Connect with us

Antarabangsa

Turkiye ikrar sebarkan prinsip anti-Islamofobia, pantau jenayah kebencian

Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.

Wartawan TMT

Published

on

Turkiye ikrar sebarkan prinsip anti-Islamofobia, pantau jenayah kebencian
Foto: Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan.
  • Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.
  • Kenyataan itu dikeluarkan ketika Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan hadir pada mesyuarat video anjuran Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).
  • “Turkiye akan berkongsi bukti sedia ada mengenai isu ini dengan ahli OIC dalam organisasi seperti Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE), Perhimpunan Parlimen Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah terhadap perkauman dan sikap tidak bertoleransi,” kata kenyataan itu.

Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.

Kenyataan itu dikeluarkan ketika Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan hadir pada mesyuarat video anjuran Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

“Turkiye akan berkongsi bukti sedia ada mengenai isu ini dengan ahli OIC dalam organisasi seperti Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE), Perhimpunan Parlimen Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah terhadap perkauman dan sikap tidak bertoleransi,” kata kenyataan itu.

OIC juga mengalu-alukan pengedaran 100,000 naskhah al-Quran di Sweden yang diterjemahkan dalam bahasa tempatan hasil tajaan Kuwait.

“Negara anggota diminta untuk menunjukkan reaksi mereka terhadap insiden yang berlaku di negara-negara di mana tindakan membakar al-Quran berlaku dengan mengambil kira hubungan dua hala mereka dalam konteks hubungan politik, ekonomi dan budaya mereka,” kata kenyataan itu.

OIC juga menyarankan pelantikan utusan khas untuk memerangi Islamofobia menggunakan sumber semasa pertubuhan itu.

Anggota OIC juga mengemukakan permintaan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melantik pelapor khas dengan tujuan menangani Islamofobia.

Semasa mesyuarat secara video itu, ramai menteri menekankan kepentingan menghubungi negara-negara Barat dan badan antarabangsa, terutama di Eropah, untuk memantau keadaan itu dengan teliti.

Dalam pada itu, OIC menangani serangan terhadap al-Quran baru-baru ini dalam dua mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Luar Biasa yang diadakan di peringkat wakil tetap pada 31 Januari dan 2 Julai lalu.

Sumber: Middle East Monitor

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending