Connect with us

Terkini

Kor Ming sifatkan kerjasama UMNO-DAP dalam landasan betul

Naib Pengerusi DAP, Nga Kor Ming menyifatkan kerjasama parti itu dengan UMNO sudah berada dalam landasan betul, malah berjaya dibuktikan dengan kemenangan besar Pakatan Harapan (PH) – Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan, Sabtu lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Kor Ming sifatkan kerjasama UMNO-DAP dalam landasan betul
Foto: Naib Pengerusi DAP, Nga Kor Ming.
  • Naib Pengerusi DAP, Nga Kor Ming menyifatkan kerjasama parti itu dengan UMNO berada dalam landasan betul, malah berjaya dibuktikan dengan kemenangan besar Pakatan Harapan (PH) – Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan, Sabtu lalu.
  • Beliau berkata, UMNO mewakili BN memenangi hampir semua kerusi ditandingi parti pada PRN Negeri Sembilan, selain gandingan berkenaan membantu mengekalkan penguasaan di Selangor dan Pulau Pinang.
  • “Saya yakin Kerajaan Perpaduan akan semakin kukuh, stabil dan menuju kecemerlangan,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pra-pelancaran Anugerah Kecemerlangan Menteri Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023 dan Anugerah Kecemerlangan Media KPKT 2023, di sini, hari ini.
  • Kor Ming yang juga Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) berkata, kerjasama pada PRN Sabtu lalu adalah permulaan yang baik dan berada dalam kedudukan positif.

PUTRAJAYA: Naib Pengerusi DAP, Nga Kor Ming menyifatkan kerjasama parti itu dengan UMNO sudah berada dalam landasan betul, malah berjaya dibuktikan dengan kemenangan besar Pakatan Harapan (PH) – Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Negeri Sembilan, Sabtu lalu.

Beliau berkata, UMNO yang mewakili BN memenangi hampir semua kerusi ditandingi parti itu pada PRN Negeri Sembilan, selain gandingan berkenaan turut membantu mengekalkan penguasaan di Selangor dan Pulau Pinang.

“Kita melihat kerjasama UMNO-DAP telah membuahkan hasil, dan saya merakamkan penghargaan kepada rakan-rakan UMNO-BN yang membantu kempen calon PH pada PRN lalu.

“BN dan PH hanya ‘kahwin’ serta berkawan dalam tempoh lapan bulan, justeru beri kami masa empat hingga lima tahun lagi.

“Saya yakin Kerajaan Perpaduan akan semakin kukuh, stabil dan menuju kecemerlangan,” katanya pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pra-pelancaran Anugerah Kecemerlangan Menteri Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) 2023 dan Anugerah Kecemerlangan Media KPKT 2023, di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Kor Ming juga Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) berkata, ia adalah permulaan kerjasama yang baik dan berada dalam kedudukan positif.

Beliau berkata, Kerajaan Perpaduan menghormati pilihan dibuat pengundi pada PRN lalu, dan fokus kini terarah kepada tugas serta memastikan rakyat terus hidup selesa.

Advertisement

“Saya percaya rakyat sudah mula nampak keikhlasan dan komitmen DAP menjadi sebuah parti untuk semua rakyat,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Isham Jalil mendakwa UMNO akan terus kalah dan pupus menjelang Pilihan Raya Umum Ke-16 (PRU16) jika parti berkenaan tidak berbuat sesuatu susulan kekalahan teruk pada PRN Sabtu lalu.

Isham dipetik menegaskan, ada tiga isu yang selalu dikemukakan akar umbi dalam siri jelajahnya ke seluruh negara, termasuk kerjasama UMNO dengan DAP melalui PH dalam Kerajaan Perpaduan.

Sumber: Berita Harian

Author

Advertisement

Antarabangsa

(VIDEO) Tentera rejim zionis rogol kanak-kanak lelaki Palestin di Penjara Israel – Bekas pegawai kanan AS

Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

A.R. Khan

Published

on

Foto: Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul.

KUALA LUMPUR – Bekas Pengarah di Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS), Josh Paul mendedahkan insiden tentera Israel merogol tahanan kanak-kanak lelaki di penjara Moscovia, Baitulmaqdis.

Perkara itu disebutnya dalam temu ramah dengan Christiane Amanpour di CNN hari ini ketika diajukan kenyataan mengenai sifat kemanusiaan di Gaza kini pada tahap yang tidak sepatutnya boleh diterima. 

“Kamu menyebut tentang keganasan seksual, saya (merupakan) sebahagian dari proses pemeriksaan hak asasi manusia, menapis persenjataan diberikan kepada Israel.

“Organisasi kebajikan dengan nama Pertahanan Antarabangsa Kanak-kanak Palestin (DCIP) menarik perhatian kami, berkenaan satu serangan seksual atau sebenarnya satu (kes) rogol kanak-kanak lelaki berumur 13 tahun yang berlaku di penjara Israel di Moscovia di Jerusalem (Baitulmaqdis).

“Kami menyiasat dakwaan ini, kami dapati ia boleh dipercayai dan kami mempertanggungjawabkan perkara itu ke atas kerajaan Israel,” katanya.

Paul turut menceritakan tindakan tentera zionis Israel pada keesokan harinya menyerbu organisasi yang menyimpan maklumat kanak-kanak Palestin dalam tahanan rejim Israel itu.

Advertisement

“Kamu tahu apa yang berlaku keesokan harinya?, IDF (tentera rejim zionis Israel) memasuki pejabat pegawai DCIP, rampas komputer mereka, dan isytiharkan mereka sebagai sebuah entiti pengganas,” katanya kepada Amanpour.

Paul berkata kekejaman tidak sepatutnya berlaku kepada sesiapa pun, samada kekejaman pencabulan seksual atau apa sahaja pencabulan melampau hak asasi manusia.

Statistik DCIP menunjukkan, setakat hari ini, 156 kanak-kanak ditahan atas sebab “keselamatan”, 23 kanak-kanak ditahan atas sebab undang-undang dengan catatan kemas kini terakhir pada September lalu.

Manakala jumlah kematian kanak-kanak pada 2023 disebabkan peluru hidup dilaporkan DCIP adalah 92 mangsa dengan kemas kini terakhir pada bulan ini. – The Merdeka Times

Sumber: Youtube – CNN, Defence for Children International Palestine

 

View this post on Instagram

 

Advertisement

A post shared by THE MERDEKA TIMES (TMT) (@themerdekatimes)

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending