Connect with us

Antarabangsa

13 termasuk kanak-kanak maut serangan udara Russia di Syria

Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara yang dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.

Wartawan TMT

Published

on

13 termasuk kanak-kanak maut serangan udara Russia di Syria
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.
  • Sekurang-kurangnya sembilan orang awam, termasuk dua kanak-kanak antara yang maut dengan kebanyakan terbunuh di pasar buah-buahan dan sayur-sayuran di Jisr Al-Shugur di wilayah Idlib.
  • Tentera Russia yang menyokong rejim Presiden Bashar Assad bertindak balas terhadap serangan dron pemberontak sepanjang minggu lalu yang mengorbankan empat orang awam termasuk dua kanak-kanak, menurut balai cerap.
  • Menurut Rami Abdel Rahman, yang mengetuai kumpulan Syrian Observatory for Human Rights yang berpangkalan di Britain sekurang-kurangnya 30 orang awam cedera dalam serangan pada Ahad dan jumlah kematian mungkin meningkat.

IDLIB, 7 Zulhijjah 1444H, Isnin – Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara yang dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.

Sekurang-kurangnya sembilan orang awam, termasuk dua kanak-kanak adalah antara yang maut dengan kebanyakan terbunuh di pasar buah-buahan dan sayur-sayuran di Jisr Al-Shugur di wilayah Idlib.

“Serangan Russia ini adalah yang paling maut di Syria tahun ini dan menyaksikan pembunuhan beramai-ramai,” kata Rami Abdel Rahman, yang mengetuai kumpulan Syrian Observatory for Human Rights yang berpangkalan di Britain.

Tentera Russia yang menyokong rejim Presiden Bashar Assad bertindak balas terhadap serangan dron pemberontak sepanjang minggu lalu yang mengorbankan empat orang awam termasuk dua kanak-kanak, menurut balai cerap.

Saad Fato, seorang buruh berusia 35 tahun yang terselamat daripada mogok di pasaran berkata, dia membantu usaha untuk menyelamatkan mangsa yang cedera.

“Ia tidak dapat digambarkan, melihat orang mati, yang cedera,” katanya ketika tangannya masih berlumuran darah mangsa.

Rami berkata, enam orang awam maut di Jisr Al-Shughur dan tiga pejuang pemberontak terbunuh berdekatan dengan serangan udara Russia.

Tiga lagi orang awam, termasuk dua kanak-kanak, dan seorang pejuang pemberontak terbunuh dalam serangan di pinggir bandar Idlib, kata Rami.

Pejuang itu adalah ahli Parti Islam Turkistan, kumpulan jihad yang dikuasai Uighur, katanya, sambil menambah bahawa ibu bapa kanak-kanak yang mati itu juga tergolong dalam kumpulan itu.

Sekurang-kurangnya 30 orang awam cedera dalam serangan pada Ahad lalu, kata Rami, yang menambah bahawa jumlah kematian mungkin meningkat.

Rejim Assad, dengan sokongan Russia dan Iran, telah meragut kembali banyak tanah yang hilang pada awal konflik Syria yang meletus pada 2011 apabila ia secara kejam menindas protes pro-demokrasi.

Selama bertahun-tahun Russia telah berulang kali menyerang poket terakhir pembangkang bersenjata Syria terhadap rejim di barat laut.

Tetapi serangan maut ke atas orang awam telah dihadkan setakat tahun ini sehingga serangan terbaru Russia.

Pada hari Sabtu, serangan udara Rusia membunuh dua orang awam di wilayah Idlib.

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

90 terbunuh, 300 cedera Israel bedil “zon selamat” Al-Mawasi

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.
  • Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.
  • Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.
  • Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

Sekurang-kurangnya 90 rakyat Palestin terbunuh dan 300 lain cedera dalam serangan Israel menyasarkan kem pelarian selatan Gaza pada Sabtu, demikian menurut Kementerian Kesihatan wilayah itu.

Saksi memberitahu agensi berita Anadolu bahawa tentera Israel menggunakan lima peluru berpandu berat dalam menyasarkan Al-Mawasi yang diisytiharkan sebagai zon selamat oleh tentera rejim Israel.

Jenazah mangsa serangan dan mereka yang cedera tiba di Kompleks Perubatan Nasser di Khan Younis selepas tentera Israel mengebom kawasan itu.

Pejabat Media Kerajaan di Gaza dalam satu kenyataan berkata, tentera Israel melakukan “pembunuhan besar-besaran” di Al-Mawasi yang diklasifikasikan sebagai “zon selamat”.

“Tentera pendudukan melakukan pembunuhan beramai-ramai dengan mengebom kem orang ramai yang terusir di kawasan Al-Mawasi di Khan Younis… (dengan mangsanya) melibatkan individu dan pegawai dari Pertahanan Awam, menurut kiraan awal,” katanya.

Al Jazeera melaporkan lebih 38,443 rakyat Palestin terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan hampir 88,481 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending