Connect with us

Antarabangsa

Provokasi hina kitab Islam terus berlaku di Denmark

Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.

Wartawan TMT

Published

on

Provokasi hina kitab Islam terus berlaku di Denmark
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.
  • Pelaku yang merupakan anti-Islam, Patrioterne Gar Live (Patriots Go Live), membawa sepanduk dengan slogan menghina Islam dan menyerang bendera Turkiye.
  • Majoriti rakyat Turkiye yang datang mengundi menyatakan ketidaksetujuan mereka terhadap tindakan sedemikian sekali gus menyatakan bahawa ia tidak boleh diterima dan salah.
  • Kumpulan anti-Islam itu turut menyerang al-Quran dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan Turki di Copenhagen pada 24, 31 Mac dan 14 April lalu. 

COPENHAGEN – Satu lagi serangan provokatif dilakukan terhadap kitab suci umat Islam, al-Quran, dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan di ibu negara Denmark, Copenhagen.

Pelaku yang merupakan anti-Islam, Patrioterne Gar Live (Patriots Go Live), membawa sepanduk dengan slogan menghina Islam dan menyerang bendera Turkiye.

Ekspatriat Turkiye yang hadir ke kedutaan untuk mengundi bagi pilihan raya parlimen serta presiden negara kelak, bertindak balas terhadap provokasi tersebut.

Salah seorang warga Turkiye mengangkat bendera negaranya dari tanah serta memberi amaran kepada pihak yang terlibat dalam provokasi tersebut.

Majoriti rakyat Turkiye yang datang mengundi menyatakan ketidaksetujuan mereka terhadap tindakan sedemikian sekali gus menyatakan bahawa ia tidak boleh diterima dan salah.

Walaupun tiada insiden ganas yang berlaku semasa provokasi, dinyatakan bahawa pihak berkuasa Denmark memaklumkan Kedutaan Turkiye di Copenhagen terlebih dahulu dan mengambil langkah keselamatan yang diperlukan.

Selepas demonstrasi, reaksi dan jangkaan Türkiye telah disampaikan kepada pihak berkuasa Denmark.

Advertisement

Kumpulan anti-Islam itu turut menyerang al-Quran dan bendera Turkiye di hadapan Kedutaan Turki di Copenhagen pada 24, 31 Mac dan 14 April lalu.

Sumber: Ismaweb

Author

Antarabangsa

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung

Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

Wartawan TMT

Published

on

Mahkamah EU putuskan pejabat kerajaan boleh haramkan pemakaian simbol agama termasuk tudung
Foto: Gambar sekadar hiasan.
  • Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.
  • “Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.
  • Penghakiman itu diperoleh daripada kes dikemukakan seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.
  • Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.
  • Mahkamah berpangkalan di Luxembourg berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia diguna secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Brussels: Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (EU) pada Selasa memutuskan bahawa pejabat kerajaan di organisasi berkenaan boleh melarang kakitangan memakai simbol keagamaan seperti tudung walaupun mereka tidak berjumpa dengan orang ramai.

“Peraturan sedemikian boleh dikenakan untuk mewujudkan persekitaran pentadbiran yang neutral sepenuhnya,” kata mahkamah.

Penghakiman itu diperoleh daripada kes yang dikemukakan oleh seorang kakitangan di pejabat kerajaan tempatan Belgium.

Kakitangan itu mencabar larangan memakai tudung dikenakan terhadapnya kerana menyifatkan ia melanggar kebebasan beragama dan berasa didiskriminasi.

Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg itu berkata, larangan sebarang tanda yang mendedahkan kepercayaan falsafah atau agama tidak mendiskriminasi jika ia digunakan secara umum dan sembarangan kepada semua kakitangan pentadbiran itu.

Lagipun, ia terhad kepada perkara yang sangat diperlukan.

Keputusan yang sah untuk pejabat sektor awam di seluruh EU menyokong penghakiman mahkamah EU sebelumnya yang mendapati larangan sedemikian sah di tempat kerja sektor swasta.

Advertisement

Ia berkata, mahkamah negara harus memutuskan kebolehgunaan larangan itu.

Pejabat awam juga boleh mempunyai dasar mengehadkan larangan itu kepada pekerja yang berhadapan dengan orang ramai, atau memutuskan untuk membenarkan pemakaian tanda agama atau falsafah kepercayaan boleh dilihat.

“Setiap negara anggota, dan mana-mana badan infra-negeri dalam rangka kerja kecekapannya, mempunyai margin budi bicara dalam mereka bentuk neutraliti perkhidmatan awam yang ingin dipromosikan di tempat kerja, bergantung pada konteksnya sendiri.

“Bagaimanapun, objektif itu mesti diteruskan dengan cara yang konsisten dan sistematik.

“Langkah yang diambil untuk mencapainya mesti dihadkan kepada apa yang sangat diperlukan,” katanya.

Sumber: Harian Metro

Advertisement

Author

Teruskan Membaca

Kata Kunci

Trending