Connect with us

Antarabangsa

Rejim Israel rancang lulus ribuan permit bangunan di Tebing Barat

Israel membentangkan rancangan untuk meluluskan ribuan permit bangunan di Tebing Barat yang diduduki, semalam.

Wartawan TMT

Published

on

Rejim Israel rancang lulus ribuan permit bangunan di Tebing Barat
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Israel membentangkan rancangan meluluskan ribuan permit bangunan di Tebing Barat.
  • Rancangan itu diteruskan walaupun terdapat tekanan dari Amerika Syarikat (AS) menghentikan perluasan penempatan dilihat Washington sebagai penghalang kepada perdamaian dengan rakyat Palestin.
  • Rancangan kelulusan 4,560 unit rumah di pelbagai kawasan di Tebing Barat dimasukkan dalam agenda Majlis Perancangan Tertinggi Israel bermesyuarat minggu depan, walaupun hanya 1,332 yang bersedia untuk kelulusan akhir, dengan bakinya masih melalui proses pelepasan awal.
  • “Kami akan terus membangunkan penyelesaian dan mengukuhkan pegangan Israel di wilayah itu,” – Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich.

BAITULMAQDIS: Israel membentangkan rancangan untuk meluluskan ribuan permit bangunan di Tebing Barat yang diduduki, semalam.

Rancangan itu diteruskan walaupun terdapat tekanan dari Amerika Syarikat (AS) untuk menghentikan perluasan penempatan yang dilihat Washington sebagai penghalang kepada perdamaian dengan rakyat Palestin.

Rancangan kelulusan 4,560 unit rumah di pelbagai kawasan di Tebing Barat dimasukkan dalam agenda Majlis Perancangan Tertinggi Israel yang bermesyuarat minggu depan, walaupun hanya 1,332 yang bersedia untuk kelulusan akhir, dengan bakinya masih melalui proses pelepasan awal.

“Kami akan terus membangunkan penyelesaian dan mengukuhkan pegangan Israel di wilayah itu,” kata Menteri Kewangan, Bezalel Smotrich, yang juga memegang portfolio pertahanan yang memberikannya peranan utama dalam pentadbiran Tebing Barat.

Kumpulan peneroka Yahudi menyambut baik pengumuman itu.

“Rakyat memilih untuk terus membina di Yudea dan Samaria dan Lembah Jordan, dan itulah cara yang sepatutnya,” kata Datuk Bandar Majlis Wilayah Gush Etzion dan Pengerusi Majlis Yesha, Shlomo Ne’eman, menggunakan alkitabiah Israel, nama untuk Tebing Barat.

Kebanyakan negara menganggap penempatan yang dibina di atas tanah yang ditawan oleh Israel dalam perang Asia Barat 1967, sebagai haram yang menjadi isu asas dalam konflik Israel-Palestin.

Rakyat Palestin pula berusaha untuk menubuhkan sebuah negara merdeka di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kota mereka.

Namun rundingan damai yang diuruskan oleh AS dibekukan sejak 2014.

Sejak memegang jawatan pada Januari, gabungan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu meluluskan promosi lebih 7,000 unit rumah baharu, paling dalam di Tebing Barat.

Ia juga meminda undang-undang untuk membuka laluan kepada peneroka untuk kembali ke empat penempatan yang sebelum ini dipindahkan.

Sebagai tindak balas kepada keputusan Israel, Pihak Berkuasa Palestin yang menjalankan pemerintahan sendiri terhad di beberapa bahagian Tebing Barat, berkata ia akan memboikot mesyuarat Jawatankuasa Ekonomi Bersama dengan Israel yang dijadualkan pada Isnin.

Kumpulan Islam Palestin Hamas, yang memerintah Gaza sejak 2007, selepas pengunduran tentera dan peneroka Israel, mengecam tindakan itu, dengan mengatakan ia “tidak akan memberikan (Israel) legitimasi ke atas tanah mereka dan akan menentangnya dengan segala cara.”

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending