Connect with us

Antarabangsa

Sweden pertimbang haramkan pembakaran Al-Quran

“Kerajaan Sweden sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan tindakan membakar kitab suci al-Quran,” kata Menteri Kehakiman Sweden, Gunnar Strommer sepertimana yang dilaporkan sebuah berita tempatan berbahasa Inggeris.

Wartawan TMT

Published

on

Sweden pertimbang haramkan pembakaran Al-Quran
Foto: Menteri Kehakiman Sweden, Gunnar Strommer.
  • “Kerajaan Sweden sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan tindakan membakar kitab suci al-Quran,” kata Menteri Kehakiman Sweden, Gunnar Strommer sepertimana yang dilaporkan sebuah berita tempatan berbahasa Inggeris.
  • Kata beliau, insiden membakar al-Quran di luar Masjid Stockholm baru-baru ini oleh seorang pendatang Iraq ke Sweden menjejaskan keselamatan negara tersebut.
  • Tindakan itu membangkitkan kemarahan seluruh negara Islam di dunia di samping turut mendapat kecaman daripada Ketua Gereja Katolik, Pope Francis.
  • Dalam masa sama, Perkhidmatan Keselamatan Sweden berkata tindakan sedemikian turut menyebabkan negara itu berada dalam keadaan kurang selamat.
  • Susulan daripada itu, Gunnar Strommer berpendapat bahawa Sweden telah menjadi “sasaran keutamaan” untuk serangan dan pihak kerajaan sedang mengkaji sama ada perlunya perubahan pada undang-undang.

STOCKHOLM – “Kerajaan Sweden sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan tindakan membakar kitab suci al-Quran,” kata Menteri Kehakiman Sweden, Gunnar Strommer sepertimana yang dilaporkan sebuah berita tempatan berbahasa Inggeris.

Kata beliau, insiden membakar al-Quran di luar Masjid Stockholm baru-baru ini oleh seorang pendatang Iraq ke Sweden telah menjejaskan keselamatan negara tersebut.

Tindakan itu telah membangkitkan kemarahan seluruh negara Islam dunia di samping turut mendapat kecaman daripada Ketua Gereja Katolik, Pope Francis.

Dalam masa yang sama, Perkhidmatan Keselamatan Sweden berkata tindakan sedemikian turut menyebabkan negara itu berada dalam keadaan kurang selamat.

Susulan daripada itu, Gunnar Strommer berpendapat bahawa Sweden telah menjadi “sasaran keutamaan” untuk serangan dan pihak kerajaan sedang mengkaji sama ada perlunya perubahan pada undang-undang.

“Kita dapat lihat bahawa pembakaran al-Quran minggu lalu telah mendatangkan ancaman kepada keselamatan dalaman kita,” katanya.

Insiden membakar al-Quran yang dilakukan oleh seorang lelaki di luar masjid utama Stockholm pada minggu lalu telah mendapat kecaman daripada kerajaan Sweden dan menyifatkan tindakan pelampau itu sebagai tindakan ‘Islamofobia’.

Sumber: Samudera

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending