Connect with us

Antarabangsa

Turkiye ikrar sebarkan prinsip anti-Islamofobia, pantau jenayah kebencian

Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.

Wartawan TMT

Published

on

Turkiye ikrar sebarkan prinsip anti-Islamofobia, pantau jenayah kebencian
Foto: Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan.
  • Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.
  • Kenyataan itu dikeluarkan ketika Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan hadir pada mesyuarat video anjuran Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).
  • “Turkiye akan berkongsi bukti sedia ada mengenai isu ini dengan ahli OIC dalam organisasi seperti Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE), Perhimpunan Parlimen Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah terhadap perkauman dan sikap tidak bertoleransi,” kata kenyataan itu.

Turkiye akan melakukan usaha maksimum untuk menyokong satu set prinsip dan memantau secara aktif penggunaannya di negara di mana jenayah kebencian anti-Islam berlaku, kata sumber diplomatik Turkiye dalam satu kenyataan pada Isnin, lapor agensi berita Anadolu.

Kenyataan itu dikeluarkan ketika Menteri Luar Turkiye, Hakan Fidan hadir pada mesyuarat video anjuran Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

“Turkiye akan berkongsi bukti sedia ada mengenai isu ini dengan ahli OIC dalam organisasi seperti Organisasi untuk Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE), Perhimpunan Parlimen Majlis Eropah dan Suruhanjaya Eropah terhadap perkauman dan sikap tidak bertoleransi,” kata kenyataan itu.

OIC juga mengalu-alukan pengedaran 100,000 naskhah al-Quran di Sweden yang diterjemahkan dalam bahasa tempatan hasil tajaan Kuwait.

“Negara anggota diminta untuk menunjukkan reaksi mereka terhadap insiden yang berlaku di negara-negara di mana tindakan membakar al-Quran berlaku dengan mengambil kira hubungan dua hala mereka dalam konteks hubungan politik, ekonomi dan budaya mereka,” kata kenyataan itu.

OIC juga menyarankan pelantikan utusan khas untuk memerangi Islamofobia menggunakan sumber semasa pertubuhan itu.

Anggota OIC juga mengemukakan permintaan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk melantik pelapor khas dengan tujuan menangani Islamofobia.

Advertisement

Semasa mesyuarat secara video itu, ramai menteri menekankan kepentingan menghubungi negara-negara Barat dan badan antarabangsa, terutama di Eropah, untuk memantau keadaan itu dengan teliti.

Dalam pada itu, OIC menangani serangan terhadap al-Quran baru-baru ini dalam dua mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif Luar Biasa yang diadakan di peringkat wakil tetap pada 31 Januari dan 2 Julai lalu.

Sumber: Middle East Monitor

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending