Connect with us

Terkini

Indonesia rancang tapis platform penstriman seperti Disney+, Netflix 

Kerajaan Indonesia merancang untuk menapis kandungan perkhidmatan penstriman atau platform over the top (OTT) seperti Disney+ dan Netflix. 

Wartawan TMT

Published

on

Indonesia rancang tapis platform penstriman seperti Disney+, Netflix 
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kerajaan Indonesia merancang untuk menapis kandungan perkhidmatan penstriman atau platform over the top (OTT) seperti Disney+ dan Netflix. 
  • Pakar mengatakan rancangan itu secara tidak langsung mendorong penonton beralih ke platform penstriman haram. 
  • Menteri Komunikasi dan Informasi, Budie Arie Setiadi pada Isnin berkata, rancangan itu dibuat selepas platform OTT menegaskan mereka bukan platform penyiaran walaupun menghasilkan kandungan audio-visual. 
  • “Kami akan mengambil tindakan terhadap mereka,” kata menteri komunikasi Indonesia itu dipetik Tempo. 
  • Rancangan kerajaan untuk menapis kandungan pada platform OTT itu pertama kali dikongsi Ketua Pengarah Penerangan Awam dan Komunikasi Indonesia, Usman Kansong pada hujung minggu lalu.

Kerajaan Indonesia merancang untuk menapis kandungan perkhidmatan penstriman atau platform over the top (OTT) seperti Disney+ dan Netflix. 

Pakar mengatakan rancangan itu secara tidak langsung mendorong penonton beralih ke platform penstriman haram. 

Menteri Komunikasi dan Informasi, Budie Arie Setiadi pada Isnin berkata, rancangan itu dibuat selepas platform OTT menegaskan mereka bukan platform penyiaran walaupun menghasilkan kandungan audio-visual. 

“Kami akan mengambil tindakan terhadap mereka,” kata menteri komunikasi Indonesia itu dipetik Tempo. 

Rancangan itu masih dalam fasa perbincangan dan belum dimaklumkan kepada platform sasaran. 

Bagaimanapun, Platform OTT tidak tertakluk pada Undang-Undang Penyiaran Indonesia yang memerlukan mereka mematuhi langkah penapisan yang dikenakan lembaga penapisan filem negara itu. 

Pensyarah dan penyelidik media di Jabatan Komunikasi dan Media Baharu di Universiti Nasional Singapura, Dr Wu Shangyuan berkata kerajaan boleh menapis kandungan untuk melindungi kumpulan yang terdedah daripada kandungan ganas atau seksual berlebihan atau memastikan norma dan nilai sosial dalam masyarakat itu kekal kukuh. 

Ketua Pengarah Penerangan Awam dan Komunikasi Indonesia, Usman Kansong berkata langkah penapisan itu bertujuan memberi keadilan kepada audiens.

Katanya, Indonesia sudah mempunyai peraturan, termasuk berkaitan ponografi dan sudah ada pilihan bagi penapisan atau lokalisasi yang merujuk kepada penetapan had umur atau waktu siaran. 

Rancangan kerajaan untuk menapis kandungan pada platform OTT itu pertama kali dikongsi Usman Kansong pada hujung minggu lalu.

Sumber: CNA News 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending