Connect with us

Antarabangsa

Lelaki pasang kamera pada lori rakam bawah skirt pelajar perempuan

Seorang lelaki berusia 44 tahun di Kyoto, Jepun ditahan dan dituduh berkelakuan tidak senonoh selepas dia memasang beberapa kamera di bawah lori miliknya untuk merakam bahagian bawah skirt pelajar, lapor laman berita Oddity Central, Isnin lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Lelaki pasang kamera pada lori rakam bawah skirt pelajar perempuan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Seorang lelaki berusia 44 tahun di Kyoto, Jepun ditahan dan dituduh berkelakuan tidak senonoh selepas dia memasang beberapa kamera di bawah lori miliknya untuk merakam bahagian bawah skirt pelajar, lapor laman berita Oddity Central, Isnin lalu.
  • Satoshi Nishimura dikatakan sengaja memandu perlahan di kawasan sekolah dan jalan sempit di sekitar Kyoto dan Uji bagi merakam bahagian bawah skirt pelajar perempuan menggunakan empat buah kamera.
  • Lelaki itu menafikan dakwaan tersebut dengan berkata,  dia memandu secara perlahan di jalan sempit dalam kawasan perumahan kerana mencari tempat untuk meletakkan kenderaan.
  • Selepas menemui kamera-kamera tersebut, polis menyerbu rumah Nishimura dan menemui lebih 30 pemacu keras mengandungi beratus-ratus video tidak senonoh.

TOKYO  – Seorang lelaki berusia 44 tahun di Kyoto, Jepun ditahan dan dituduh berkelakuan tidak senonoh selepas dia memasang beberapa kamera di bawah lori miliknya untuk merakam bahagian bawah skirt pelajar, lapor laman berita Oddity Central, Isnin lalu.

Satoshi Nishimura dikatakan sengaja memandu perlahan di kawasan sekolah dan jalan sempit di sekitar Kyoto dan Uji bagi merakam bahagian bawah skirt pelajar perempuan menggunakan empat buah kamera.

Lelaki itu bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dengan berkata,  dia memandu secara perlahan di jalan sempit dalam kawasan perumahan kerana mencari tempat untuk meletakkan kenderaan.

Namun, selepas menemui kamera-kamera tersebut, polis menyerbu rumah Nishimura dan menemui lebih 30 pemacu keras mengandungi beratus-ratus video tidak senonoh.

Polis juga percaya mangsa perbuatan tidak senonoh Nishimura mencecah 1,000 orang dalam tempoh antara September hingga Disember tahun lalu.

Sumber: Kosmo

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kes keganasan seksual berkaitan konflik naik 50 peratus pada 2023 – PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten.
  • Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.
  • Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.
  • “Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.
  • Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.

“Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.

Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Beliau turut menggariskan kesan yang tidak seimbang berlaku terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

“Pada 2023, wanita dan kanak-kanak perempuan menyumbang 95% daripada kes yang disahkan, dengan 5% direkodkan terhadap lelaki dan kanak-kanak (lelaki),” katanya.

Duta Muhibbah Wanita PBB, Danai Gurira yang menyuarakan sentimen Patten, menonjolkan sifat meluas jenayah merentasi 25 situasi konflik di seluruh dunia.

“Tiada yang lebih berbahaya daripada jenayah yang tidak diakui, jenayah yang ghaib dan dibiarkan berterusan,” kata Gurira.

Dia menekankan keperluan tindakan segera, menunjukkan kekebalan yang sering dinikmati pelaku di kawasan konflik.

“Sebahagian besarnya masih dengan kos bebas merogol dalam kekacauan konflik,” keluhnya, menyeru langkah lebih kuat untuk mengakhiri budaya kekebalan ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending