Connect with us

Antarabangsa

Salman Khan tegas enggan berganding pelakon wanita berbaju dedah lurah dada dalam filem dibintanginya

Bintang filem Bollywood, Salman Khan mempertahankan pendiriannya tidak membenarkan pemakaian baju dedah lurah dada terhadap pelakon wanita yang bergandingan dengannya dalam filem.

Wartawan TMT

Published

on

Salman Khan tegas enggan berganding pelakon wanita berbaju dedah lurah dada dalam filem dibintanginya
Foto: Bintang filem Bollywood, Salman Khan.
  • Bintang filem Bollywood, Salman Khan tegas tidak membenarkan pemakaian baju dedah lurah dada terhadap pelakon wanita yang bergandingan dengannya di dalam filem.
  • “Cara mereka (lelaki) memandang perempuan, pada kakak, isteri atau ibu anda, saya tidak menyukainya… Semua orang tahu yang kadangkala niat mereka menjadi buruk. Jadi ketika membuat filem, kami cuba untuk tidak memberi peluang kepada sesiapa pun untuk memandang heroin kami, wanita kami seperti itu,” – Bintang filem Bollywood, Salman Khan.
  • Palak Tiwari yang bergandingan dengan Salman di dalam filem itu mendedahkan yang Salman mempunyai peraturan pemakaian tegas terhadap semua kru wanita.

Bintang filem Bollywood, Salman Khan mempertahankan pendiriannya tidak membenarkan pemakaian baju dedah lurah dada terhadap pelakon wanita yang bergandingan dengannya dalam filem.

Memetik laporan The Indian Express, Salman yang muncul dalam rancangan bual bicara Aap Ki Adalat berpendapat tubuh wanita adalah berharga dan perlu dilindungi.

Ketika pengacara Rajat Sharma mendakwa Salman ibarat ‘pilih kasih’ menetapkan peraturan sedemikian terhadap wanita sedangkan dia sendiri banyak kali tidak memakai baju di dalam filem, pelakon berbadan sasa itu menjawab, “Tiada pilih kasih dalam perkara itu. Saya rasa tubuh wanita jauh lebih berharga, jadi jika ia ditutup, saya rasa lebih baik.”

Kemudian Rajat menyoal lagi mengenai iklan dibintangi Salman ketika dia berusia 17 tahun dengan hanya berseluar pendek.

“Pada ketika itu ia dianggap tidak mengapa. Suasana hari ini sangat teruk,” jawab Salman.

Ditanya sama ada peraturan ini hanya untuk perempuan, pelakon itu menjawab, “Ini bukan soal perempuan, ini tentang lelaki. Cara mereka memandang perempuan, pada kakak, isteri atau ibu anda, saya tidak menyukainya. Jadi, saya tidak mahu mereka melalui ini. 

“Semua orang tahu yang kadangkala niat mereka menjadi buruk. Jadi ketika membuat filem, kami cuba untuk tidak memberi peluang kepada sesiapa pun untuk memandang heroin kami, wanita kami seperti itu”. 

Terdahulu, pelakon wanita Palak Tiwari yang ditemu ramah Siddharth Kannan mendedahkan mengenai peraturan pemakaian tegas ditetapkan Salman itu. 

Selain bergandingan bersama menerusi filem Kisi Ka Bhai Kisi Ki Jaan, dia yang juga pernah menjadi pembantu pengarah dalam filem terbitan Salman berjudul Antim: The Final Truth itu memaklumkan yang peraturan itu dikenakan terhadap semua kru wanita. 

Bagaimanapun, Palak kemudiannya dilaporkan berkata yang kenyataannya itu disalah fahami ramai dan dia hanya bercakap mengenai menjaga dirinya di sekitar pelakon senior di set penggambaran. 

Sumber: The Indian Express

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Kes keganasan seksual berkaitan konflik naik 50 peratus pada 2023 – PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten.
  • Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.
  • Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.
  • “Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.
  • Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Selasa menekankan lonjakan angka membimbangkan kes keganasan seksual berkaitan konflik di seluruh dunia.

Perkara itu menzahirkan kesan buruk ke atas wanita dan kanak-kanak yang terperangkap dalam pertempuran konflik bersenjata.

“Ia merekodkan 3,688 kes keganasan seksual berkaitan konflik yang disahkan PBB yang berlaku sepanjang 2023, mencerminkan peningkatan dramatik sebanyak 50 peratus berbanding tahun sebelumnya,” kata Wakil Khas PBB bagi Keganasan Seksual ketika Konflik, Pramila Patten pada Mesyuarat Majlis Keselamatan PBB mengenai wanita, keamanan dan keselamatan yang dipetik agensi berita Anadolu.

Patten turut menekankan mesyuarat majlis PBB itu diadakan “ketika perbelanjaan ketenteraan melonjak kepada lebih $2.2 trilion, manakala belanjawan bantuan kemanusiaan dikurangkan”.

Beliau turut menggariskan kesan yang tidak seimbang berlaku terhadap wanita dan kanak-kanak perempuan.

“Pada 2023, wanita dan kanak-kanak perempuan menyumbang 95% daripada kes yang disahkan, dengan 5% direkodkan terhadap lelaki dan kanak-kanak (lelaki),” katanya.

Duta Muhibbah Wanita PBB, Danai Gurira yang menyuarakan sentimen Patten, menonjolkan sifat meluas jenayah merentasi 25 situasi konflik di seluruh dunia.

“Tiada yang lebih berbahaya daripada jenayah yang tidak diakui, jenayah yang ghaib dan dibiarkan berterusan,” kata Gurira.

Dia menekankan keperluan tindakan segera, menunjukkan kekebalan yang sering dinikmati pelaku di kawasan konflik.

“Sebahagian besarnya masih dengan kos bebas merogol dalam kekacauan konflik,” keluhnya, menyeru langkah lebih kuat untuk mengakhiri budaya kekebalan ini. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending