Connect with us

Antarabangsa

Amaran kesihatan tertera pada setiap batang rokok di Kanada

Berkuatkuasa hari ini, pada setiap batang rokok yang dijual di Kanada tertera amaran kesihatan bahawa ‘rokok menyebabkan mati pucuk dan kanser’, serta terdapat ‘racun dalam setiap sedutan’.

Wartawan TMT

Published

on

Amaran kesihatan tertera pada setiap batang rokok di Kanada
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Berkuatkuasa hari ini, pada setiap batang rokok yang dijual di Kanada tertera amaran kesihatan bahawa ‘rokok menyebabkan mati pucuk dan kanser’, serta terdapat ‘racun dalam setiap sedutan’.
  • Peraturan pelabelan yang diumumkan pada Mei lalu itu, bertujuan untuk terus membanteras amalan merokok dan yang pertama seumpamanya di dunia.
  • Menteri Kesihatan Mental dan Ketagihan Kanada ketika itu, Carolyn Bennett, berkata label amaran baharu itu ‘hampir tidak dapat dielakkan, disertai paparan imej grafik yang turut dikemas kini pada pek rokok.
  • “Inilah yang akan memberi peringatan sebenar dan mengejutkan mengenai kesan kesihatan akibat merokok,” katanya.
  • Kerajaan Kanada berkata, sesetengah golongan muda, yang sangat terdedah kepada risiko kebergantungan kepada tembakau, mula merokok selepas diberi sebatang rokok, berbanding satu pek produk itu yang dilabelkan dengan amaran kesihatan.

OTTAWA – Berkuatkuasa hari ini, pada setiap batang rokok yang dijual di Kanada tertera amaran kesihatan bahawa ‘rokok menyebabkan mati pucuk dan kanser’, serta terdapat ‘racun dalam setiap sedutan’.

Peraturan pelabelan yang diumumkan pada Mei lalu itu, bertujuan untuk terus membanteras amalan merokok dan yang pertama seumpamanya di dunia.

Menteri Kesihatan Mental dan Ketagihan Kanada ketika itu, Carolyn Bennett, berkata label amaran baharu itu ‘hampir tidak dapat dielakkan, disertai paparan imej grafik yang turut dikemas kini pada pek rokok.

“Inilah yang akan memberi peringatan sebenar dan mengejutkan mengenai kesan kesihatan akibat merokok,” katanya.

Berdasarkan arahan baharu itu, setiap batang rokok dalam pek besar perlu mempunyai amaran kesihatan itu dalam tempoh setahun, disusuli syarat sama bagi pek biasa pada awal 2024.

Kerajaan Kanada berkata, sesetengah golongan muda, yang sangat terdedah kepada risiko kebergantungan kepada tembakau, mula merokok selepas diberi sebatang rokok, berbanding satu pek produk itu yang dilabelkan dengan amaran kesihatan.

Pada 2000, Kanada menjadi negara pertama yang mengarahkan amaran grafik pada pek rokok, termasuk gambar hati dan paru-paru berpenyakit yang mengerikan untuk meningkatkan kesedaran mengenai bahaya kesihatan berkaitan penggunaan tembakau.

Advertisement

Tabiat merokok menunjukkan trend penurunan sejak dua dekad lalu, namun mengikut data kerajaan, penggunaan tembakau terus membunuh 48,000 orang di Kanada setiap tahun dan hampir separuh daripada kos penjagaan kesihatan negara itu dikaitkan dengan penggunaan bahan terbabit.

Ottawa menyasarkan untuk mengurangkan lagi jumlah perokok di negara itu kepada lima peratus daripada penduduk atau kira-kira dua juta orang menjelang 2035, berbanding kira-kira 13 peratus pada masa ini. 

Sumber: Berita Harian

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending