Connect with us

Antarabangsa

Lebih 108 juta penduduk dipindahkan secara paksa – PBB

Kira-kira 108.4 juta orang dipindahkan secara paksa di seluruh dunia pada 2022 akibat penganiayaan, konflik, keganasan dan pencabulan hak asasi manusia, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikeluarkan pada Rabu.

Wartawan TMT

Published

on

Lebih 108 juta penduduk dipindahkan secara paksa – PBB
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kira-kira 108.4 juta orang dipindahkan secara paksa di seluruh dunia pada 2022 akibat penganiayaan, konflik, keganasan dan pencabulan hak asasi manusia, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikeluarkan pada Rabu.
  • Laporan Trend Global Pemindahan Paksa 2022 oleh Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) mendapati bahawa angka itu termasuk 62.5 juta orang hilang tempat tinggal, 35.3 juta pelarian, 5.4 juta pencari suaka dan 5.2 juta orang yang memerlukan perlindungan antarabangsa, lapor Agensi Anadolu.
  • Beban paling berat ditanggung oleh negara berpendapatan rendah dan sederhana kerana mereka menampung 76 peratus pelarian dunia dan orang lain yang memerlukan perlindungan antarabangsa.
  • Negara paling kurang membangun menyediakan perlindungan kepada 20 peratus daripada jumlah keseluruhan manakala 70 peratus daripada jumlah keseluruhan itu mencari perlindungan di negara jiran asal mereka.

Geneva: Kira-kira 108.4 juta orang dipindahkan secara paksa di seluruh dunia pada 2022 akibat penganiayaan, konflik, keganasan dan pencabulan hak asasi manusia, menurut laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dikeluarkan pada Rabu.

Laporan Trend Global Pemindahan Paksa 2022 oleh Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR) mendapati bahawa angka itu termasuk 62.5 juta orang hilang tempat tinggal, 35.3 juta pelarian, 5.4 juta pencari suaka dan 5.2 juta orang yang memerlukan perlindungan antarabangsa, lapor Agensi Anadolu.

Beban paling berat ditanggung oleh negara berpendapatan rendah dan sederhana kerana mereka menampung 76 peratus pelarian dunia dan orang lain yang memerlukan perlindungan antarabangsa.

Negara paling kurang membangun menyediakan perlindungan kepada 20 peratus daripada jumlah keseluruhan manakala 70 peratus daripada jumlah keseluruhan itu mencari perlindungan di negara jiran asal mereka.

Laporan itu menyatakan Turkiye menempatkan populasi pelarian terbesar di dunia dengan hampir 3.6 juta pelarian, diikuti Iran (3.4 juta), Colombia (2.5 juta) dan Jerman (2.1 juta).

Berbanding populasi negara mereka, Lubnan dan Aruba menempatkan jumlah pelarian terbesar dan orang yang memerlukan perlindungan antarabangsa.

Sementara itu, kanak-kanak, yang menyumbang 30 peratus daripada populasi dunia, mewakili 40 peratus daripada semua orang yang dipindahkan secara paksa, menurut laporan itu.

Laporan itu berkata AS adalah penerima terbesar permohonan individu baharu di dunia dengan 730,400 permohonan daripada jumlah keseluruhan 2.6 juta pada 2022.

Jerman mengikuti AS dengan 217,800, Costa Rica, Sepanyol dan Mexico melengkapkan lima penerima teratas.

Menurut Agensi Anadolu, laporan itu menyatakan bahawa 52 peratus daripada keseluruhan pelarian dan orang lain yang memerlukan perlindungan antarabangsa datang dari tiga negara iaitu Syria (6.5 juta), Ukraine (5.7 juta) dan Afghanistan (5.7 juta).

Selain itu, jumlah pelarian di seluruh dunia meningkat sebanyak 35 peratus, atau 8.9 juta orang, kepada 34.6 juta pada akhir 2022.

Peningkatan itu sebahagian besarnya disebabkan oleh pelarian dari Ukraine yang melarikan diri daripada konflik bersenjata di negara mereka dan menyemak semula anggaran warga Afghanistan di Iran dan Pakistan.

“Angka-angka ini menunjukkan kepada kita bahawa sesetengah orang terlalu cepat untuk tergesa-gesa terbabit dalam konflik dan terlalu lambat untuk mencari penyelesaian,” kata Filippo Grandi, Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian. “Akibatnya ialah kemusnahan, perpindahan dan kesedihan bagi setiap berjuta-juta orang yang terpaksa meninggalkan rumah mereka.”

Sumber: Harian Metro 

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending