Connect with us

Antarabangsa

Kanak-kanak 11 tahun maut ditembak jiran akibat perebutan hartanah di Perancis

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun mati ditembak jiran ketika sedang bermain buaian di rumahnya di Saint-Herbot, Brittany, Perancis

Wartawan TMT

Published

on

Kanak-kanak 11 tahun maut ditembak jiran akibat perebutan hartanah di Perancis
Foto: Gambar lokasi kejadian, seorang gadis Britain berusia 11 tahun ditembak mati di Perancis ketika bermain buaian di rumahnya.
  • Solenne Thornon, 11, maut ditembak jiran ketika sedang bermain buaian di rumahnya di Saint-Herbot, Brittany, Perancis.
  • Jirannya menerjah masuk membawa senapang ketika keluarga itu sedang mengadakan barbeku dan melepaskan beberapa tembakan.
  • Difahamkan, motif pelaku adalah akibat pertikaian berhubung bunyi bising dan sebidang tanah di dusun bandar itu.

Seorang kanak-kanak perempuan berusia 11 tahun mati ditembak jiran ketika sedang bermain buaian di rumahnya di Saint-Herbot, Brittany, Perancis

Memetik laporan Daily Mail, kejadian berlaku pada Sabtu sekitar jam 9 petang

Ketika itu, keluarganya sedang mengadakan barbeku di kediaman mereka apabila jirannya menerjah masuk mengacukan senapang dan melepaskan beberapa tembakan.

Mangsa, Solenne Thornon maut serta merta, manakala ayahnya, Adrien kritikal akibat kecederaan di kepala dan ibunya, Rachel juga tercedera dan dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU).

Adik perempuannya, Celeste yang berusia lapan tahun merupakan satu-satunya yang terselamat.

Celeste yang bermain bersama Solenne ketika itu, melarikan diri dan meminta perlindungan dari jiran sambil menjerit “kakak saya sudah mati!”.

Kesemua mereka merupakan warga Britain yang menetap di Perancis.

Susulan itu, pelaku melarikan diri dan mengurungkan diri di rumahnya sebelum ditahan bersama isterinya.

Pelaku yang merupakan warga Belanda berusia 71 tahun itu dikatakan berada di bawah pengaruh dadah berdasarkan hasil ujian selepas penahanannya.

Difahamkan, motif pelaku adalah akibat pertikaian berhubung bunyi bising dan sebidang tanah di dusun bandar itu yang berlarutan selama tiga tahun.

Sumber: Daily Mail

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending