Connect with us

Antarabangsa

Meta umum lancar Code Llama, bantu penulisan kod komputer

Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.

Wartawan TMT

Published

on

Meta umum lancar Code Llama, bantu penulisan kod komputer
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.
  • Memetik laporan CNA, Platform Meta dalam satu kenyataan memaklumkan teknologi AI diberi nama Code Llama bakal tersedia secara percuma yang mana pengguna boleh menulis kod berdasarkan arahan teks manusia dan boleh digunakan untuk melengkapkan dan penyelesaian masalah kod komputer.
  • Sejak dilancarkan pada penghujung tahun lepas, ChatGPT oleh OpenAI, banyak syarikat dan perniagaan beralih kepada pasaran AI generatif yang baru untuk memperoleh kemampuan baharu dan menyempurnakan proses perniagaan.

NEW YORK: Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.

Memetik laporan CNA, Platform Meta dalam satu kenyataan memaklumkan teknologi AI diberi nama Code Llama bakal tersedia secara percuma yang mana pengguna boleh menulis kod berdasarkan arahan teks manusia dan boleh digunakan untuk melengkapkan dan penyelesaian masalah kod komputer.

Sejak dilancarkan pada penghujung tahun lepas, ChatGPT oleh OpenAI, banyak syarikat dan perniagaan beralih kepada pasaran AI generatif yang baru untuk memperoleh kemampuan baharu dan menyempurnakan proses perniagaan.

Sebelum ini, Meta telah melancarkan pelbagai model AI, kebanyakannya percuma pada tahun ini termasuk Llama, yang merupakan pesaing kepada model eksklusif yang dijual oleh OpenAI disokong oleh Microsoft dan Google milik Alphabet.

Tambah Meta, Code Llama menyokong bahasa pengaturcaraan popular seperti Python, Java, dan C++ namun tidak digalakkan untuk tugasan tulisan teks am.

Sumber: Astro Awani

Author

Antarabangsa

Lelaki Muslim separuh buta dipukul, dipaksa sebut ‘Jai Shri Ram’

Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).
  • Tertuduh iaitu Sagar Shetty Kalki, 24, dan Narasappa, 25, merupakan penduduk di kejiranan Gangavathi, dipercayai melakukan perkara itu terhadap  Hussensab pada 25 November lalu.
  • Ketika insiden itu, kedua-duanya difahamkan membawa mangsa ke laluan bawah landasan kereta api sebelum menyerang dan merompak mangsa.
  • “Mereka memukul saya dengan botol kaca dan menggunakan serpihannya untuk memotong janggut saya dan memaksa saya menyebut Jai Shri Ram, selain mengugut untuk melakukan perkara lebih teruk jika tidak mematuhi mereka.
  • “Mereka juga cuba membakar janggut saya. Kemudian, mereka memukul saya  sehingga jatuh ke tanah,” kata mangsa, Hussensab.

INDIA – Polis Karnataka menahan seorang juruteknik perisian dan rakannya kerana didakwa menyerang seorang lelaki Muslim separuh buta berusia 65 tahun dan memaksanya untuk menyebut ‘Jai Shri Ram’ (kemuliaan Tuhan Rama).

Tertuduh iaitu Sagar Shetty Kalki, 24, dan Narasappa, 25, merupakan penduduk di kejiranan Gangavathi, dipercayai melakukan perkara itu terhadap  Hussensab pada 25 November lalu.

Ketika insiden itu, kedua-duanya difahamkan membawa mangsa ke laluan bawah landasan kereta api sebelum menyerang dan merompak mangsa.

Superintendan Polis (SP), Yashodha Vantigodi berkata tertuduh yang ketika itu berada dalam keadaan mabuk membenarkan Hussensab menumpang kenderaan mereka ke satu destinasi sebelum lelaki itu bertindak menarik topi Narasappa kerana meminta untuk berhenti.

“Marah dengan itu, tertuduh membawanya ke dekat sebuah laluan bawah landasan kereta api dan menyerangnya,” kata Vantigodi dipetik The Indian Express pada Rabu.

Sementara itu, Hussensab berkata ketika kejadian, dia merayu kepada suspek melepaskannya untuk pulang ke rumah kerana memilik penglihatan yang lemah

“Mereka memukul saya dengan botol kaca dan menggunakan serpihannya untuk memotong janggut saya dan memaksa saya menyebut Jai Shri Ram, selain mengugut untuk melakukan perkara lebih teruk jika tidak mematuhi mereka.

Advertisement

“Mereka juga cuba membakar janggut saya. Kemudian, mereka memukul saya sehingga jatuh ke tanah.

“Seorang pengembala di kawasan itu berteriak ketika mereka cuba memukul saya dengan batu dan bertindak melarikan diri. Dia kemudian membawa dan menelefon anak perempuan saya,” katanya.

Polis Gangavathi mendaftarkan kes itu di bawah Seksyen 394 (perompakan) dan 307 (percubaan membunuh) Kanun Kesalahan India (IPC).

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending