Connect with us

Antarabangsa

Turkiye terus bantu Palestin dalam sektor kesihatan

Turkiye memberi jaminan akan meneruskan bantuan kepada rakyat Palestin dalam sektor kesihatan, lapor agensi berita Anadolu.

Wartawan TMT

Published

on

Turkiye terus bantu Palestin dalam sektor kesihatan
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Turkiye memberi jaminan akan meneruskan bantuan kepada rakyat Palestin dalam sektor kesihatan, lapor agensi berita Anadolu.
  • Perkara itu dinyatakan oleh Setiausaha Wakil Tetap ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Serdar Ozkan ketika berucap pada draf perbincangan rang undang-undang mengenai kesihatan rakyat Palestin.
  • Ankara akan membuat pelaburan secara langsung di Hospital Gaza dan Tubas dengan menawarkan bantuan dan juga latihan.
  • Selain itu, sokongan politik dan kewangan serta barangan kepada bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) turut disalurkan memandangkan Turkiye telah memperuntukkan AS$16 juta kepada Palestin sepanjang lima tahun lalu.

ANKARA – Turkiye memberi jaminan akan meneruskan bantuan kepada rakyat Palestin dalam sektor kesihatan, lapor agensi berita Anadolu.

Perkara itu dinyatakan oleh Setiausaha Wakil Tetap ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Serdar Ozkan ketika berucap pada draf perbincangan rang undang-undang mengenai kesihatan rakyat Palestin.

Katanya, Ankara akan membuat pelaburan secara langsung di Hospital Gaza dan Tubas dengan menawarkan bantuan dan juga latihan.

Selain itu, sokongan politik dan kewangan serta barangan kepada bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) turut disalurkan memandangkan Turkiye telah memperuntukkan AS$16 juta kepada Palestin sepanjang lima tahun lalu.

“Kami menambah juga AS$10 juta setiap tahun,” kata Ozkan.

Dalam pada itu, beliau juga menegaskan, Turkiye turut menjayakan bantuan kepada rakyat Palestin melalui Agensi Kerjasama dan Penyelarasan Turkiye (TIKA), Pengurusan Bencana dan Kecemasan (AFAD) dan Bulan Sabit Merah.

Malah katanya, projek yang dikendalikan TIKA sejak tiga tahun lalu telah selesai dan berjaya menelan peruntukan sebanyak AS$10.5 juta.

Ozkan pada masa sama berharap peringkat global juga turut menyalurkan bantuan kepada agensi berkenaan.

“Masyarakat antarabangsa perlu meningkatkan bantuan kepada Palestin bagi menyokong keadaan ekonomi dan sosial rakyat, termasuk sistem kesihatan yang mampan,”katanya.

Sumber: Ismaweb

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending