Connect with us

Terkini

Malaysia bakal jadi hab umrah Asia terbesar

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) mahu menjadikan Malaysia sebagai hab umrah yang menghimpunkan jemaah seluruh dunia, khususnya di rantau Asia.

Wartawan TMT

Published

on

Malaysia bakal jadi hab umrah Asia terbesar
Foto: Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac), Tiong King Sing.
  • Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) mahu menjadikan Malaysia sebagai hab umrah menghimpunkan jemaah seluruh dunia, khususnya di rantau Asia.
  • Menterinya Tiong King Sing berkata dia akan bertemu Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam masa terdekat supaya perkara itu direalisasikan secepat mungkin.
  • “Saya bersama pasukan di Motac akan mempromosikan program ini ke negara-negara tumpuan seperti China, Korea, Jepun, Thailand, Filipina, Indonesia dan negara negara serantau.
  • “Hal ini untuk menarik mereka melancong ke Malaysia serta memproses visa sebelum mengerjakan umrah,” katanya.

Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (Motac) mahu menjadikan Malaysia sebagai hab umrah yang menghimpunkan jemaah seluruh dunia, khususnya di rantau Asia.

Menterinya Tiong King Sing berkata dia akan bertemu Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam masa terdekat supaya perkara itu direalisasikan secepat mungkin.

“Saya bersama pasukan di Motac akan mempromosikan program ini ke negara-negara tumpuan seperti China, Korea, Jepun, Thailand, Filipina, Indonesia dan negara negara serantau.

“Hal ini untuk menarik mereka melancong ke Malaysia serta memproses visa sebelum mengerjakan umrah,” katanya dalam kenyataan.

Tiong berkata timbalannya Khairul Firdaus Akbar Khan diberi tanggungjawab sepenuhnya untuk menguruskan perkara ini.

Kaedah pelaksanaan serta perincian berhubung program ini akan diumumkan kelak.

“Objektif program ini bukan sahaja demi memberi manfaat dari sudut pertumbuhan ekonomi negara, tetapi juga bertujuan untuk mempromosi Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang membangun dan berdaya saing selaras konsep Malaysia Madani,” katanya.

Sumber: Malaysiakini

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending