Connect with us

Terkini

Jangan jadikan Hari Kebangsaan sebagai modal politik – TPM

Perkara patriotik seperti berkaitan logo dan tema Hari Kebangsaan tidak seharusnya dipolitikkan.

Wartawan TMT

Published

on

Jangan jadikan Hari Kebangsaan sebagai modal politik – TPM
Foto: Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.
  • Perkara patriotik seperti berkaitan logo dan tema Hari Kebangsaan tidak seharusnya dipolitikkan.
  • Tegas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Hari Kebangsaan adalah acara nasional yang wajar disambut secara bersama.
  • “Ini bukan soal politik, sebab soal bendera, soal perayaan Hari Kebangsaan dan ini adalah acara nasional dan saya fikir jangan politikkan perkara ini. Saya rasa ia tidak boleh jadi ahli parlimen kalau sikapnya terlalu jumudnya begitu, jangan ingat semua perkara boleh dipolitikkan,” katanya selepas menyempurnakan perasmian Kejohanan Bola Sepak Piala Timbalan Perdana Menteri di Putrajaya, semalam.

PUTRAJAYA – Perkara patriotik seperti berkaitan logo dan tema Hari Kebangsaan tidak seharusnya dipolitikkan.

Tegas Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Hari Kebangsaan adalah acara nasional yang wajar disambut secara bersama.

“Ini bukan soal politik, sebab soal bendera, soal perayaan Hari Kebangsaan dan ini adalah acara nasional dan saya fikir jangan politikkan perkara ini. Saya rasa ia tidak boleh jadi ahli parlimen kalau sikapnya terlalu jumudnya begitu, jangan ingat semua perkara boleh dipolitikkan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyempurnakan perasmian Kejohanan Bola Sepak Piala Timbalan Perdana Menteri di Putrajaya, semalam.

Beliau mengulas tindakan pembangkang yang dilaporkan, akan menyambut Hari Kebangsaan menggunakan logo dan tema berbeza di empat negeri ditadbir mereka.

Pada Mei lepas, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil mengumumkan tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2023 ialah “Malaysia MADANI: Tekad Perpaduan, Penuhi Harapan” dengan mengangkat Malaysia MADANI sebagai logo rasmi.

Sumber: Berita RTM

Author

Terkini

‘Edisi Siasat’ disiasat

Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain.
  • Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.
  • Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.
  • Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 
  • “Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.
  • “Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

KUALA LUMPUR – Polis akan menyiasat pihak yang menyebarkan maklumat kononnya mendakwa memiliki laporan siasatan kes pembunuhan kanak-kanak autisme, Zayn Rayyan Abdul Matiin yang tular di akaun telegram ‘Edisi Siasat’ semalam.

Kandungan yang tular terbabit berbentuk pengakuan tentang kronologi kisah pembunuhan Zayn Rayyan yang dirancang oleh kedua ibu bapanya.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, JSJ Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia, MCMC bagi mengesan individu yang terlibat. 

“Ia adalah perkara yang perlu dilakukan, samada pihak MCMC berkemampuan itu saya tidak pasti. Kami akan siasat apa yang telah dikeluarkan dalam konteks ES itu dan ingin saya katakan sekali lagi segala perkara yang melibatkan siasatan ini harus datang dari pihak yang rasmi.

“Kita akan menyiasat sepenuhnya. Sesiapa yang kita kenalpasti, saya tidak teragak-agak langsung kerana segala penat jerih rakan-rakan boleh tergugat dengan perkara itu,” katanya dalam sidang media di Bukit Aman sebentar tadi.

Beliau bertegas bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu boleh mengganggu perbicaraan kes bagi menegakkan keadilan terhadap kanak-kanak malang itu serta memberi implikasi kepada semua pihak termasuk pihak pendakwaan, pembelaan dan juga keluarga mangsa.

Mengulas mengenai kenyataan peguam Fahmi Abd Moin yang mendakwa siasatan di bawah Seksyen 302  Kanun Keseksaan masih dijalankan sehingga pelaku sebenar ditahan, beliau berkata siasatan telah selesai selepas pendakwaan terhadap ibu bapa mangsa di mahkamah semalam.

“Seperti yang saya katakan semalam, bahagian kita dalam menyiasat kes itu telah diakhiri dengan pendakwaan ibu bapa Zayn Rayyan.

“Sekiranya ada pendedahan baharu semasa prosiding perbicaraan dan Timbalan Pendakwa Raya mengarahkan kami menyiasat lebih lanjut, kami akan berbuat demikian,” tambahnya.

Mengenai tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor yang kini menjaga adik Zayn Rayyan, beliau berkata ia adalah tanggungjawab undang-undang dan moral untuk berbuat demikian. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending