Connect with us

Terkini

Orang bukan Islam dilayan dengan baik di Kelantan

Pegawai Khas Menteri Besar Kelantan, Lau Chin Chua berkata orang bukan Islam di Kelantan tidak ada bantahan terhadap dasar Islam yang dilaksanakan kerajaan PAS Kelantan.

Wartawan TMT

Published

on

Orang bukan Islam dilayan dengan baik di Kelantan
Foto: Pegawai Khas Menteri Besar Kelantan, Lau Chin Chua.
  • Pegawai Khas Menteri Besar Kelantan, Lau Chin Chua berkata orang bukan Islam di Kelantan tidak ada bantahan terhadap dasar Islam yang dilaksanakan kerajaan PAS Kelantan.
  • Menurut Sin Chew Daily, Chin Chua berkata mereka yang membuat kenyataan tidak bertanggungjawab terhadap kerajaan Kelantan bukan orang Kelantan, malahan sebahagian daripada mereka tidak pernah datang ke Kelantan.
  • Beliau berkata orang bukan Islam mempunyai kebebasan beragama di Kelantan dan bebas membina rumah ibadat masing-masing.
  • Beliau mencadangkan mereka yang ragu-ragu dengan dasar Islam dilaksanakan kerajaan negeri PAS Kelantan untuk datang ke negeri itu dan mengesahkannya dengan mata sendiri.

Pegawai Khas Menteri Besar Kelantan, Lau Chin Chua berkata orang bukan Islam di Kelantan tidak ada bantahan terhadap dasar Islam yang dilaksanakan kerajaan PAS Kelantan.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Menurut Sin Chew Daily, Chin Chua berkata mereka yang membuat kenyataan tidak bertanggungjawab terhadap kerajaan Kelantan bukan orang Kelantan, malahan sebahagian daripada mereka tidak pernah datang ke Kelantan.

Beliau berkata PAS mentadbir Kelantan selama 33 tahun berturut-turut dan orang bukan Islam sentiasa hidup aman.

“Kini, pihak lawan PAS kembali menakut-nakutkan orang bukan Islam untuk memenangi pilihan raya negeri,” katanya.

Beliau berkata orang bukan Islam mempunyai kebebasan beragama di Kelantan dan bebas membina rumah ibadat masing-masing.

“Kuil dan tokong Buddha yang dibina di atas tanah kerajaan sebelum ini telah diwartakan sebagai tanah kegunaan keagamaan.

“Lagipun tanah itu tidak kecil, ada yang berkeluasan 10 ekar, ada yang lebih besar daripada 10 ekar, dan tidak perlu membayar cukai,” katanya.

Menurut Chin Chua, kerajaan negeri Kelantan melayan masyarakat bukan Islam dengan baik, tidak ada hak yang dinafikan dan tidak ada yang dihalau keluar. 

Beliau mencadangkan mereka yang ragu-ragu dengan dasar Islam dilaksanakan kerajaan negeri PAS Kelantan untuk datang ke negeri itu dan mengesahkannya dengan mata sendiri.

Sumber: Sin Chew Daily

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai

Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Hidayah Sani

Published

on

Anugerah E50 SME Corp: PMKS berdaya saing diseru rebut peluang sertai
Foto: Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral.
  • Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp)  membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.
  • Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan  pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.
  • “Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.
  • “Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

KUALA LUMPUR — Pengiktirafan diterima menerusi Anugerah Enterprise 50 atau lebih dikenali dengan Anugerah E50 oleh SME Corporation Malaysia (SME Corp) membolehkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) tempatan dikenal pasti sebagai berdaya saing, maju dan boleh dipercayai dalam menjalin rantaian sama ada dengan syarikat besar tempatan atau pelabur luar negara.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Pengerusi SME Corp Malaysia, Tan Sri Bernard Giluk Dompok berkata anugerah itu berjaya mewujudkan perspektif kecemerlangan dengan mencapai satu tanda aras kualiti tinggi.

Beliau berkata pengiktirafan diberikan menjadi penanda aras yang penting buat PMKS untuk mengukur prestasi perniagaan mereka berdasarkan piawaian industri menerusi penilaian kewangan dan pengurusan perniagaan oleh Deloitte Malaysia.

“Sepertimana tahun-tahun sebelum ini, SME Corp. Malaysia akan menjemput PMKS yang layak untuk menyertai Anugerah E50 pada tahun ini, iaitu syarikat-syarikat yang telah menerima penarafan 4-Bintang dan 5-Bintang di bawah Program Penarafan Daya Saing PKS untuk Peningkatan atau SCORE.

“Oleh itu, saya ingin menyeru PMKS yang terpilih agar merebut peluang keemasan ini untuk menjadi di antara 50 PMKS terunggul di Malaysia.

“Pada tahun ini, pencalonan bagi Anugerah E50 akan dibuka sehingga 30 Jun 2024. Kemuncak bagi Program E50 ini adalah Majlis Anugerah E50 yang dijadualkan pada Oktober nanti,” katanya di Majlis Pelancaran Program Enterprise 50 (E50) 2024 di Aloft Kuala Lumpur Sentral, hari ini.

Majlis itu dirasmikan Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Ewon Benedick yang turut mengucapkan syabas ke atas SME Corp. Malaysia kerana berjaya menganjurkan program itu secara berterusan sejak 1997.

Bagi tahun ini, syarikat ingin menyertainya perlu mengemukakan pencalonan mereka secara dalam talian melalui Sistem Bersepadu Penarafan Insentif PMKS (MyBPI) sebelum tarikh tutup pada 30 Jun 2024.

Syarat kelayakan Anugerah E50 adalah memenuhi definisi PMKS dan diperbadankan di Malaysia dengan sekurang-kurangnya 40 peratus ekuiti tempatan; mendapat penarafan empat dan lima bintang di bawah SCORE; tidak disenaraikan di Bursa Malaysia; mempunyai penyata kewangan beraudit tiga tahun terkini dan anak syarikat tidak layak jika syarikat induk mengambil bahagian.

Untuk maklumat lanjut mengenai program Anugerah E50, boleh layari laman sesawang www.e50.com.my. — The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending