Connect with us

Antarabangsa

Meta umum lancar Code Llama, bantu penulisan kod komputer

Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.

Wartawan TMT

Published

on

Meta umum lancar Code Llama, bantu penulisan kod komputer
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.
  • Memetik laporan CNA, Platform Meta dalam satu kenyataan memaklumkan teknologi AI diberi nama Code Llama bakal tersedia secara percuma yang mana pengguna boleh menulis kod berdasarkan arahan teks manusia dan boleh digunakan untuk melengkapkan dan penyelesaian masalah kod komputer.
  • Sejak dilancarkan pada penghujung tahun lepas, ChatGPT oleh OpenAI, banyak syarikat dan perniagaan beralih kepada pasaran AI generatif yang baru untuk memperoleh kemampuan baharu dan menyempurnakan proses perniagaan.

NEW YORK: Meta Platforms mengumumkan akan melancarkan sebuah model kecerdasan buatan (AI) yang direka untuk membantu dalam penulisan kod komputer, sekali gus menambah baik kemajuan teknologi baharu.

Memetik laporan CNA, Platform Meta dalam satu kenyataan memaklumkan teknologi AI diberi nama Code Llama bakal tersedia secara percuma yang mana pengguna boleh menulis kod berdasarkan arahan teks manusia dan boleh digunakan untuk melengkapkan dan penyelesaian masalah kod komputer.

Sejak dilancarkan pada penghujung tahun lepas, ChatGPT oleh OpenAI, banyak syarikat dan perniagaan beralih kepada pasaran AI generatif yang baru untuk memperoleh kemampuan baharu dan menyempurnakan proses perniagaan.

Sebelum ini, Meta telah melancarkan pelbagai model AI, kebanyakannya percuma pada tahun ini termasuk Llama, yang merupakan pesaing kepada model eksklusif yang dijual oleh OpenAI disokong oleh Microsoft dan Google milik Alphabet.

Tambah Meta, Code Llama menyokong bahasa pengaturcaraan popular seperti Python, Java, dan C++ namun tidak digalakkan untuk tugasan tulisan teks am.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending