Connect with us

Antarabangsa

Media sosial tingkatkan kebencian di seluruh dunia – Setiausaha Agung PBB

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada Rabu memberi amaran bahawa perkhidmatan media sosial menyediakan ‘pembesar suara’ untuk kebencian, lapor Agensi Anadolu.

Wartawan TMT

Published

on

Media sosial tingkatkan kebencian di seluruh dunia – Setiausaha Agung PBB
Foto: Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres.
  • Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres memberi amaran bahawa perkhidmatan media sosial menyediakan pembesar suara untuk kebencian.
  • “Media sosial melengkapkan pembenci kebencian dengan pembesar suara untuk kemarahan.
  • “Hari ini, tiada konspirasi yang agak keterlaluan untuk mendapatkan khalayak yang ramai; tiada kepalsuan yang terlalu tidak masuk akal untuk menimbulkan kegilaan dalam talian,” kata Guterres pada sesi Majlis Keselamatan mengenai “Nilai-nilai Persaudaraan Manusia dalam Mempromosikan dan Mengekalkan Keamanan”.

TORONTO: Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada Rabu memberi amaran bahawa perkhidmatan media sosial menyediakan ‘pembesar suara’ untuk kebencian, lapor Agensi Anadolu.

“Media sosial melengkapkan pembenci kebencian dengan pembesar suara untuk kemarahan.

“Hari ini, tiada konspirasi yang agak keterlaluan untuk mendapatkan khalayak yang ramai; tiada kepalsuan yang terlalu tidak masuk akal untuk menimbulkan kegilaan dalam talian,” kata Guterres pada sesi Majlis Keselamatan mengenai “Nilai-nilai Persaudaraan Manusia dalam Mempromosikan dan Mengekalkan Keamanan”.

Guterres berkata dakwaan yang tidak berasas atau pembohongan terang-terangan boleh mendapat kesahihan yang tidak wajar dengan pantas, dikemukakan bersama fakta yang disahkan dan bukti saintifik.

“Mereka sering diterima – malah disokong – oleh pemimpin politik,” katanya.

Sesi itu dipengerusikan oleh Emiriah Arab Bersatu.

Guterres berkata setiap agama menyeru kepentingan persaudaraan manusia, saling menghormati dan memahami.

“Nilai sejagat ini menghidupkan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan menjadi teras kerja kami untuk keamanan, keadilan dan hak asasi manusia,” kata ketua PBB itu.

Guterres berkata ancaman kepada keamanan boleh muncul dalam pelbagai bentuk.
Beliau juga menyatakan bahawa persaingan untuk kuasa dan sumber, pencabulan hak asasi manusia, tadbir urus yang lemah, kemiskinan tegar, peminggiran dan ketidaksamaan semuanya adalah ancaman terhadap keamanan.

Sambil membayangkan gerakan ketuanan kulit putih Neo-Nazi sebagai ancaman keselamatan di beberapa negara, Guterres berkata: “di seluruh dunia, kita sedang menyaksikan gelombang xenofobia, perkauman dan sikap tidak bertoleransi, kebencian dan keganasan terhadap wanita, kebencian anti-Muslim, anti-Semitisme dan serangan terhadap komuniti Kristian minoriti”.

Sumber: Astro Awani

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending