Connect with us

Terkini

‘Sila ke blok pembangkang’, Pemuda PKR cabar Muda

Selepas Muda mengumumkan bertanding solo pada PRN, Pemuda PKR mencabar parti itu menyatakan pendirian sama ada masih menyokong pentadbiran Anwar Ibrahim atau sebaliknya.

Wartawan TMT

Published

on

‘Sila ke blok pembangkang’, Pemuda PKR cabar Muda
Foto: Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Adam Adli (kiri) dan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (MUDA), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (kanan).
  • Selepas Muda mengumumkan bertanding solo pada PRN, Pemuda PKR mencabar parti itu menyatakan pendirian sama ada masih menyokong pentadbiran Anwar Ibrahim atau sebaliknya.
  • Ketuanya Adam Adli berkata sekiranya MUDA tidak lagi menyebelahi kerajaan perpaduan, parti pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman itu boleh “berpindah” ke blok pembangkang.
  • “Kalau masuk PRN hanya kerana gagal dapatkan ‘ruang nak bertemu dan bermesyuarat’, maka saya anggap MUDA memang bukan rakan kongsi yang sesuai disimpan.
  • “Maka MUDA hari ini perlu umum, masih anggap diri sebagai blok kerajaan atau tidak lagi menyokong.
  • “Jika tidak lagi sokong, boleh lintas ke blok pembangkang. Tiada siapa halang, tidak salah pun dari segi undang-undang,” kata timbalan menteri belia dan sukan itu di Twitter.

PETALING JAYA – Selepas Muda mengumumkan bertanding solo pada PRN, Pemuda PKR mencabar parti itu menyatakan pendirian sama ada masih menyokong pentadbiran Anwar Ibrahim atau sebaliknya.

Ketuanya Adam Adli berkata sekiranya MUDA tidak lagi menyebelahi kerajaan perpaduan, parti pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman itu boleh “berpindah” ke blok pembangkang.

“Kalau masuk PRN hanya kerana gagal dapatkan ‘ruang nak bertemu dan bermesyuarat’, maka saya anggap MUDA memang bukan rakan kongsi yang sesuai disimpan.

“Maka MUDA hari ini perlu umum, masih anggap diri sebagai blok kerajaan atau tidak lagi menyokong,” kata timbalan menteri belia dan sukan itu di Twitter.

“Jika tidak lagi sokong, boleh lintas ke blok pembangkang. Tiada siapa halang, tidak salah pun dari segi undang-undang.”

Terdahulu, Syed Saddiq berkata cubaan partinya untuk bekerjasama dengan pentadbiran Anwar tidak mendapat kerjasama apabila usaha untuk mengadakan pertemuan dengan pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu tidak diendahkan.

Kenyataan itu menyusul selepas Muda mengumumkan bertanding solo pada PRN, mewujudkan pertembungan dengan PH dan BN walaupun ketiga-tiganya adalah sebahagian daripada blok kerajaan di Dewan Rakyat.

Adam ketika membidas Ahli Parlimen Muar itu mempersoalkan tindakannya yang disifatkan sebagai “matlamat peribadi”, bukannya perjuangan untuk rakyat.

“Masuk PRN ertinya mencabar penyandang; dengan tujuan menggantikan penyandang tersebut. Adakah itu matlamat Muda? Tak ada orang masuk pilihan raya sebab suka-suka, semua nak menang dan tubuhkan kerajaan.

“Jawab dulu, Muda ada matlamat tak untuk ganti PH di negeri-negeri ini?,” soal Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya itu.

Sumber: Free Malaysia Today

Author

Terkini

Perundangan baharu kawal selia penerbitan kalimah ‘Allah’ sedang disediakan – KDN

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.
  • Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.
  • “Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak JAKIM, Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan AGC dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 
  • “Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.
  • Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

KUALA LUMPUR — Kementerian Dalam Negeri (KDN) sedang menyediakan perundangan baharu bagi mengawal selia penerbitan yang mengandungi kalimah “Allah” selaras dengan dasar diputuskan Majlis Raja-Raja.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata penggubalan perundangan baharu itu memerlukan penelitian mendalam dari pelbagai aspek sensitif melibatkan keselamatan negara, ketenteraman awam dan keharmonian agama di Malaysia.

“Dalam hal ini, KDN perlu melalui proses-proses libat urus dan kerjasama bersama pihak-pihak ditetapkan termasuk pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Pihak Berkuasa Negeri-negeri, Kerajaan Negeri-negeri dan Jabatan Peguam Negara (AGC) dalam menyediakan perundangan baharu yang berkenaan sebelum dibentangkan kepada Jemaah Menteri, Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam (MKI) dan Majlis Raja-Raja. 

“Tindakan dan proses ini sedang berjalan bagi mendapatkan satu keputusan yang dipersetujui,” katanya menerusi jawapan bertulis di Parlimen pada Isnin.

Beliau menjawab pertanyaan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Mumtaz Md Nawi yang meminta Menteri Dalam Negeri menyatakan mengapa Kerajaan belum mengumumkan status dan kesan penggunaan terkini mengenai empat kalimah suci orang Islam iaitu lafaz Allah, solat, Kaabah dan Baitullah sedangkan kes melibatkan nama Allah kian meningkat.

Pada 23 Oktober 2023,  media melaporkan garis panduan baharu mengenai Arahan Pentadbiran KDN berkaitan penggunaan kalimah Allah akan diteliti dan diputuskan pada mesyuarat Majlis Raja-Raja pada minggu terbabit.

Saifuddin dilaporkan mengatakan cadangan garis panduan itu sudah dikemukakan kepada MKI selepas selesai lima sesi libat urus diadakan sebelum ini.

Katanya, KDN akan mengambil panduan hasil mesyuarat Majlis Raja-Raja itu untuk mengadakan garis panduan baharu bagi isu penggunaan kalimah Allah.

KDN sebelum ini mengadakan sesi libat urus dengan pelbagai pihak, termasuk AGC, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia, JAKIM, Majlis Profesor Malaysia dan Persatuan-persatuan Peguam Muslim Syarie Malaysia.

Ia susulan KDN dan kerajaan Malaysia pada 15 Mei 2023 dilaporkan menarik balik rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang memutuskan penganut agama Kristian boleh menggunakan kalimah ‘Allah’ dan tiga perkataan Arab yang lain dalam penerbitan bahan agama mereka bagi tujuan pembelajaran.

Keputusan Mahkamah Tinggi itu dibuat pada 10 Mac 2021 selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman seorang wanita beragama Kristian, Jill Ireland Lawrence Bill yang memohon perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan agama berkenaan. 

Memetik BERNAMA, Jill Ireland dilaporkan memohon semakan kehakiman pada 20 Ogos 2008 supaya dikembalikan lapan cakera padat (CD) dengan tajuk mengandungi kalimah ‘Allah’ yang dirampas daripadanya pada 11 Mei 2008 dan perisytiharan mengenai hak perlembagaannya berhubung penggunaan kalimah itu dalam penerbitan Kristian.

Mahkamah pada 2014 memerintahkan CD itu dipulangkan dan setelah melalui beberapa proses, memutuskan arahan KDN pada 1986 untuk tidak membenarkan penggunaan empat perkataan itu menyalahi undang-undang dan tidak rasional. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending