Connect with us

Antarabangsa

Biden larang AS buat pelaburan teknologi di China

Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani perintah eksekutif yang melarang beberapa pelaburan baharu AS di China dalam teknologi sensitif seperti cip komputer selain menuntut perhatian kerajaan dalam membiayai sektor teknologi lain.

Wartawan TMT

Published

on

Biden larang AS buat pelaburan teknologi di China
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani perintah eksekutif melarang beberapa pelaburan baharu AS di China dalam teknologi sensitif seperti cip komputer selain menuntut perhatian kerajaan dalam membiayai sektor teknologi lain.
  • Perintah yang sekian lama dinantikan itu turut memberi kuasa kepada Setiausaha Kewangan AS untuk melarang atau menghadkan pelaburan negara itu dalam entiti China merangkumi tiga sektor: semikonduktor dan mikroelektronik, teknologi maklumat kuantum dan beberapa sistem kecerdasan buatan (AI).
  • Dalam surat kepada Kongres, Biden mengisytiharkan kecemasan nasional bagi menghadapi ancaman kemajuan negara seperti China “dalam teknologi sensitif dan produk yang kritikal terhadap keupayaan ketenteraan, risikan, pemantauan dan keupayaan siber.”
  • Jurucakap kedutaan China di Washington berkata, China “sangat kecewa” dengan tindakan AS mengambil langkah melarang beberapa pelaburan dalam teknologi.

WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden semalam menandatangani perintah eksekutif yang melarang beberapa pelaburan baharu AS di China dalam teknologi sensitif seperti cip komputer selain menuntut perhatian kerajaan dalam membiayai sektor teknologi lain.

Perintah yang sekian lama dinantikan itu turut memberi kuasa kepada Setiausaha Kewangan AS untuk melarang atau menghadkan pelaburan negara itu dalam entiti China merangkumi tiga sektor: semikonduktor dan mikroelektronik, teknologi maklumat kuantum dan beberapa sistem kecerdasan buatan (AI).

Dalam surat kepada Kongres, Biden mengisytiharkan kecemasan nasional bagi menghadapi ancaman kemajuan oleh negara seperti China “dalam teknologi sensitif dan produk yang kritikal terhadap keupayaan ketenteraan, risikan, pemantauan dan keupayaan siber.”

Cadangan itu memberi fokus pada pelaburan dalam syarikat China yang membangunkan perisian untuk reka bentuk cip dan peralatan untuk menghasilkannya.

AS, Jepun dan Belanda sudah lama mendominasi bidang-bidang tersebut, namun, kerajaan China pula telah berusaha membangunkan alternatif tempatan.

Langkah terbaharu Biden ini boleh menambah ketegangan antara dua ekonomi terbesar dunia, walaupun pegawai AS menegaskan, larangan ini bertujuan untuk mengatasi risiko keselamatan negara dan bukan untuk memisahkan ekonomi yang sangat bergantung antara kedua-dua negara ini.

Sebaliknya, jurucakap bagi kedutaan China di Washington pula berkata, China “sangat kecewa” dengan tindakan AS mengambil langkah untuk melarang beberapa pelaburan dalam teknologi.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Liu Pengyu berkata, sekatan tersebut akan “merosakkan dengan serius kepentingan syarikat dan pelabur China dan Amerika” dan menambah: “China akan mengikuti perkembangan ini dengan rapat dan mempertahankan hak dan kepentingan kami.”

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

(VIDEO) Louisiana negeri AS pertama wajibkan paparan Sepuluh Perintah Tuhan di kelas awam

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gabenor Republikan, Jeff Landry.

Louisiana merupakan negeri pertama Amerika Syarikat (AS) mewajibkan Sepuluh Perintah Tuhan (Ten Commandments) dipaparkan di setiap bilik kelas sekolah awam.

Undang-undang ditandatangani Gabenor Republikan Jeff Landry pada Rabu itu mewajibkan paparan bersaiz poster tertulis butiran Sepuluh Perintah Tuhan menggunakan “tulisan besar dan mudah dibaca” di semua kelas awam, dari tadika sehingga ke universiti yang dibiayai kerajaan negeri.

Pembangkang mempersoalkan keabsahan undang-undang sedemikian dan berikrar untuk mencabarnya di mahkamah. 

Penyokong pula berkata langkah itu bukan semata-mata bersifat keagamaan, tetapi juga mempunyai kepentingan sejarah. 

Dalam bahasa undang-undang, Sepuluh Perintah Tuhan adalah “dokumen asas bagi kerajaan negeri dan negara kita.”

Poster-poster tersebut akan disertakan bersama empat perenggan “penjelasan konteks” menerangkan bagaimana Sepuluh Perintah Tuhan menjadi “bahagian penting dalam pendidikan awam Amerika selama hampir tiga abad,” yang mesti lengkap dipasang di bilik darjah menjelang awal 2025.

Di bawah undang-undang ini, dana negeri tidak akan digunakan bagi melaksanakan mandat tersebut tetapi poster-poster terbabit akan dibiayai melalui sumbangan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending