Connect with us

Terkini

Kenapa denda di kawasan larangan merokok dikurangkan?

Malaysian Green Lung Association menyifatkan tindakan Kementerian Kesihatan mengurangkan denda merokok di kawasan larangan daripada RM10,000 kepada RM5,000 adalah tidak konsisten dengan kesan inflasi.

Wartawan TMT

Published

on

Kenapa denda di kawasan larangan merokok dikurangkan?
Foto: Presiden Malaysian Green Lung Association, Ho Rhu Yann (gambar kecil)
  • Malaysian Green Lung Association menyifatkan tindakan Kementerian Kesihatan mengurangkan denda merokok di kawasan larangan daripada RM10,000 kepada RM5,000 adalah  tidak konsisten dengan kesan inflasi.
  • Presidennya, Ho Rhu Yann berkata Kementerian Kesihatan tidak perlu menyelaraskan semula denda itu kerana ia dilaksanakan sejak sekian lama tanpa sebarang kontroversi.
  • Beliau turut mempersoalkan tindakan Kementerian Kesihatan merujuk kembali RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 kepada Jawatankuasa Pilihan Khas (JKPK).

KUALA LUMPUR – Malaysian Green Lung Association menyifatkan tindakan Kementerian Kesihatan mengurangkan denda merokok di kawasan larangan daripada RM10,000 kepada RM5,000 adalah tidak konsisten dengan kesan inflasi.

Presidennya, Ho Rhu Yann berkata pengurangan denda itu akan mengurangkan keberkesanan pencegahan merokok di kawasan larangan.

“Sekarang, inflasi menyebabkan nilai wang semakin kecil. Secara logiknya, denda sepatutnya meningkat dengan inflasi, bukan menurun,” katanya kepada China Press.

Beliau berkata kementerian tidak perlu menyelaraskan semula denda itu kerana ia dilaksanakan sejak sekian lama tanpa sebarang kontroversi.

Rhu Yann juga mempersoalkan tindakan Kementerian Kesihatan merujuk kembali RUU Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 kepada Jawatankuasa Pilihan Khas (JKPK).

“RUU yang dibentangkan kali ini adalah lebih kurang sama dengan tahun lepas. Selepas RUU itu dikemukakan tahun lepas, ia sudah dirujuk kepada JKPK dan perbincangan ketika itu melibatkan kerajaan dan pembangkang. Mereka telah mencapai kata sepakat mengenai perkara ini,” katanya.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa pada Isnin lalu dilaporkan berkata Kawalan Produk Merokok Demi Kesihatan Awam 2023 akan dirujuk sekali lagi kepada JKPK Kesihatan.

Sumber: China Press

Author

Terkini

Jangan terpedaya helah sami palsu minta sedekah – Majlis Bandaraya Pulau Pinang

Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

Hidayah Sani

Published

on

Foto: Sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.
  • Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.
  • Pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, PDRM, Perbadanan Harmoni Pulau Pinang, Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 
  • “Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 
  • “Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

KUALA LUMPUR — Orang awam khususnya pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) diingatkan supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu yang difahamkan menjalankan kegiatan meminta sedekah.

MBPP berkata berdasarkan siasatan pihak Majlis didapati terdapat sindiket yang mendalangi aktiviti tidak sihat membabitkan sami palsu tersebut.

Sehubungan itu, pihak Majlis telah mengadakan perbincangan dan mesyuarat dengan jabatan teknikal Majlis dan agensi luar seperti Jabatan Imigresen Malaysia, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Perbadanan Harmoni Pulau Pinang (Harmonico), Malaysian Buddhist Association dan United Buddhist Organisation Malaysia untuk membanteras kehadiran kelompok sami palsu itu di pasar kompleks makanan Majlis. 

“Kerjasama semua orang awam terutamanya para pelanggan di pasar atau kompleks makanan adalah dimohon supaya lebih peka dan tidak terpedaya dengan kehadiran mereka dalam meminta sedekah. 

“Sekiranya ingin menghulurkan bantuan, adalah digalakkan secara memberi makanan dan bukan wang ringgit kepada sami-sami palsu ini,” katanya menerusi hantaran di Facebook di sini pada Rabu.

Difahamkan, hari ini Ahli Majlis Tan Soo Siang, Pengerusi Gantian Jawatankuasa Tetap Kesihatan Awam bersama Ahli Majlis Choong You Ray dan Quah Boon Lim telah mengadakan satu sidang media khas di Kompleks Makanan Batu Lanchang, Pulau Pinang untuk menguar-uarkan kepada orang awam terutama pelanggan di pasar, kompleks makanan Majlis supaya tidak terpedaya dengan kehadiran sami-sami palsu itu.

Selepas sidang media tersebut, beberapa Ahli Majlis bersama pegawai Jabatan Pelesenan mengedarkan pelekat peringatan kepada para peniaga dan turut meletakkannya di atas meja makan untuk memberi maklumat dan kesedaran kepada orang awam.

Foto beberapa Ahli Majlis Bandaraya Pulau Pinang, termasuk Tan Soo Siang (tengah) yang dimuat naik MBPP di Facebook hari ini.

MBPP berkata untuk menangani masalah isu sami palsu tersebut, pihak Majlis akan  mengadakan beberapa langkah pencegahan antaranya melakukan Operasi Serbu Bersepadu bersama agensi-agensi pihak berkuasa seperti PDRM dan Imigresen serta sami-sami yang dikesan akan diminta meninggalkan bangunan pasar atau kompleks makanan dengan serta-merta.

Antara lokasi yang kerap menjadi kunjungan sami-sami palsu tersebut adalah Tapak Penjaja Lebuh Cecil; Pasar Jelutong; Pasar dan Kompleks Makanan Batu Lanchang; Pasar dan Kompleks Makanan Bayan Baru; Pasar Ayer Itam; Pasar dan Kompleks Makanan Padang Tembak; Kompleks medan angsana; PSS Jalan Chowrasta; Pasar Pulau Tikus; Kompleks Lebuh Pitt; Kompleks Lorong Stewart dan Tapak Penjaja Lorong Baru. — The Merdeka Times

Sokong TMT media berani, benar & bebas di https://support.themerdekatimes.com/

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending