Connect with us

Antarabangsa

Perkhidmatan penting hampir lumpuh di Sudan

Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) pada Isnin memberi amaran perkhidmatan penting di Sudan kini hampir lumpuh, akibat konflik yang berterusan.

Wartawan TMT

Published

on

Perkhidmatan penting hampir lumpuh di Sudan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) pada Isnin memberi amaran perkhidmatan penting di Sudan kini hampir lumpuh, akibat konflik yang berterusan.
  • “Dua bulan bergelumang konflik, permusuhan di kawasan bandar yang padat penduduk membawa kesan buruk ke atas infrastruktur awam, terutama di Khartoum dan di Darfur dan kawasan sekitarnya.
  • “Beratus-ratus ribu orang awam di Khartoum sudah berminggu-minggu tanpa bekalan air bersih dan elektrik dan terpaksa berjalan jauh dan membahayakan nyawa untuk mendapatkan perkhidmatan penting,” lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan ICRC.
  • Harga barang yang melambung tinggi serta kekurangan bahan api memburukkan lagi keadaan.

GENEVA: Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) pada Isnin memberi amaran perkhidmatan penting di Sudan kini hampir lumpuh, akibat konflik yang berterusan.

“Dua bulan bergelumang konflik, permusuhan di kawasan bandar yang padat penduduk membawa kesan buruk ke atas infrastruktur awam, terutama di Khartoum dan di Darfur dan kawasan sekitarnya.

“Beratus-ratus ribu orang awam di Khartoum sudah berminggu-minggu tanpa bekalan air bersih dan elektrik dan terpaksa berjalan jauh dan membahayakan nyawa untuk mendapatkan perkhidmatan penting,” lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan ICRC.

Harga barang yang melambung tinggi serta kekurangan bahan api memburukkan lagi keadaan.

Ketua delegasi ICRC di Sudan, Jean-Christophe Sandoz, berkata tiada kakitangan teknikal di negara itu dapat mengakses infrastruktur awam dengan selamat untuk menjalankan kerja-kerja baik pulih yang diperlukan.

Keadaan itu mewujudkan kebimbangan wabak penyakit bawaan air bakal melanda semasa musim hujan.

“Sampah tidak dikutip di banyak kawasan kejiranan bandar selama berminggu-minggu dan mayat masih bergelimpangan di kawasan yang sukar diakses,” katanya sambil menambah penduduk tidak mempunyai pilihan, selain menggunakan air minuman yang tidak selamat dari Sungai Nil atau sumber lain.

Selain itu, banyak kemudahan perubatan terpaksa ditutup dan di Khartoum sahaja ICRC menganggarkan hanya 20 peratus kemudahan masih berfungsi dan di banyak kawasan di Darfur, keadaan penyediaan penjagaan kesihatan adalah kritikal.

“Sistem penjagaan kesihatan kini berada dalam tekanan, bukan sahaja untuk merawat sejumlah besar yang cedera, bahkan untuk menyedia perkhidmatan rutin kepada penduduk,” katanya.

Sudan dilanda konflik akibat pertempuran di antara tentera dan pasukan separa tentera Rapid Support Forces (RSF) sejak 15 April.

Hampir 1,000 orang awam terbunuh dan beribu-ribu cedera dalam keganasan itu, menurut pegawai perubatan tempatan.

Sumber: Berita Harian

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending