Connect with us

Terkini

Kertas Putih Kesihatan: Caj RM1 masih kekal, KKM akan lihat secara menyeluruh

Skim pembiayaan kesihatan termasuk caj RM1 yang dikenakan di klinik kerajaan menjadi antara kandungan utama Kertas Putih Kesihatan dalam menambah baik sistem kesihatan negara.

Wartawan TMT

Published

on

Kertas Putih Kesihatan: Caj RM1 masih kekal, KKM akan lihat secara menyeluruh
Foto: Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa.
  • Skim pembiayaan kesihatan termasuk caj RM1 yang dikenakan di klinik kerajaan menjadi antara kandungan utama Kertas Putih Kesihatan dalam menambah baik sistem kesihatan negara.
  • Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata setakat ini caj berkenaan masih dikekalkan, bagaimanapun pihaknya akan melihat secara pragmatik selepas Kertas Putih Kesihatan berkenaan dibentang di Parlimen sebelum membuat sebarang perubahan kos pembiayaan.
  • “Tidak dinafikan kita pun akan bentangkan nanti Kertas Putih Kesihatan di Parlimen selepas 13 Jun ini dan semua strategi yang akan kita lihat daripada tonggaknya termasuk juga dengan skim pembiayaan kesihatan ini akan juga termasuk dalam semua itu. Maka kita akan melihat satu persatu nanti. Setakat ini (skim) itu masih kekal,” katanya selepas merasmikan Tinjauan Global Terhadap Penggunaan Tembakau Oleh Dewasa (GATS) di Port Dickson pada Ahad.

PORT DICKSON: Skim pembiayaan kesihatan termasuk caj RM1 yang dikenakan di klinik kerajaan menjadi antara kandungan utama Kertas Putih Kesihatan dalam menambah baik sistem kesihatan negara.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa berkata setakat ini caj berkenaan masih dikekalkan, bagaimanapun pihaknya akan melihat secara pragmatik selepas Kertas Putih Kesihatan berkenaan dibentang di Parlimen sebelum membuat sebarang perubahan kos pembiayaan.

“Tidak dinafikan kita pun akan bentangkan nanti Kertas Putih Kesihatan di Parlimen selepas 13 Jun ini dan semua strategi yang akan kita lihat daripada tonggaknya termasuk juga dengan skim pembiayaan kesihatan ini akan juga termasuk dalam semua itu. Maka kita akan melihat satu persatu nanti. Setakat ini (skim) itu masih kekal,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Tinjauan Global Terhadap Penggunaan Tembakau Oleh Dewasa (GATS) di Port Dickson pada Ahad.

Beliau terdahulu mengulas pandangan beberapa pakar kesihatan yang menyifatkan caj rawatan RM1 bagi perkhidmatan kesihatan di premis kesihatan kerajaan dilihat sudah tidak lagi mampu menanggung kos sistem kesihatan negara.

Menurut Pakar Kesihatan Awam Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Malina Osman, banyak faktor yang perlu dipertimbang agar fi sedia ada dipertingkatkan.

Jelasnya, ia perlu demi perkembangan teknologi perkhidmatan, penambahbaikan fasiliti serta kemudahan dan kebajikan kakitangan kesihatan.

Advertisement

Sumber: Astro Awani 

Author

Terkini

Kibar bendera Israel, lelaki dipenjara enam bulan

Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Tertuduh, Harma Zulfika Deraman (baju kelabu).
  • Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu di mana hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.
  • Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya gagal membayar denda berkenaan.
  • Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.
  • Tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.
  • Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Marang: Seorang lelaki dipenjara enam bulan dan didenda RM500 di Mahkamah Majistret di sini, tadi, atas kesalahan mempamer bendera Israel, Oktober lalu.

Tertuduh, Harma Zulfika Deraman, 30, turut berdepan hukuman tambahan penjara tiga bulan sekiranya dia gagal membayar denda berkenaan.

Bagaimanapun, hukuman itu akan bermula selepas tertuduh selesai menjalani hukuman penjara lima tahun mengikut Seksyen 39C Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952.

Majistret Zur Azureen Zainalkefli membuat keputusan itu selepas tertuduh mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu.

Berdasarkan pertuduhan, tertuduh didakwa mempamer bendera Israel di tempat awam iaitu bertentangan dengan Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di sebuah kedai aksesori kenderaan di Kampung Padang Lebam, Bukit Payung, di sini jam 1 petang, 19 Oktober lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 3(1) Akta Lambang Kebangsaan (Kawalan Mempamer) 1949 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 8(1)(i) akta yang sama.

Advertisement

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Polis Diraja Malaysia (PDRM), Asisten Superintendan Othman Ibrahim, manakala tertuduh diwakili peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK).

Media sebelum ini melaporkan seorang lelaki ditahan polis selepas disyaki menggantung dan mengibar bendera Israel di sebuah premis sehingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Turut tular di media sosial beberapa keping gambar menunjukkan bendera rejim Zionis itu digantung dengan tertuduh turut memiliki rekod lampau berkaitan kes dadah.

Tertuduh kini menjalani hukuman penjara lima tahun atas kesalahan dadah mengikut Seksyen 39C ADB 1952 yang bermula sebulan lalu serta turut dikenakan satu sebatan.

Sumber: Harian Metro

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending