Connect with us

Antarabangsa

RM2.7 juta lesap dalam 10 minit, lelaki ditipu menggunakan AI mengubah wajah

Dengan perkembangan kecerdasan buatan (AI), baru-baru ini muncul kes penipuan yang menggunakan teknologi AI mengubah wajah di China. 

Adam Tan

Published

on

RM2.7 juta lesap dalam 10 minit, lelaki ditipu menggunakan AI mengubah wajah
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Pada 20 April lalu, seorang pemilik syarikat teknologi di Bandar Fuzhou bernama Guo ditipu RMB4.3 juta (RM2.78 juta) dalam masa 10 minit.
  • Menurut laporan, penipu menggunakan teknologi AI mengubah wajah untuk berpura-pura menjadi rakan Guo dan meminta beliau memindahkan wang menggunakan akaun syarikat.
  • Dengan bantuan polis dan bank, Guo memperoleh semula RMB3,368,400 yang ditipu daripada akaun penipu, dan polis Bandar Baotou dan Fuzhou masih mengesan baki RMB931,600.

Beijing, China – Dengan perkembangan kecerdasan buatan (AI), baru-baru ini muncul kes penipuan yang menggunakan teknologi AI mengubah wajah di China. 

Seorang pemilik syarikat teknologi di Bandar Fuzhou ditipu RMB4.3 juta (RM2.78 juta) dalam masa 10 minit.

Menurut laporan Sin Chew Daily, akaun WeChat rasmi Biro Keselamatan  Awam Bandar Baotou mengumumkan pada Sabtu (20 Mei 2023) bahawa Biro Siasatan Jenayah Rangkaian Telekomunikasi Bandar Baotou mengeluarkan satu kenyataan tentang kes penipuan telekomunikasi menggunakan teknologi AI pada 8 Mei lalu.

Menurut laporan, rakan Guo, pemilik syarikat teknologi di Bandar Fuzhou, tiba-tiba menghubunginya melalui video WeChat pada 20 April lalu. 

Rakannya berkata dia memerlukan deposit RMB4.3 juta untuk membida di luar negara, dan meminta Guo memindahkan wang menggunakan akaun syarikat.

Rakan itu meminta nombor kad bank Guo, mendakwa telah memindahkan wang itu ke akaun Guo dan menghantar tangkap layar slip pemindahan wang kepadanya melalui WeChat. 

Atas kepercayaan, Encik Guo memindahkan RMB4.3 juta tanpa mengesahkan kesahihan tangkap layar itu.

Sepuluh minit kemudian, Guo memberitahu rakannya di WeChat bahawa pemindahan wang telah selesai, tetapi rakannya berkata dia tidak pernah membuat permintaan itu.

Guo menyedari  penipu itu menggunakan teknologi AI mengubah wajah untuk berpura-pura menjadi rakannya.

Dengan bantuan polis dan bank, Guo memperoleh semula RMB3,368,400 yang ditipu daripada akaun penipu dan polis Bandar Baotou dan Fuzhou masih mengesan baki RMB931,600.

Sumber: Sinchew

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati ke Israel

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.
  • Serangan itu merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu, sumber Hizbullah memberitahu Al Jazeera Arabic pada Khamis.
  • Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang dan menyebabkan 15 kebakaran.

Kumpulan bersenjata Lubnan, Hizbullah lancar 150 roket dan 30 dron berani mati menyasarkan 15 kedudukan tentera rejim zionis di utara Israel.

Menurut sumber Hizbullah kepada Al Jazeera Arabic semalam, serangan tersebut merupakan serangan terbesar kumpulan itu sejak tercetusnya keganasan antara kedua-dua pihak pada 8 Oktober tahun lalu.

Media Israel melaporkan serangan roket Hizbullah mencederakan sekurang-kurangnya dua orang selain mengakibatkan 15 kebakaran.

Tentera Israel dalam hantaran di platform X berkata “banyak” serangan yang dilepaskan dapat dipintas namun ada diantaranya penyebab tercetusnya kebakaran.

Dalam satu kenyataan rasmi, Hizbullah berkata operasi itu “untuk menyokong ketabahan rakyat Palestin, keberanian dan penentangan penuh bermaruah mereka di Gaza selain tindak balas terhadap pembunuhan dilakukan Zionis di Jouaiyya.”– The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending