Connect with us

Terkini

IRIS pertikai KDN tamatkan kontrak sistem Imigresen bersepadu

Iris Corp Bhd telah menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mempertikaikan penamatan kontrak “tidak sah dan menyalahi undang-undang” kumpulan itu untuk Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe).

Wartawan TMT

Published

on

IRIS pertikai KDN tamatkan kontrak sistem Imigresen bersepadu
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Iris Corp Bhd telah menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mempertikaikan penamatan kontrak “tidak sah dan menyalahi undang-undang” kumpulan itu untuk Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe).
  • Iris berkata surat itu dikeluarkan pada 22 Ogos melalui anak syarikat milik penuhnya, Iris Information Technology Systems Sdn Bhd (IITS), selepas kumpulan itu mendapat nasihat undang-undang bebas.
  • “IITS dengan tegas mempertikaikan penamatan seperti yang dinyatakan dalam notis penamatan dan akan mengambil tindakan yang perlu untuk melindungi kepentingannya dan melaksanakan hak undang-undangnya berhubung dengan kontrak NIISe,” kata Iris dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

KUALA LUMPUR: Iris Corp Bhd telah menulis surat kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk mempertikaikan penamatan kontrak “tidak sah dan menyalahi undang-undang” kumpulan itu untuk Sistem Imigresen Bersepadu Nasional (NIISe).

Iris berkata surat itu dikeluarkan pada 22 Ogos melalui anak syarikat milik penuhnya, Iris Information Technology Systems Sdn Bhd (IITS), selepas kumpulan itu mendapat nasihat undang-undang bebas.

“IITS dengan tegas mempertikaikan penamatan seperti yang dinyatakan dalam notis penamatan dan akan mengambil tindakan yang perlu untuk melindungi kepentingannya dan melaksanakan hak undang-undangnya berhubung dengan kontrak NIISe,” kata Iris dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Kumpulan itu mengumumkan pada 14 Ogos bahawa IITS telah menerima notis penamatan bertarikh 10 Ogos.

Tiga bulan sebelum itu, KDN telah melanjutkan kontrak NIISe selama 12 bulan dari 1 Sept 2025 hingga 31 Ogos 2026.

Kontrak bernilai RM1.16 bilion itu pertama kali diberikan kepada IITS pada Januari 2021 untuk tempoh 54 bulan, dari 1 Mac 2021 hingga 31 Ogos 2025.

NIISe ialah inisiatif di bawah KDN untuk menaik taraf sistem infrastruktur IT di Jabatan Imigresen dengan melaksanakan aplikasi digital terkini untuk meningkatkan penyampaian perkhidmatan, dan mengukuhkan keselamatan dan keselamatan di sempadan negara.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail sebelum ini berkata, terdapat kemungkinan kontraktor NIISe akan diganti sekiranya syarikat itu tidak dapat melaksanakan projek itu. 

Sebelum lanjutan kontrak, Saifuddin berkata projek itu tidak mencapai kemajuan yang mencukupi setakat Mac.

Iris sedang menjual 80% pegangan dalam IITS dengan harga RM70 juta kepada Tass Tech Technologies Sdn Bhd, dengan hasil itu akan digunakan untuk modal kerja kumpulan dan pengembangan perniagaan masa depan.

Bagi tahun kewangan berakhir 31 Mac 2023 (FY2023), Iris mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM21.9 juta, lebih enam kali ganda daripada RM3.41 juta yang dilaporkan untuk FY2022, apabila hasil melonjak 65.35% kepada RM348.87 juta daripada RM210. 99 juta, terutamanya disebabkan oleh penghantaran lebih tinggi kad dan e-pasport untuk projek luar negara.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Ridhuan Tee persoal NGO Islam hanya membisu ketika Firdaus Wong ‘diserang’

Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah.
  • Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.
  • Tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.
  • “Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?
  • “Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.
  • Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

KUALA LUMPUR — Timbalan Presiden Muafakat Nasional (MN), Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah mempersoalkan tindakan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam, termasuk berkaitan mualaf, yang dilihat hanya ‘diam’ ketika pendakwah bebas, Firdaus Wong Wai Hung ‘diserang’ atas kenyataannya tentang anak bukan Islam bawah umur boleh memeluk Islam.

Ridhuan Tee berkata tindakan NGO Islam yang tidak tampil membela Firdaus Wong memperlihatkan seolah-olah kenyataan pendakwah bebas itu salah, tidak betul atau bertentangan dengan Islam.

“Beliau nampak begitu keseorangannya. Kita hanya melihat dan menyokong dalam hati sahaja.  Golongan asatizah pun senyap, NGO-NGO Islam senyap. Bila berjumpa atau terserempak, baharulah berkata, “berani sungguh kamu, dan bagus sungguh kamu”. 

“Persoalan saya, sampai bila kita harus begini? Sampai bila mahu berdiam diri? Ini bumi siapa? Menyokong perjuangan hanya dari hati, mulut? Mulut, tangan kaki, letak mana? Takkan semua nak diam? Nak cerita pasal kesucian Islam, kena minta kebenaran?

“Sebenarnya, itulah yang saya hadapi selama ini. Sangat keseorangan. Mempertahankan kemuliaan Islam, tetapi orang pandang sebelah mata. Cari makan. Ada aku kisah?,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pihak bukan Islam, termasuk Majlis Perundingan Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoisme Malaysia (MCCBCHST) menggesa kerajaan bertindak terhadap pempengaruh dan pendakwah bebas itu.

Ini susulan tindakan Firdaus Wong memuat naik video di TikTok yang memaparkan beliau menjawab pertanyaan seorang penulis, Adnin Roslan tentang cara menangani permintaan remaja bawah umur yang bukan beragama Islam ingin memeluk Islam.

Firdaus Wong antaranya menjelaskan dari sudut Islam tiada masalah untuk individu tersebut ingin memeluk agama Islam tidak kira berapa umurnya kerana beliau boleh diislamkan. 

Mengulas isu pendaftaran mualaf, Ridhuan Tee berkata ia adalah prosedur dan boleh dilakukan kemudian apabila individu tersebut sudah cukup usia, namun keinginan atau niat individu itu mahu memeluk Islam mesti ditunaikan terlebih dahulu meskipun masih di bawah umur atau masih di bawah jagaan ibu bapa.

Beliau mempersoalkan dalam Islam siapa yang boleh menahan atau mahu menahan sekiranya ada individu, termasuk kanak-kanak bawah umur atau pelajar sekolah rendah mahupun menengah yang ingin memeluk Islam.

Katanya, hanya undang-undang Malaysia atau perlembagaan sahaja tidak membenarkan kelompok bawah umur memeluk Islam tanpa kebenaran ibu bapa melainkan mereka sudah mencapai umur 18 tahun dan ke atas.

“Proses pengIslaman tidak perlu kepada pendaftaran. Syahadahkan dia dahulu. Takkan strategi sebegini pun kita takut. Ini bumi siapa asal usulnya? Agama Islam berada dalam kedudukan di mana mengikut perlembagaan Persekutuan? 

“Apakah selepas ini kita menjadi tidak berani untuk berdakwah kepada pelajar bukan Islam di bawah umur? 

“Orang Kristian atau misionari Kristian relaks sahaja berdakwah kepada pelajar bawah umur, boleh pula. 

“Bila kena pada kita, berkaitan dengan Islam, semua tidak boleh, termasuk berdakwah kepada mereka di bawah umur,” katanya. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending