Connect with us

Antarabangsa

Cubaan perarakan LGBT di Istanbul gagal

Cubaan sekumpulan individu songsang menjalankan perarakan Trans Pride di Istanbul, Turkiye gagal apabila mereka ditahan polis hanya lima minit selepas berarak.

Ruszaini Ruslan

Published

on

Cubaan perarakan LGBT di Istanbul gagal
Foto: Perarakan Trans Pride di Istanbul.

Cubaan sekumpulan individu songsang menjalankan perarakan Trans Pride di Istanbul, Turkiye gagal apabila mereka ditahan polis hanya lima minit selepas berarak.

Menerusi perkongsian video di Twitter, kelihatan kelompok itu berarak tanpa kebenaran membawa sepanduk dan mengibarkan bendera berjalur putih, merah jambu dan biru muda yang merupakan lambang rasmi transgender.

Tidak lama selepas itu, mereka dilihat dikejar dan ditahan pihak polis tempatan.

10 individu ditahan terdiri daripada peserta dan penganjur perarakan pada Ahad itu, tapi kesemuanya dibebaskan pada keesokan hari selepas diambil keterangan.

Memetik laporan Balkan Insight, rancangan penganjuran Istanbul Trans Pride Parade kesembilan di kejiranan Cihangir itu tetap diteruskan tanpa mempedulikan larangan Gabenor Istanbul.

Perarakan kelompok songsang itu juga merupakan acara tahunan pertama kali cuba diadakan semula selepas enam tahun penangguhan, demikian lapor Global Voices.

Turkiye merupakan salah satu negara yang tidak menyokong ideologi LGBT di dalam pemerintahannya.

Presidennya, Recep Tayyip Erdogan, yang dipilih semula rakyatnya untuk memimpin Turkiye, beberapa kali menegaskan kerajaan tidak akan bertolak ansur dengan paparan umum tentang homoseksual.

Erdogan, yang menggambarkan dirinya sebagai pembela nilai-nilai tradisional Islam, turut menegaskan ketika berkempen pilihan raya negara itu, bahawa ideologi liberal Barat tidak akan menyusup dalam parti pemerintahan atau sekutu nasionalnya.

Tokoh dunia Islam itu turut menyelar kumpulan LGBT dalam ucapannya sejurus disahkan memenangi pemilihan presiden Turkiye pada bulan lalu. – The Merdeka Times

Sumber: Twitter, Balkan Insight, Global Voices

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Penyanyi pro-zionis, Bruno Mars bakal adakan konsert di Malaysia

Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars.
  • Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.
  • Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.
  • “Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disahut peminat zionisnya.
  • Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.
  • Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

KUALA LUMPUR – Penyanyi terkenal yang juga merupakan pro zionis, Bruno Mars, bakal kembali mengadakan konsert solonya di Kuala Lumpur pada 17 September ini.

Berita itu dikongsi penganjur, Live Nation Malaysia, menerusi platform media sosial memaklumkan jualan tiket untuk konsert di Stadium Nasional Bukit Jalil itu akan dibuka pada Jumaat hadapan.

“Bruno Mars akan datang ke Kuala Lumpur September ini.

“Tidak sabar mahu berkongsi pengalaman persembahan lagu 24K Magic secara langsung,” tulis mereka menerusi platform X.

Times Israel sebelum ini melaporkan bintang pop itu menyatakan cintanya kepada Tel Aviv dalam persembahan pertama kalinya di Israel dengan menyanyikan ‘I love you’ dalam bahasa Ibrani.

“Tel Aviv, saya mahu berkahwin dengan kamu!”, jerit Bruno Mars dan disambut peminat zionisnya.

Dilaporkan, Bruno Mars menerima tekanan hebat agar membatalkan konsertnya di wilayah jajahan haram tersebut.

Antara organisasi yang menggesa pembatalan konsert tersebut adalah pergerakan Boycott Divestment and Sanctions (BDS), termasuk kumpulan advokasinya Jewish Voice for Peace (JVP).

Pemilik Bluestone Group’s Live Nation Israel, Guy Beser dan Shay Mor Yosef bagaimanapun berjaya membawa bintang itu ke Israel Oktober lalu.

JVP, sebuah organisasi progresif anti-zionis dalam surat terbukanya menyeru Bruno membatalkan konsertnya di negara aparteid tersebut sehingga rakyat Palestin mempunyai kesaksamaan, kebebasan dan keadilan sepenuhnya di tanah asal mereka.

“Kami amat bimbang dengan pengumuman mengenai persembahan anda yang akan datang di Tel Aviv, Israel di Yarkon Park, yang dibina di atas tanah perkampungan Palestin Al-Shaykh Muwannis yang berdepan pembersihan etnik oleh zionis.

“Kami menggesa anda membatalkan persembahan di Israel yang mengamalkan aparteid, sama seperti yang dilakukan semua artis yang beretika di Afrika Selatan semasa aparteid,” tegas JVP.

Bapa Bruno dikatakan berketurunan Yahudi manakala ibunya dari Filipina dan nenek moyangnya pula berketurunan Yahudi Hungary dan Ukraine. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending