Connect with us

Antarabangsa

PBB beri amaran bersedia hadapi kesan El Nino

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kepada dunia untuk bersiap sedia menghadapi kesan El Nino, susulan fenomena cuaca yang mencetuskan suhu global lebih tinggi akan berterusan sepanjang tahun ini.

Wartawan TMT

Published

on

PBB beri amaran bersedia hadapi kesan El Nino
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kepada dunia untuk bersiap sedia menghadapi kesan El Nino, susulan fenomena cuaca yang mencetuskan suhu global lebih tinggi akan berterusan sepanjang tahun ini.
  • El Nino ialah corak iklim yang berlaku secara semula jadi yang biasanya dikaitkan dengan peningkatan haba di seluruh dunia serta kemarau di beberapa bahagian dunia dan hujan lebat di tempat lain.
  • Fenomena itu berlaku secara purata setiap dua hingga tujuh tahun dan biasanya berlaku dalam tempoh sembilan bulan hingga setahun.
  • Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO) PBB mengisytiharkan El Nino sedang berlaku dan berkata terdapat 90 peratus peluang ia akan berterusan pada separuh kedua 2023.

NEW YORK: Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kepada dunia untuk bersiap sedia menghadapi kesan El Nino, susulan fenomena cuaca yang mencetuskan suhu global lebih tinggi akan berterusan sepanjang tahun ini.

El Nino ialah corak iklim yang berlaku secara semula jadi yang biasanya dikaitkan dengan peningkatan haba di seluruh dunia serta kemarau di beberapa bahagian dunia dan hujan lebat di tempat lain.

Fenomena itu berlaku secara purata setiap dua hingga tujuh tahun dan biasanya berlaku dalam tempoh sembilan bulan hingga setahun.

Pertubuhan Meteorologi Sedunia (WMO) PBB mengisytiharkan El Nino sedang berlaku dan berkata terdapat 90 peratus peluang ia akan berterusan pada separuh kedua 2023.

“Permulaan El Nino akan meningkatkan kemungkinan memecahkan rekod suhu dan mencetuskan haba yang lebih melampau di banyak bahagian dunia dan di lautan.

“Pengisytiharan El Nino oleh WMO adalah isyarat kepada kerajaan di seluruh dunia untuk menggerakkan persediaan bagi mengehadkan kesan terhadap kesihatan, ekosistem dan ekonomi.

“Amaran awal dan tindakan jangkaan kejadian cuaca ekstrem yang dikaitkan dengan fenomena iklim utama ini adalah penting untuk menyelamatkan nyawa dan mata pencarian,” kata Setiausaha Agung WMO, Petteri Taalas.

Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan Amerika Syarikat yang memasuki WMO mengumumkan pada 8 Jun, El Nino sudah tiba.

“Ia dijangka sekurang-kurangnya mempunyai kekuatan sederhana,” kata WMO.

Ia menyatakan bahawa kesan pemanasan El Nino pada suhu global biasanya dirasai paling kuat dalam tempoh setahun bermulanya dalam kes ini pada 2024. 

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending