Connect with us

Antarabangsa

China, AS penyumbang utama pencemaran dunia

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres memberitahu para pemimpin dunia bahawa ketagihan manusia terhadap bahan api fosil telah merosakkan alam sekitar.

Wartawan TMT

Published

on

China, AS penyumbang utama pencemaran dunia
Foto: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Antonio Guterres.
  • Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres memberitahu para pemimpin dunia bahawa ketagihan manusia terhadap bahan api fosil telah merosakkan alam sekitar.
  • Guterres berkata demikian semasa mempengerusikan mesyuarat iklim yang tidak dihadiri China dan Amerika Syarikat (AS).
  • Kedua-dua negara itu dianggap sebagai penyumbang utama pencemaran dunia.
  • Meskipun dengan kejadian cuaca melampau yang semakin meningkat dan peningkatan suhu global yang belum pernah berlaku sebelum ini, pelepasan gas rumah hijau terus meningkat.
  • Situasi itu berlaku sedangkan kebanyakan syarikat minyak dan gas mengaut untung yang lumayan.

NEW YORK: Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres memberitahu para pemimpin dunia bahawa ketagihan manusia terhadap bahan api fosil telah merosakkan alam sekitar.

Guterres berkata demikian semasa mempengerusikan mesyuarat iklim yang tidak dihadiri China dan Amerika Syarikat (AS).

Kedua-dua negara itu dianggap sebagai penyumbang utama pencemaran dunia.

Meskipun dengan kejadian cuaca melampau yang semakin meningkat dan peningkatan suhu global yang belum pernah berlaku sebelum ini, pelepasan gas rumah hijau terus meningkat.

Situasi itu berlaku sedangkan kebanyakan syarikat minyak dan gas mengaut untung yang lumayan.

Justeru, Guterres menyifatkan Sidang Puncak Iklim sebagai persidangan di mana para pemimpin atau menteri kabinet akan mengumumkan tindakan-tindakan khusus yang menunjukkan komitmen mereka di bawah Perjanjian Paris.

Selain itu, Guterres turut meletakkan sasaran untuk mengelakkan malapetaka iklim jangka panjang.

Advertisement

Ini termasuk menghadkan kenaikan suhu global kepada 1.5 darjah Celsius, membina dunia dengan udara yang bersih, pekerjaan-pekerjaan hijau dan tenaga bersih yang dimampui untuk semua.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Antarabangsa

(VIDEO) Tentera rejim zionis rogol kanak-kanak lelaki Palestin di Penjara Israel – Bekas pegawai kanan AS

Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul.

KUALA LUMPUR – Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

Perkara itu disebutnya dalam temu ramah dengan Christiane Amanpour di CNN hari ini ketika diajukan kenyataan mengenai sifat kemanusiaan di Gaza kini pada tahap yang tidak sepatutnya boleh diterima. 

“Kamu menyebut tentang keganasan seksual, saya (merupakan) sebahagian dari proses pemeriksaan hak asasi manusia, menapis persenjataan diberikan kepada Israel.

“Organisasi kebajikan dengan nama Pertahanan Antarabangsa Kanak-kanak Palestin (DCIP) menarik perhatian kami, berkenaan satu serangan seksual atau sebenarnya satu (kes) rogol kanak-kanak lelaki berumur 13 tahun yang berlaku di penjara Israel di Moscovia di Jerusalem (Baitulmaqdis).

“Kami menyiasat dakwaan ini, kami dapati ia boleh dipercayai dan kami mempertanggungjawabkan perkara itu ke atas kerajaan Israel,” katanya.

Paul turut menceritakan tindakan tentera zionis Israel pada keesokan harinya menyerbu organisasi yang menyimpan maklumat kanak-kanak Palestin dalam tahanan rejim Israel itu.

Advertisement

“Kamu tahu apa yang berlaku keesokan harinya?, IDF (tentera rejim zionis Israel) memasuki pejabat pegawai DCIP, rampas komputer mereka, dan isytiharkan mereka sebagai sebuah entiti pengganas,” katanya kepada Amanpour.

Paul berkata kekejaman tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa pun, samada kekejaman pencabulan seksual atau apa sahaja pencabulan melampau hak asasi manusia.

Statistik DCIP menunjukkan, setakat hari ini, 156 kanak-kanak ditahan atas sebab “keselamatan”, 23 kanak-kanak ditahan atas sebab undang-undang dengan catatan kemas kini terakhir pada September lalu.

Manakala jumlah kematian kanak-kanak pada 2023 disebabkan peluru hidup dilaporkan DCIP adalah 92 mangsa dengan kemas kini terakhir pada bulan ini. – The Merdeka Times

Sumber: Youtube – CNN, Defence for Children International Palestine

 

View this post on Instagram

 

Advertisement

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending