Connect with us

Antarabangsa

Lelaki Dalit dibotakkan, dibelasah kerana kahwini gadis kasta lain

Hanya kerana berkahwin dengan gadis dari kasta berlainan, seorang lelaki Dalit dibotakkan dan dibelasah selama hampir tiga jam secara terang-terangan di Telangana, India, lapor The News Minute.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Lelaki Dalit dibotakkan, dibelasah kerana kahwini gadis kasta lain
Foto: Karduram Nandu.
  • Karduram Nandu, 21, merupakan warga masyarakat Madiga berkahwin dengan G Ramitha dari kasta Mudhiraj pada tahun lalu dan menetap di kota Nizamabad.
  • Nandu diikat, dibotakkan dan dibelasah di dataran kampung di Ansanpally kerana telah tidak sengaja mencetuskan kebakaran pada malam isterinya hendak dikahwinkan dengan individu lain.
  • Dalit atau Paria dalam sistem kasta masyarakat Hindu di India merujuk kepada individu yang tergolong dalam kelompok paling rendah dalam sistem kasta (malah ada mengatakannya ia di luar sistem kasta) dan diharamkan untuk disentuh atau ‘untouchable’.

Hanya kerana berkahwin dengan gadis dari kasta berlainan, seorang lelaki Dalit dibotakkan dan dibelasah selama hampir tiga jam secara terang-terangan di Telangana, India, lapor The News Minute.

Karduram Nandu, 21, merupakan warga masyarakat Madiga berkahwin dengan G Ramitha dari kasta Mudhiraj pada tahun lalu dan menetap di kota Nizamabad.

Menurut Arvind yang merupakan sepupu Nandu, insiden malang itu bermula apabila Ramitha melawat ibunya di Ansanpally, tahun ini.

Nandu yang dikatakan tidak dibenarkan berjumpa dengan Ramitha itu kemudian mendapat tahu yang isterinya itu akan dikahwinkan dengan orang lain.

Dia turut diberi amaran oleh keluarga Ramitha untuk menjauhi majlis perkahwinan isterinya yang berlangsung pada 30 Mei lalu.

Pada malam majlis itu, Nandu yang dalam keadaan mabuk telah tidak sengaja membakar tumpukan jerami, kata Arvind.

Mendengar mengenai kebakaran itu, ketua kampung mengarahkan masyarakat Madiga mengurung Nandu di balai raya kampung.

Dia dibawa ke dataran kampung keesokan paginya oleh sembilan penduduk untuk diikat, dicukur kepalanya dan dibelasah.

Selepas hampir tiga jam dibelasah, Nandu ditemui dalam keadaan teruk oleh saudara-maranya yang membawanya ke hospital kerajaan selepas itu.

Menurut Sub Inspektor Indalwai Naresh, pihak polis hanya mendapat laporan mengenai kejadian itu hanya selepas Nandu dimasukkan ke hospital.

“Selain perkahwinan antara kasta dan kebakaran tumpukan jerami, Nandu juga terlibat dalam kecurian kecil-kecilan dan hooliganisme, yang menimbulkan kemarahan penduduk kampung,” katanya.

Naresh berkata pelaku bukan sahaja terdiri daripada lelaki masyarakat Mudhiraj, tetapi juga dari masyarakat Munirkapu dan Padmashali.

Dalit atau Paria dalam sistem kasta masyarakat Hindu di India merujuk kepada individu yang tergolong dalam kelompok paling rendah dalam sistem kasta (malah ada mengatakannya ia di luar sistem kasta) dan diharamkan untuk disentuh atau ‘untouchable’.

Dalit dilarang melakukan pekerjaan, kecuali pekerjaan yang dianggap ‘kotor’ atau ‘tidak bermaruah’ bagi masyarakat kasta tinggi seperti kerja pembersihan, kutip sampah dan buruh binaan.

Sistem kasta di India dilaporkan dimansuhkan pada 1950-an tetapi sistem hieraki sosial berusia 2,000 tahun itu, yang menetapkan kedudukan individu berdasarkan keturunan kelahirannya, masih wujud dalam kehidupan harian masyarakat Hindu di India.

Sumber: The News Minute

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending