Connect with us

Antarabangsa

Qatar anjur meja bulat tangani Islamofobia libatkan GCC, AS, Eropah dan Asia

Kementerian Luar Qatar semalam menganjurkan perbincangan meja bulat bertajuk “Meja bulat tentang islamophobia: rangka kerja politik untuk menghadapi cabaran” dengan penyertaan lebih 30 pakar dan penggubal dasar dari Majlis Kerjasama Teluk (GCC), Amerika Syarikat (AS), Eropah dan Asia.

Wartawan TMT

Published

on

Qatar anjur meja bulat tangani Islamofobia libatkan GCC, AS, Eropah dan Asia
Foto: Kementerian Luar Qatar menganjurkan perbincangan meja bulat bertajuk "Meja bulat tentang islamophobia: rangka kerja politik untuk menghadapi cabaran".
  • Kementerian Luar Qatar semalam menganjurkan perbincangan meja bulat bertajuk “Meja bulat tentang islamophobia: rangka kerja politik untuk menghadapi cabaran” dengan penyertaan lebih 30 pakar dan penggubal dasar dari Majlis Kerjasama Teluk (GCC), Amerika Syarikat (AS), Eropah dan Asia.
  • Dianjurkan Jabatan Dasar dan Perancangan Qatar, meja bulat itu membincangkan cabaran dasar awam berkaitan dengan fenomena Islamofobia dan membincangkan cara bekerja dalam merangka pendekatan baharu untuk kerjasama kolektif bertujuan untuk menangani isu tersebut.
  • Ia termasuk rangka kerja struktur dan institusi, bekerja menangani naratif perkauman memusuhi Islam dan umat Islam, menangani maklumat mengelirukan di media dan pelbagai sikap sosial yang memusuhi Islam.

Kementerian Luar Qatar semalam menganjurkan perbincangan meja bulat bertajuk “Meja bulat tentang islamophobia: rangka kerja politik untuk menghadapi cabaran” dengan penyertaan lebih 30 pakar dan penggubal dasar dari Majlis Kerjasama Teluk (GCC), Amerika Syarikat (AS), Eropah dan Asia.

Dianjurkan Jabatan Dasar dan Perancangan Qatar, meja bulat itu membincangkan cabaran dasar awam berkaitan dengan fenomena Islamofobia dan membincangkan cara bekerja dalam merangka pendekatan baharu untuk kerjasama kolektif yang bertujuan menangani isu tersebut.

Menurut laporan Gulf Times, ia juga termasuk rangka kerja struktur dan institusi, bekerja untuk menangani naratif perkauman memusuhi Islam dan umat Islam, menangani maklumat mengelirukan di media dan pelbagai sikap sosial yang memusuhi Islam.

Selain itu, meja bulat itu juga bertujuan merangka dasar untuk menghadapi cabaran berkaitan dengan fenomena Islamofobia yang semakin meningkat.

Acara itu juga merupakan sebahagian daripada inisiatif global lebih luas yang bertujuan menangani perkauman global, termasuk kebencian terhadap umat Islam dan Islam.

TYT menteri negeri bagi kerjasama antarabangsa di Kementerian Luar Qatar, Lolwah binti Rashid AlKhater dalam ucapan penggulungannya berkata, di dunia hari ini, retorik anti-Islam berniat jahat mencapai tahap berbahaya, sambil menambah Islam dan umat Islam sengaja disasarkan dengan orang yang tidak bersalah perlu membayar harga melalui perpindahan, jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan.

Beliau menegaskan Qatar menjelaskan kedudukannya berhubung dasar dan insiden itu, mengulangi komitmen untuk menyokong inisiatif memerangi perkauman, termasuk Islamofobia dan kebencian terhadap umat Islam.

Ia bertujuan untuk memperbaiki kehidupan berjuta-juta individu di seluruh dunia.

Katanya, inisiatif itu termasuk pendidikan, dialog dan dasar bertujuan untuk membina hubungan berdasarkan persefahaman dan saling menghormati.

Penolong Setiausaha Hal Ehwal Politik dan Rundingan di Sekretariat Agung Majlis Kerjasama, Dr Abdulaziz Hamad al-Owaishek, dalam ucapannya semasa sesi pembukaan menegaskan mengenai kepentingan pendekatan kolektif untuk memerangi fenomena Islamofobia.

Sumber: Gulf Times

Author

Teruskan Membaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Antarabangsa

Remaja ketagih vape rebah, berubah ‘biru’ dan hampir mati

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Kyla Blight yang menghisap vape menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.
  • Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.
  • Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.
  • Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.
  • Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb, berkembang di bahagian atas paru-parunya. Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh ini pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Seorang bapa memberi amaran kepada ibu bapa lain tentang bahaya vape yang mengancam nyawa anak perempuan remajanya yang tiba-tiba rebah dan bertukar ‘biru’ ketika di rumah rakannya.

Daily Mail melaporkan paru-paru remaja itu ‘pecah’ disebabkan rutinnya menghisap vape yang menyamai tindakan menghisap 400 batang rokok seminggu.

Pada awal pagi 11 Mei, Mark Blight yang menetap di Egremont, Cumbria, England, membawa anaknya, Kyla Blight, 17, ke hospital selepas menerima panggilan telefon memberitahu anaknya rebah dan berubah ‘biru’ ketika bermalam di rumah rakannya.

Selepas jantungnya hampir berhenti berdegup, remaja berusia 17 tahun itu menjalani pembedahan selama lima setengah jam untuk membuang sebahagian paru-parunya.

Pakar perubatan menemui lepuh udara kecil dikenali sebagai  pulmonary bleb yang berkembang di bahagian atas paru-parunya. 

Vape berlebihan dipercayai menjadi penyebab lepuh itu pecah dan paru-parunya gagal berfungsi.

Kyla yang mula menghisap vape pada usia 15 tahun percaya tabiat itu ‘tidak berbahaya’ dan melakukan 4,000 sedutan vape seminggu menyamai nikotin 400 batang rokok.

Selepas pembedahan, Kyla menghabiskan dua minggu di hospital sebelum dibenarkan pulang ke rumah sepenuhnya.

“Saya bercakap dengan pakar bedah dan dia menyebut tentang lepuh yang boleh terbentuk pada paru-paru. 

“Mereka fikir bahawa vape pakai buanglah yang memecahkan lepuh ini dan menusuk lubang pada paru-paru anda.

“Nampaknya ia perkara yang diketahui sekarang. Dia telah melakukan banyak operasi seperti ini,” kata Blight.

Walaupun vape secara meluas dilihat lebih selamat daripada merokok, kesan jangka panjang vape masih kekal misteri.

Doktor menyatakan kebimbangan adanya gelombang penyakit paru-paru, masalah pergigian dan kanser dalam beberapa dekad yang akan datang pada mereka yang memulakan tabiat itu.

Tahun lalu, pakar pediatrik terkemuka memberi amaran bahawa kanak-kanak dimasukkan ke hospital dengan kesukaran bernafas akibat vape, di tengah-tengah wabak vape golongan belia pada tahap ‘mengganggu.’ – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending