Connect with us

Antarabangsa

13 termasuk kanak-kanak maut serangan udara Russia di Syria

Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara yang dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.

Wartawan TMT

Published

on

13 termasuk kanak-kanak maut serangan udara Russia di Syria
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.
  • Sekurang-kurangnya sembilan orang awam, termasuk dua kanak-kanak antara yang maut dengan kebanyakan terbunuh di pasar buah-buahan dan sayur-sayuran di Jisr Al-Shugur di wilayah Idlib.
  • Tentera Russia yang menyokong rejim Presiden Bashar Assad bertindak balas terhadap serangan dron pemberontak sepanjang minggu lalu yang mengorbankan empat orang awam termasuk dua kanak-kanak, menurut balai cerap.
  • Menurut Rami Abdel Rahman, yang mengetuai kumpulan Syrian Observatory for Human Rights yang berpangkalan di Britain sekurang-kurangnya 30 orang awam cedera dalam serangan pada Ahad dan jumlah kematian mungkin meningkat.

IDLIB, 7 Zulhijjah 1444H, Isnin – Serangan udara Russia membunuh sekurang-kurangnya 13 orang di barat laut Syria yang dikuasai pemberontak pada Ahad, serangan paling maut ke atas negara yang dilanda perang tahun ini, kata seorang pemantau perang.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Sekurang-kurangnya sembilan orang awam, termasuk dua kanak-kanak adalah antara yang maut dengan kebanyakan terbunuh di pasar buah-buahan dan sayur-sayuran di Jisr Al-Shugur di wilayah Idlib.

“Serangan Russia ini adalah yang paling maut di Syria tahun ini dan menyaksikan pembunuhan beramai-ramai,” kata Rami Abdel Rahman, yang mengetuai kumpulan Syrian Observatory for Human Rights yang berpangkalan di Britain.

Tentera Russia yang menyokong rejim Presiden Bashar Assad bertindak balas terhadap serangan dron pemberontak sepanjang minggu lalu yang mengorbankan empat orang awam termasuk dua kanak-kanak, menurut balai cerap.

Saad Fato, seorang buruh berusia 35 tahun yang terselamat daripada mogok di pasaran berkata, dia membantu usaha untuk menyelamatkan mangsa yang cedera.

“Ia tidak dapat digambarkan, melihat orang mati, yang cedera,” katanya ketika tangannya masih berlumuran darah mangsa.

Rami berkata, enam orang awam maut di Jisr Al-Shughur dan tiga pejuang pemberontak terbunuh berdekatan dengan serangan udara Russia.

Tiga lagi orang awam, termasuk dua kanak-kanak, dan seorang pejuang pemberontak terbunuh dalam serangan di pinggir bandar Idlib, kata Rami.

Pejuang itu adalah ahli Parti Islam Turkistan, kumpulan jihad yang dikuasai Uighur, katanya, sambil menambah bahawa ibu bapa kanak-kanak yang mati itu juga tergolong dalam kumpulan itu.

Sekurang-kurangnya 30 orang awam cedera dalam serangan pada Ahad lalu, kata Rami, yang menambah bahawa jumlah kematian mungkin meningkat.

Rejim Assad, dengan sokongan Russia dan Iran, telah meragut kembali banyak tanah yang hilang pada awal konflik Syria yang meletus pada 2011 apabila ia secara kejam menindas protes pro-demokrasi.

Selama bertahun-tahun Russia telah berulang kali menyerang poket terakhir pembangkang bersenjata Syria terhadap rejim di barat laut.

Tetapi serangan maut ke atas orang awam telah dihadkan setakat tahun ini sehingga serangan terbaru Russia.

Pada hari Sabtu, serangan udara Rusia membunuh dua orang awam di wilayah Idlib.

Sumber: Ismaweb

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Perang Gaza: Industri kurma Israel bimbang boikot Ramadan
Foto: Produk kurma dari Israel.
  • Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.
  • Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.
  • Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.
  • Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.
  • “Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

Peperangan berterusan Israel ke atas Gaza menyukarkan penjualan kurma Israel di pasaran Eropah menjelang bulan Ramadan akan datang, lapor media Israel.

Sertai Newsletter kami. Laporan Terkini & Pantas

form-article-Mailchimp


Dengan menyertai newsletter kami, anda bersetuju dengan polisi privasi kami.

Kira-kira satu pertiga daripada eksport tahunan kurma Israel berlaku pada bulan Ramadan tetapi tindakan boikot dibimbangi memberi kesan kepada produk hasil negara haram itu.

Menurut Haaretz, kempen pengiklanan berjumlah $550,000 (RM2.628 juta) bagi promosi kurma Medjool Israel ditangguhkan berikutan kebimbangan berlakunya boikot.

Penolakan terhadap produk Israel dalam kalangan masyarakat Muslim meningkat berikutan pertumpahan darah berterusan di Gaza.

“Sesiapa yang mendekati rak dan melihat ia tertulis “Made in Israel” akan berfikir dua kali,” kata ahli perniagaan yang terlibat dengan industri kurma kepada Haaretz dipetik MEE.

“Sebahagian besar kurma dijual pada bulan Ramadan dan di mana sahaja mereka (masyarakat Islam) boleh membelinya daripada orang lain, mereka akan cuba menghukum kami,” katanya.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, terdapat peningkatan kempen pergerakan Boikot, Lupus dan Sekat (BDS) dalam usaha mengenakan tekanan ekonomi ke atas syarikat Israel supaya pendudukan haram ditamatkan.

Kumpulan Kempen Solidariti Palestin mengatakan kebanyakan kurma Medjool Israel ditanam di penempatan haram Tebing Barat yang diduduki peneroka haram Israel. 

Kempen-kempen memerangi pendudukan haram sering memberi peringatan supaya pengguna menyemak tempat asal pengeluaran kurma itu sebelum pembelian dilakukan. – The Merdeka Times

Author

Sokong Kami TheMerdekaTimes dengan bantu perjalanan kami di sini

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending