Connect with us

Terkini

Jangan bantah modul hadis tanpa usul periksa – Mufti Pulau Pinang

Tidak wajar mana-mana pihak mempertikaikan cadangan Kementerian Pendidikan memperkenal modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi tanpa usul periksa.

Wartawan TMT

Published

on

Jangan bantah modul hadis tanpa usul periksa - Mufti Pulau Pinang
Foto: Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek (kiri), & Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor (kanak).
  • Tidak wajar mana-mana pihak mempertikaikan cadangan Kementerian Pendidikan memperkenal modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi tanpa usul periksa.
  • Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, tindakan memprotes cadangan itu tanpa usul periksa adalah tidak wajar sama sekali.
  • Katanya, apatah lagi jika bantahan berkenaan didorong niat bagi meraih kepentingan politik murahan dengan meminggirkan kepentingan negara dan rakyat. 
  • “Tujuan modul ini diperkenalkan adalah bagi memupuk semangat ihsan atau kebajikan serta kasih sayang sesama manusia tanpa mengira latar belakang keturunan, agama dan budaya,” katanya dalam kenyataan semalam. 
  • Katanya, rakyat Malaysia bukan beragama Islam perlu faham bahawa pandangan ekstrim dan yang memusuhi orang bukan Islam adalah berpunca daripada kefahaman salah terhadap ajaran Islam sendiri.

GEORGETOWN: Tidak wajar mana-mana pihak mempertikaikan cadangan Kementerian Pendidikan memperkenal modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi tanpa usul periksa.

Pihak berkenaan juga disarankan mengkaji apa kandungan koleksi hadis berkenaan sebelum membuat sebarang kenyataan.

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor berkata, tindakan memprotes cadangan itu tanpa usul periksa adalah tidak wajar sama sekali. 

Katanya, apatah lagi jika bantahan berkenaan didorong oleh niat bagi meraih kepentingan politik murahan dengan meminggirkan kepentingan negara dan rakyat. 

“Pihak yang membantah cadangan itu perlu memberi perhatian kepada penjelasan yang diberi oleh kementerian dan beberapa pertubuhan Islam bukan kerajaan bahawa modul berkenaan hanya disasar kepada guru dan pelajar yang beragama Islam di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan Sekolah Bantuan Kerajaan (SABK) sahaja. 

“Tujuan modul ini diperkenalkan adalah bagi memupuk semangat ihsan atau kebajikan serta kasih sayang sesama manusia tanpa mengira latar belakang keturunan, agama dan budaya,” katanya dalam kenyataan semalam. 

Mengulas lanjut Wan Salim berkata, hasrat itu diharap boleh dicapai menerusi kefahaman yang betul mengenai agama Islam sebagai agama rahmat serta menganjur sikap toleransi serta saling menghormati antara satu sama lain biarpun berbeza pegangan agama dan budaya.

Katanya, rakyat Malaysia bukan beragama Islam perlu faham bahawa pandangan ekstrim dan yang memusuhi orang bukan Islam adalah berpunca daripada kefahaman salah terhadap ajaran Islam sendiri.

“Kumpulan seperti Da’ish yang memperjuangkan penubuhan Negara Islam di Iraq dan Sham (Syria – Lubnan) dengan sewenang-wenang membunuh sesiapa sahaja yang tidak sehaluan dengan mereka, adalah disebabkan kefahaman salah terhadap ajaran Islam sebenar.

“Maka dengan memperkenalkan modul Hadis 40 karya Imam Nawawi ini diharap mampu melahirkan generasi umat Islam yang lebih terbuka kepada kepelbagaian kaum, agama dan budaya dalam kalangan warga Malaysia. 

“Justeru, dengan pengenalan modul ini juga dapat menyumbang kepada keharmonian negara,” katanya.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *





Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending