 152 undi menyokong, 34 undi menentang, dan tujuh undi berkecuali menurut Al Jazeera.
  • Bagaimanapun ia masih perlu diluluskan oleh ‘Majlis Wali’ untuk menjadi undang-undang.
  • Langkah itu dibuat setahun selepas protes meletus berikutan kematian dalam tahanan Mahsa Amini, yang ditahan oleh polis moral kerana didakwa memakai hijab dengan cara tidak sesuai.

PARLIMEN Iran meluluskan satu rang undang-undang kontroversi yang akan meningkatkan tempoh penjara dan denda bagi wanita dan gadis yang melanggar kod berpakaian yang ketat negara itu.

Mereka yang berpakaian “tidak sesuai” boleh dihukum penjara hingga 10 tahun di bawah rang undang-undang itu.

Ahli-ahli Parlimen Iran meluluskan “Rang Undang-Undang Hijab dan Kehormatan” pada Rabu dengan 152 undi menyokong, 34 undi menentang, dan tujuh undi berkecuali menurut Al Jazeera.

Bagaimanapun ia masih perlu diluluskan oleh ‘Majlis Wali’ untuk menjadi undang-undang.

Langkah itu dibuat setahun selepas protes meletus berikutan kematian dalam tahanan Mahsa Amini, yang ditahan oleh polis moral kerana didakwa memakai hijab dengan cara tidak sesuai.

Dalam demonstrasi itu, wanita membakar hijab mereka menentang pihak berkuasa dengan ratusan orang dilaporkan terbunuh dalam tindakan kekerasan oleh pasukan keselamatan.

Di bawah undang-undang Iran, yang berasaskan tafsiran syariah, wanita dan gadis di atas umur baligh mesti menutup rambut mereka dengan hijab dan memakai pakaian longgar untuk menyembunyikan bentuk tubuh mereka.

Advertisement

Mereka yang tidak mematuhi peraturan itu pada masa ini berdepan hukuman penjara antara 10 hari dan dua bulan atau denda antara 5,000 hingga 500,000 rial Iran.

Namun di bawah kanun keseksaan baharu, ia memperuntukkan hukuman penjara antara lima hingga 10 tahun dan denda antara 180 juta hingga 360 juta rial ($3,651-$7,302).

Rang undang-undang itu juga mencadangkan denda bagi mereka yang “mempromosikan kebogelan” atau “menghina hijab” dalam media dan rangkaian sosial, dan bagi pemilik kenderaan di mana pemandu atau penumpang wanita tidak memakai tudung atau pakaian yang sesuai, menurut Agensi Berita AFP.

Mana-mana individu yang mempromosikan pelanggaran kod pakaian “secara terancang” atau “dengan kerjasama kerajaan asing atau musuh, media, kumpulan atau organisasi” juga boleh dihukum penjara antara lima hingga 10 tahun, kata agensi itu.

Sumber: Utusan TV

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending