Connect with us

Terkini

PRN: ‘Tok lebai’ mengaji fardu ain, tapi tidak belajar politik – Hadi Awang

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang secara sinikal ‘menyindir’ golongan bijak pandai dalam agama kerana didakwanya tidak begitu cakna akan hal-ehwal politik semasa.

Wartawan TMT

Published

on

PRN: ‘Tok lebai’ mengaji fardu ain, tapi tidak belajar politik - Hadi Awang
Foto: Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang.
  • Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang secara sinikal ‘menyindir’ golongan bijak pandai dalam agama kerana didakwanya tidak begitu cakna akan hal-ehwal politik semasa.
  • Ahli Parlimen Marang itu berkata, soal politik tidak boleh dipandang mudah kerana ia melibatkan pengambilalihan kuasa dalam negara ini.
  • “Bila dia (pemain politik) ambil alih kuasa, dia boleh lawan kita macam-macam. Ini kena sedar. Mana ‘tok-tok’ lebai ni? Mengaji fardu ain tapi bab politik tak belajar.”
  • “Agama adalah asas. Kuasa politik adalah pengawas. kalau tak ada agama, runtuh. Tak ada kuasa politik, hilang. Hilang kuasa Islam, hilang ajaran Islam. Macam Sepanyol. Islam memerintah selama 800 tahun. Bila orang Islam cuai, jatuh Sepanyol. Batu nisan dibongkar buat bangunan, orang Islam dibunuh, masjid-masjid jadi muzium.”
  • “Nak jadi macam tu? Ini pengajaran. Sebab itu, tunaikanlah kewajiban mengundi ini. Pilih kumpulan yang nak memerintah. Bagi kuasa kepada mereka,” katanya ketika berucap sempena program Ceramah Mega PN Best di Jalan Permatang Sungai Dua, di sini malam tadi.
  • Abdul Hadi turut meyakinkan golongan bukan Islam khususnya di Pulau Pinang mereka tidak akan dipinggirkan jika Pas diberikan kuasa untuk memerintah.

TASEK GELUGOR: Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang secara sinikal ‘menyindir’ golongan bijak pandai dalam agama kerana didakwanya tidak begitu cakna akan hal-ehwal politik semasa.

Ahli Parlimen Marang itu berkata, soal politik tidak boleh dipandang mudah kerana ia melibatkan pengambilalihan kuasa dalam negara ini.

“Bila dia (pemain politik) ambil alih kuasa, dia boleh lawan kita macam-macam. Ini kena sedar. Mana ‘tok-tok’ lebai ni? Mengaji fardu ain tapi bab politik tak belajar.

“Agama adalah asas. Kuasa politik adalah pengawas. kalau tak ada agama, runtuh. Tak ada kuasa politik, hilang. Hilang kuasa Islam, hilang ajaran Islam. Macam Sepanyol. Islam memerintah selama 800 tahun. Bila orang Islam cuai, jatuh Sepanyol. Batu nisan dibongkar buat bangunan, orang Islam dibunuh, masjid-masjid jadi muzium.

“Nak jadi macam tu? Ini pengajaran. Sebab itu, tunaikanlah kewajiban mengundi ini. Pilih kumpulan yang nak memerintah. Bagi kuasa kepada mereka,” katanya ketika berucap sempena program Ceramah Mega PN Best di Jalan Permatang Sungai Dua, di sini malam tadi.

Abdul Hadi turut meyakinkan golongan bukan Islam khususnya di Pulau Pinang bahawa mereka tidak akan dipinggirkan jika Pas diberikan kuasa untuk memerintah.

“Jangan takut orang bukan Islam. Islam memerintah dengan adil. Jangan takut. (Orang) Melayu ini amat baik. Di Kelantan, Terengganu, orang Cina dan orang India boleh hidup…di tengah-tengah kampung Melayu, hidup aman.

“Tapi, cara DAP, PH (Pakatan Harapan) ini ‘mengacaubilaukan’ (rakyat)…menimbulkan ketegangan. Jadi, kita nak ajak buat perubahan ramai-ramai para pilihan raya ini. Suruh turun mengundi ramai-ramai,” kata beliau.

Pada masa sama, Abdul Hadi turut mengulas mengenai istilah ‘kakistokrasi’ seperti yang disebut oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad terhadap kerajaan sebelum ini.

“Tun (Mahathir) menafsirkan (kakistokrasi) mengikut kamus istilah politik iaitu dipimpin oleh orang yang tak tahu memerintah, tak boleh memerintah serta tak ada kemampuan (untuk memerintah).

“Jadi, saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayulah senang. Kakistokrasi ini ‘memerintah dengan kaki’. Terajang sana, terajang sini, sepak sana, sepak sini sehingga berlaku banyak masalah. Sehingga Pulau Pinang pun jadi ‘pulau pening’,” katanya.

Dalam pada itu, Abdul Hadi berkata, beliau gembira kerana ramai anak muda telah ‘berubah’ dengan memilih untuk menyokong Pas dan Perikatan Nasional (PN).

“Yang tak berubah ini cuma saluran satu (saluran mengundi untuk warga emas). Ini jadi masalah. Jadi, marilah kita buat perubahan dengan mengambil alih kesemua enam negeri pada pilihan raya ini supaya perubahan berlaku di peringkat Pusat pula selepas ini,” ujarnya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Tidak boleh tolak permohonan pasport kerana pemohon gagal kuasai bahasa Melayu – KP Imigresen

Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh bagaimanapun berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.
  • Menurutnya, semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.
  • “Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
  • Satu hantaran menerusi Facebook sebelum ini tular, mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

PUTRAJAYA — Pegawai imigresen tidak dibenarkan untuk menolak sebarang permohonan pasport hanya kerana pelanggan gagal menguasai bahasa kebangsaan, menurut Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Ruslin Jusoh.

Bagaimanapun, beliau berkata dalam melaksanakan tanggungjawab, pegawai-pegawai imigresen akan melakukan semakan rawak dari pelbagai aspek bagi mengesahkan permohonan.

Namun, menurutnya semakan itu perlu dilakukan secara profesional dan berhemah.

“Jabatan Imigresen komited dalam memberikan perkhidmatan yang baik kepada pelanggan dan sentiasa mengingatkan semua pegawai untuk menyantuni pelanggan mengikut prosedur operasi standard ditetapkan jabatan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, tular satu hantaran menerusi laman Facebook mengenai kekecewaan seorang lelaki tidak dapat memperbaharui pasport ibunya kerana tidak boleh berbahasa Melayu di UTC Pulau Pinang.

Ruslin memaklumkan pelanggan berkenaan telah dapat memperbaharui pasport dan mengambilnya di Pejabat UTC Pulau Pinang pada Isnin lalu. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending