Connect with us

Antarabangsa

Putin hentikan perjanjian cukai berganda dengan ‘negara tidak mesra’

Presiden Russia Vladimir Putin pada Selasa menandatangani dekri menggantung perjanjian meliputi cukai berganda ke atas pendapatan dan aset dengan negara “tidak mesra”.

Wartawan TMT

Published

on

Putin hentikan perjanjian cukai berganda dengan ‘negara tidak mesra’
Foto: Gambar Presiden Russia Vladimir Putin.
  • Presiden Russia Vladimir Putin pada Selasa menandatangani dekri menggantung perjanjian meliputi cukai berganda ke atas pendapatan dan aset dengan negara “tidak mesra”.
  • Langkah itu dicadangkan kementerian kewangan dan luar pada Mac.
  • Dalam dekri berasingan, Putin membenarkan penggunaan akaun bank khas dalam rubel dan mata wang asing untuk pembayaran eksport produk pertanian Russia, menurut Agensi Anadolu.

MOSCOW, 9 Ogos (Bernama-AA) — Presiden Russia Vladimir Putin pada Selasa menandatangani dekri menggantung perjanjian meliputi cukai berganda ke atas pendapatan dan aset dengan negara “tidak mesra”.

Langkah itu telah dicadangkan oleh kementerian kewangan dan luar pada Mac.

Dalam dekri berasingan, Putin membenarkan penggunaan akaun bank khas dalam rubel dan mata wang asing untuk pembayaran eksport produk pertanian Russia, menurut Agensi Anadolu.

Beliau juga memperkenalkan rang undang-undang untuk pertimbangan Parlimen mengenai prosedur untuk memberitahu PBB dan Majlis Eropah tentang pengenalan atau penamatan keadaan perang atau darurat di Russia.

Bagaimanapun butiran pindaan itu tidak diberikan, lapornya.

Negara-negara Barat telah mengenakan sekatan ekonomi ke atas Russia sebagai tindak balas terhadap “operasi ketenteraan khas” di Ukraine.

Sumber: Bernama

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending