Connect with us

Antarabangsa

Rejim Israel bunuh 112 rakyat Palestin dalam tempoh 5 bulan

Rejim penjajah Israel membunuh 112 rakyat Palestin di seluruh Tebing Barat yang diduduki sejak awal tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Wartawan TMT

Published

on

Rejim Israel bunuh 112 rakyat Palestin dalam tempoh 5 bulan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Rejim penjajah Israel membunuh 112 rakyat Palestin di seluruh Tebing Barat yang diduduki sejak awal tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).
  • “Antara 1 Januari dan 29 Mei 2023, tentera Israel membunuh 112 rakyat Palestin di Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur,” kata Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) dalam satu laporan.
  • OCHA menyatakan bahawa angka itu adalah lebih daripada dua kali ganda jumlah kematian (53) dalam tempoh yang sama pada 2022.
  • Pejabat PBB berkata bahawa kematian tersebut termasuk lima rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan oleh peneroka haram Israel di Tebing Barat.

TEBING BARAT – Rejim penjajah Israel membunuh 112 rakyat Palestin di seluruh Tebing Barat yang diduduki sejak awal tahun, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Antara 1 Januari dan 29 Mei 2023, tentera Israel membunuh 112 rakyat Palestin di Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur,” kata Pejabat Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan PBB (OCHA) dalam satu laporan.

OCHA menyatakan bahawa angka itu adalah lebih daripada dua kali ganda jumlah kematian (53) dalam tempoh yang sama pada 2022.

Pejabat PBB berkata bahawa kematian tersebut termasuk lima rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan oleh peneroka haram Israel di Tebing Barat.

OCHA juga menganggarkan bahawa 18 warga Israel telah terbunuh dan 111 yang lain cedera dalam serangan Palestin dalam tempoh yang sama.

Menurut laporan PBB, rejim Zionis merobohkan, atau memaksa rakyat Palestin merobohkan, 43 bangunan di Baitulmaqdis Timur dan Kawasan C Tebing Barat, termasuk 11 rumah.

Pengganas Israel menggunakan alasan kekurangan permit pembinaan untuk merobohkan rumah Palestin, terutamanya di Kawasan C.

Di bawah Perjanjian Oslo 1995 antara Israel dan Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO), Tebing Barat, termasuk Baitulmaqdis Timur, dibahagikan kepada tiga bahagian – Kawasan A, B, dan C.

Walaupun Kawasan A mewakili 18% daripada Tebing Barat dan dikawal oleh Pihak Berkuasa Palestin dari segi keselamatan dan pentadbiran, Kawasan B mewakili 21% wilayah dan tertakluk kepada pentadbiran awam Palestin dan kawalan keselamatan Israel.

Kawasan C, yang mewakili 61% daripada Tebing Barat, berada di bawah kawalan sivil dan keselamatan Israel.

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending