Connect with us

Antarabangsa

Provokasi hina kitab Islam terus berlaku di Denmark

Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.

Wartawan TMT

Published

on

Provokasi hina kitab Islam terus berlaku di Denmark
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.
  • Pelaku yang merupakan anti-Islam, Patrioterne Gar Live (Patriots Go Live), membawa sepanduk dengan slogan menghina Islam dan menyerang bendera Turkiye.
  • Majoriti rakyat Turkiye yang datang mengundi menyatakan ketidaksetujuan mereka terhadap tindakan sedemikian sekali gus menyatakan bahawa ia tidak boleh diterima dan salah.
  • Kumpulan anti-Islam itu turut menyerang al-Quran dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan Turki di Copenhagen pada 24, 31 Mac dan 14 April lalu. 

COPENHAGEN – Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.

Pelaku yang merupakan anti-Islam, Patrioterne Gar Live (Patriots Go Live), membawa sepanduk dengan slogan menghina Islam dan menyerang bendera Turkiye.

Ekspatriat Turkiye yang hadir ke kedutaan untuk mengundi bagi pilihan raya parlimen serta presiden negara kelak, bertindak balas terhadap provokasi tersebut.

Salah seorang warga Turkiye mengangkat bendera negaranya dari tanah serta memberi amaran kepada pihak yang terlibat dalam provokasi tersebut.

Majoriti rakyat Turkiye yang datang mengundi menyatakan ketidaksetujuan mereka terhadap tindakan sedemikian sekali gus menyatakan bahawa ia tidak boleh diterima dan salah.

Walaupun tiada insiden ganas yang berlaku semasa provokasi, dinyatakan bahawa pihak berkuasa Denmark memaklumkan Kedutaan Turkiye di Copenhagen terlebih dahulu dan mengambil langkah keselamatan yang diperlukan.

Selepas demonstrasi, reaksi dan jangkaan Türkiye telah disampaikan kepada pihak berkuasa Denmark.

Kumpulan anti-Islam itu turut menyerang al-Quran dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan Turki di Copenhagen pada 24, 31 Mac dan 14 April lalu.

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

Hanya 30-35 peratus pejuang Hamas ‘dihapuskan’ tentera Israel – Sumber Perisikan AS

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Wartawan TMT

Published

on

Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).
  • Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.
  • Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.
  • Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.
  • Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.
  • Beliau memberi amaran bahawa kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Hanya sekitar 30 hingga 35 peratus pejuang Hamas dibunuh tentera Israel selepas lebih tujuh bulan operasi ketenteraan rejim di Gaza, lapor Politico dengan memetik sumber perisikan Amerika Syarikat (AS).

Majoriti pejuang yang menganggotai gerakan pembebasan Palestin itu sebelum serangan 7 Oktober di selatan Israel masih hidup, walaupun angka kematian di Gaza mencecah lebih 35,000 mangsa yang kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

Sekitar 65 peratus infrastruktur terowong Hamas masih kekal utuh, kata sumber Politico dan ribuan pejuang baharu dikatakan direkrut kumpulan itu sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Laporan itu datang ketika Washington semakin bimbang terhadap kebolehlaksanaan matlamat Israel yang dinyatakan iaitu untuk menghapuskan kumpulan Palestin itu.

Pengerusi Ketua Staf Bersama AS, Jeneral Charles Brown pada Isnin dilaporkan mengkritik strategi Israel di Gaza.

Beliau memberi amaran kegagalan pasukan Israel untuk mengamankan wilayah yang ditawan dan menghapuskan Hamas dari Gaza utara menghalang keupayaannya untuk mencapai objektif ketenteraan.

Komentar Brown itu merupakan kritikan jarang didengari daripada tentera AS yang membantu Israel dalam peperangannya ke atas Gaza dengan menyediakan peralatan ketenteraan dan bantuan perisikan.

Kira-kira 128 individu yang ditawan Hamas dan kumpulan pejuang Palestin lain masih kekal di Gaza.

Kerajaan Israel menegaskan tekanan ketenteraan adalah cara terbaik untuk membebaskan tahanan dan menegaskan mereka tidak akan menamatkan peperangan sehingga “menghapuskan” Hamas ketika puluhan tawanan dipercayai maut akibat serangan Israel ke atas Gaza.

Terdapat ketidakpuasan yang semakin meningkat di Israel mengenai status perang Gaza dengan Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu didakwa mengabaikan tawanan warga Israel. – The Merdeka Times

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending