Connect with us

Terkini

Dewan Rakyat lulus Laporan Kertas Putih Kesihatan

Dewan Rakyat semalam meluluskan usul Kertas Putih Kesihatan selepas majoriti Ahli Parlimen menyokong melalui undian suara.

Wartawan TMT

Published

on

Dewan Rakyat lulus Laporan Kertas Putih Kesihatan
Foto: Parlimen Malaysia.
  • Dewan Rakyat semalam meluluskan usul Kertas Putih Kesihatan selepas majoriti Ahli Parlimen menyokong melalui undian suara.
  • Ia diluluskan selepas 28 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang membahaskan laporan tersebut, yang menggariskan strategi reformasi kesihatan negara untuk 15 tahun akan datang itu.
  • Ketika membentangkan Kertas Putih Kesihatan, menterinya, Dr. Zaliha Mustafa berkata, ia menggariskan empat tonggak dan 15 strategi reformasi kesihatan bagi mewujudkan satu sistem kesihatan yang memfokuskan kepada perkhidmatan pencegahan dan promotif supaya rakyat kekal sihat dan sejahtera.

KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat semalam meluluskan usul Kertas Putih Kesihatan selepas majoriti Ahli Parlimen menyokong melalui undian suara.

Ia diluluskan selepas 28 Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang membahaskan laporan tersebut, yang menggariskan strategi reformasi kesihatan negara untuk 15 tahun akan datang itu.

Ketika membentangkan Kertas Putih Kesihatan, menterinya, Dr. Zaliha Mustafa berkata, ia menggariskan empat tonggak dan 15 strategi reformasi kesihatan bagi mewujudkan satu sistem kesihatan yang memfokuskan kepada perkhidmatan pencegahan dan promotif supaya rakyat kekal sihat dan sejahtera.

Mengenai isu kadar bayaran fi yang dikenakan pada waktu kini, Zaliha memaklumkan ia masih berada pada tahap yang rendah berikutan subsidi yang diberikan oleh kerajaan. 

Bagaimanapun, jelasnya lagi, kenaikan yang dicadangkan tidak akan dibuat dalam masa terdekat, dan akan mengambil kira pandangan daripada beberapa pihak yang berkaitan. 

“Kadar fi yang dikenakan adalah sangat minima seperti yang kita tahu kerana kerajaan berikan banyak subsidi, fi yang dikenakan adalah sama untuk semua pesakit tanpa mengira kesanggupan sesiapa untuk membayar. 

“Malah KKM juga tiada mekanisme untuk kumpul lebihan fi walaupun ada yang sanggup bayar lebih kerana menerima rawatan komprehensif. 

“Perubahan struktur fi bukanlah dijalankan segera dengan sewenang-wenangnya, ia akan diteliti secara rapi dan telus dengan analisa wajar melibatkan semua yang berkepentingan. Yang paling penting kita akan pastikan golongan rentan tidak akan terkesan untuk mendapatkan akses kesihatan,” katanya ketika menggulung di Dewan Rakyat, semalam. 

Strategi reformasi dalam kertas putih itu jelas Zaliha lagi, ia berpandukan lima aspirasi kesihatan dan ia merupakan hasil libat urus kementerian bersama 847 agensi dan 7,729 wakil antara Mac tahun lalu hingga bulan ini.

Hasil daripada itu, ia mendapati aspirasi rakyat menjurus pada mewujudkan sebuah negara yang sihat, memiliki sistem kesihatan yang saksama dan berpaksikan rakyat serta berdaya tahan, ekosistem kesihatan yang terbuka dan inovatif dan sistem kesihatan yang dihargai dan dibanggakan.

Mengulas lanjut mengenai isu jawatan kontrak pula, Zaliha turut berkata, ia akan dibincangkan di peringkat jawatankuasa tertinggi pada Julai 2033.

“Ia setelah pelan pelaksanaan dimuktamadkan dengan mengambil kira pandangan pelbagai pihak berkepentingan.

“Isu kontrak doktor langkah penyelesaian bagi isu su pegawai perubatan akan diteliti secara komprehensif, sehingga 31 Dis 2022 kita telah dengar banyak kali tentang hal ini dan seramai 4,333 pegawai perubatan kontrak telah di lantik tetap, pada tahun ini usaha ini diteruskan kerajaan meneruskan suruhanjaya perkhidmatan awam dan seramai 4,363 lagi akan dimuktamadkan untuk pengambilan tetap dan urusan penetapan akan dilaksana mulai Julai tahun ini,” katanya.

Sumber: Utusan Malaysia

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Kerajaan terbuka bangunkan tanah wakaf asalkan tepati hukum syarak

Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na'im Mokhtar.
  • Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak, termasuk memenuhi niat pewakaf.
  • Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.
  • Mohd Na’im menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.
  • Berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

KUALA LUMPUR — Kerajaan dan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) bersifat terbuka dalam apa jua langkah bagi membangunkan tanah wakaf di Malaysia, asalkan ia memberi manfaat kepada seluruh masyarakat dan menepati hukum syarak termasuk memenuhi niat pewakaf.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar berkata selain itu, semua pembangunan tanah wakaf perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang yang sedang berkuat kuasa seperti Kanun Tanah Negara.

Katanya dalam urusan mengawal selia pembangunan tanah wakaf di Malaysia bagi memacu ekonomi Islam, kerajaan sentiasa menunjukkan komitmen menerusi penyediaan peruntukan pembangunan dalam setiap Rancangan Malaysia.

“Di samping itu, Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR) selaku agensi Persekutuan yang membantu MAIN dalam urusan pembangunan wakaf turut menyediakan garis panduan dan manual tadbir urus wakaf seperti Manual Pengurusan Model Perundangan Wakaf.

“Kerjasama dan kolaborasi strategik turut digalakkan antara sektor awam dan swasta. Agensi Persekutuan seperti JAWHAR dan YWM (Yayasan Waqaf Malaysia) giat melaksanakan libat urus bersama semua MAIN dengan penglibatan sektor korporat dan badan bukan Kerajaan (NGO),” katanya dalam jawapan bertulis Dewan Negara pada Isnin.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Senator Datuk Mohd Hisamudin Yahaya yang ingin tahu langkah kerajaan untuk mengawal selia pembangunan tanah wakaf dalam memacu ekonomi Islam serta statistik hasil wakaf harta dan wakaf tunai sepanjang 2022 hingga 2024.

Mohd Na’im berkata berdasarkan statistik, kutipan wakaf tunai meningkat daripada RM67.19 juta pada 2020 kepada RM106 juta pada 2022, menunjukkan pembangunan wakaf semakin mendapat perhatian umum, khususnya dalam aspek pembangunan hartanah wakaf dan pengenalan produk-produk wakaf.

Bagi kutipan dana Wakaf Tunai Malaysia di bawah YWM pula, beliau berkata ia berjumlah RM12.8 juta sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas dengan hasil sumbangan adalah daripada masyarakat dan pihak korporat, sama ada melalui potongan gaji atau secara sekali beri (one-off).

Selain itu, menurutnya, kerjasama agensi Persekutuan dan negeri dalam mengurus aset-aset wakaf seperti The Grand Puteri Hotel di Terengganu dan Puteri Bay Hotel Melaka turut berjaya menjanakan pendapatan kasar berjumlah RM22.8 juta, sepanjang tempoh 2022 hingga Mei lepas.

Bagi Wilayah Persekutuan pula, Mohd Na’im berkata sehingga Jun 2024, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah menguruskan 89 lot (64.67 ekar) hartanah wakaf yang terdiri dari 64 lot hartanah wakaf khas dan 25 lot hartanah wakaf am.

“Dalam konteks pengurusan hartanah wakaf, MAIWP menguruskan 38 premis hartanah wakaf sedia ada terdiri daripada 23 rumah (bertanah), 1 buah rumah (bukan bertanah), tiga lot kedai dan sebuah bangunan komersial.

“Selain premis, MAIWP juga menguruskan 51 lot tanah terdiri dari 21 lot tanah kosong, 12 lot tapak masjid, sembilan lot tapak surau atau madrasah, lima tapak perkuburan dan empat tapak sekolah,” katanya menambah perancangan pembangunan juga sudah dibuat ke atas 21 lot tanah kosong termasuk di Setiawangsa dan Setapak. — BERNAMA

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending