Connect with us

Antarabangsa

Puak tentera Sudan berebut senjata, depot bahan api

Tentera Sudan sedang mempertahan kompleks perindustrian tentera yang dipercayai mengandungi stok besar senjata dan peluru di selatan Khartoum, berhampiran dengan depot bahan api dan gas yang berisiko meletup, kata penduduk tempatan pada hari Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

Puak tentera Sudan berebut senjata, depot bahan api
Foto: Konflik perebutan kuasa antara tentera Sudan dan Pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) masih berlaku sehingga hari ini.
  • Tentera Sudan sedang mempertahan kompleks perindustrian tentera yang dipercayai mengandungi stok besar senjata dan peluru di selatan Khartoum, berhampiran dengan depot bahan api dan gas yang berisiko meletup, kata penduduk tempatan pada hari Rabu.
  • Pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF), dalam minggu kelapan perebutan kuasa dengan Angkatan Tentera Sudan, menyerang kawasan yang mengandungi kompleks Yarmouk sebelum berundur berikutan pertempuran hangat, kata saksi.
  • RSF dengan cepat merampas kawasan ibu kota selepas perang meletus di Khartoum pada 15 April tetapi mungkin menghadapi kesukaran untuk mengisi semula stok peluru dan bahan api.
  • “Sejak Selasa, berlaku pertempuran ganas yang melibatkan pesawat dan artileri serta pertempuran di darat dan jumlah asap yang banyak,” kata Nader Youssef, seorang penduduk yang tinggal berhampiran Yarmouk.

KHARTOUM, 19 Zulkaedah 1444H, Rabu – Tentera Sudan sedang mempertahan kompleks perindustrian tentera yang dipercayai mengandungi stok besar senjata dan peluru di selatan Khartoum, berhampiran dengan depot bahan api dan gas yang berisiko meletup, kata penduduk tempatan pada hari Rabu.

Pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF), dalam minggu kelapan perebutan kuasa dengan Angkatan Tentera Sudan, menyerang kawasan yang mengandungi kompleks Yarmouk sebelum berundur berikutan pertempuran hangat, kata saksi.

RSF dengan cepat merampas kawasan ibu kota selepas perang meletus di Khartoum pada 15 April tetapi mungkin menghadapi kesukaran untuk mengisi semula stok peluru dan bahan api.

Pertempuran merentasi tiga bandar yang membentuk wilayah ibu kota Sudan yang lebih besar iaitu Khartoum, Bahri dan Omdurman, telah meningkat sejak gencatan senjata selama 12 hari yang secara rasmi tamat pada 3 Jun.

“Sejak Selasa, berlaku pertempuran ganas yang melibatkan pesawat dan artileri serta pertempuran di darat dan jumlah asap yang banyak,” kata Nader Youssef, seorang penduduk yang tinggal berhampiran Yarmouk.

Di Bahri, pemotongan air selama lebih 50 hari telah memaksa ramai orang keluar dari rumah mereka dan tidak mempunyai apa-apa untuk diminum, serta terperangkap dalam serangan tembak-menembak ketika mencari air.

Lebih 1,428,000 orang telah dihalau dari rumah mereka di Sudan dan 476,800 lagi telah melarikan diri ke negara jiran, yang kebanyakannya sudah bergelut dengan kemiskinan dan konflik dalaman, menurut anggaran Pertubuhan Migrasi Antarabangsa (IOM).

Kementerian Kesihatan Sudan merekodkan sekurang-kurangnya 780 kematian orang awam akibat pertempuran itu dan pegawai perubatan berkata banyak mayat masih tidak dikutip atau tidak direkodkan.

Sumber: Ismaweb

 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending