Connect with us

Antarabangsa

General Mills dikeluarkan daripada senarai syarikat jalankan perniagaan dengan Israel – PBB

Pejabat Hak Asasi Manusia PBB mengemas kini senarai syarikat yang menjalankan perniagaan dengan penempatan haram Israel, dan mengeluarkan 15 syarikat daripada pangkalan data yang tidak lagi terbabit.

Wartawan TMT

Published

on

General Mills dikeluarkan daripada senarai syarikat jalankan perniagaan dengan Israel - PBB
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pejabat Hak Asasi Manusia PBB mengemas kini senarai syarikat menjalankan perniagaan dengan penempatan haram Israel, dan mengeluarkan 15 syarikat daripada pangkalan data yang tidak lagi terbabit.
  • Kemas kini tersebut dikeluarkan di tengah-tengah keganasan melonjak di Tebing Barat dalam tempoh 15 bulan yang lalu.
  • Senarai PBB terhad dari segi skop kerana sekatan belanjawan, dan pejabat hanya dapat menyemak senarai asal 112 syarikat.
  • Kebanyakan firma dinamakan dalam pangkalan data bermastautin di Israel ketika ia ditubuhkan, manakala syarikat lain termasuk firma antarabangsa yang disenaraikan di Amerika Syarikat, Britain dan Perancis.
  • Pembuat makanan berbungkus, General Mills, adalah satu daripada dua firma antarabangsa dikeluarkan daripada senarai. 

GENEVA, 12 Zulhijjah 1444H, Sabtu – Pejabat Hak Asasi Manusia PBB mengemas kini senarai syarikat yang menjalankan perniagaan dengan penempatan haram Israel, dan mengeluarkan 15 syarikat daripada pangkalan data yang tidak lagi terbabit.

Kemas kini tersebut dikeluarkan di tengah-tengah keganasan yang melonjak di Tebing Barat dalam tempoh 15 bulan yang lalu.

Ia termasuk pertempuran maut semasa serbuan tentera haram Israel di bandar-bandar yang tidak menentu seperti Jenin.

Bagaimanapun, senarai PBB terhad dari segi skop kerana sekatan belanjawan, dan pejabat hanya dapat menyemak senarai asal 112 syarikat.

Tiada sebarang komen daripada Israel dengan Perdana Menterinya, Benjamin Netanyahu, menolak angka yang dikeluarkan oleh PBB.

Pangkalan data itu diberi mandat oleh Majlis Hak Asasi Manusia PBB pada 2016, tetapi tidak dikeluarkan sehingga 2020.

Kumpulan masyarakat sivil berkata, pangkalan data itu adalah alat penting untuk memastikan ketelusan di sekitar aktiviti perniagaan di Tebing Barat.

Pihaknya turut menggesa syarikat terbabit memikirkan semula aktiviti mereka dalam wilayah yang diduduki.

Kebanyakan firma yang dinamakan dalam pangkalan data bermastautin di Israel ketika ia ditubuhkan, manakala syarikat lain termasuk firma antarabangsa yang disenaraikan di Amerika Syarikat, Britain dan Perancis.

Pembuat makanan berbungkus, General Mills, adalah satu daripada dua firma antarabangsa yang dikeluarkan daripada senarai. 

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending